Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Η άνοδος του Tiktok και τα viral videos

Ένα application που έκανε παρέα σε πολύ πληθυσμό ανά τον πλανήτη εν μέσω καραντίνας ήταν φυσικά το TikTok, δημιούργησε Viral videos, ανακάλυψε νέα ταλέντα και φυσικά αποδείχτηκε ότι πρόκειται για μία επικερδή επιχείρηση εφόσον ξεκίνησε να απευθύνεται στο εφηβικό κοινό και έφτασε στο σημείο να συνεπάρει όλες τις ηλικίες, αλλά και χιλιάδες celebrities παγκοσμίως. Εσύ το χρησιμοποίησες;!

Το TikTok είναι μια από τις πιο καυτές εφαρμογές στον πλανήτη και στην πραγματικότητα ο δημιουργός της είναι ο 35χρονος Zhang Yiming, ο οποίος ζει στην Κίνα. Η εταιρεία του, ByteDance, έχει δει τεράστια ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Forbes, αξίζει πάνω από 16 δισεκατομμύρια δολάρια (γεγονός που τον καθιστά το 13ο πλουσιότερο άτομο στην Κίνα). Ο Zhang ξεκίνησε την εταιρεία του το 2012 με την έναρξη μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ειδήσεων που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Λίγα χρόνια αργότερα δημιούργησε το TikTok και Douyin (που είναι η κινεζική έκδοση της εφαρμογής).

“Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Forbes για το 2020, το TikTok διαθέτει πάνω από 800 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες “

Τι είναι αυτό που το κάνει τόσο δημοφιλές;

Παλαιότερα οι έφηβοι είχαν όνειρα όπως το να γίνουν ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, pop stars, σήμερα αυτό που κερδίζει το ενδιαφέρον τους είναι οι influencers. Αυτή η νέα τάση έχει αλλάξει τα δεδομένα και την όλη επικοινωνία μέσω των social media. Ξεκινώντας από το Instagram το TikTok έρχεται να δώσει έναν άλλο αέρα, πιο χιουμοριστικό, εύπεπτο, γρήγορο, τις περισσότερες φορές με αρκετά στοιχεία κωμωδίας και αφορμή να ξεδιπλωθούν πολλά ταλέντα. Η δημιουργία λοιπόν αυτών των γρήγορων βίντεο με την εύκολη επεξεργασία το έκανε τόσο ελκυστικό.

Σύμφωνα με το Forbes αυτό που επίσης λειτούργησε θετικά ήταν η στρατηγική της πλατφόρμας, ώστε μόλις ανοίγει να μην ζητάει εγγραφή ή στοιχεία, έτσι μεταφέρει άμεσα το χρήστη στο περιεχόμενο κάτι που το κάνει ακόμη πιο λειτουργικό.

Μερικά ακόμη βασικά σημεία της επιτυχίας της:

  • η αγάπη του κοινού για τη μουσική
  • τα memes
  • τα challenges
  • ο χορός
  • η σύνδεση του με το Instagram
  • αλλά και το γεγονός ότι συνεχώς υπάρχει κάτι νέο μέσα σε αυτό

έχουν οδηγήσει αρκετούς να πουν “έχω κολλήσει με το TikTok!”

O Jon Stenstrom ιδρυτής και δημοσιογράφος του Cast & Spear  δήλωσε στο Forbes πως λατρεύει την εφαρμογή και πιστεύει πως :
«Ο λόγος για την επιτυχία του είναι ότι έχουν πάρει τις γνώσεις που δημιούργησαν οι εταιρείες παραγωγής μέσα στα χρόνια ώστε να κάνουν ελκυστικές τις διαφημίσεις και έχουν δώσει όλη αυτή τη δημιουργικότητα στο κοινό. Όταν παρακολουθείτε μια διαφήμιση στην τηλεόραση, οι διαφημιστές έχουν ξοδέψει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, για να τραβήξουν την προσοχή σας για έως και 30 δευτερόλεπτα, εδώ το κοινό τα καταφέρνει με τον πιο άμεσο τρόπο”

Όλα τα παραπάνω έχουν κάνει τους εκκολαπτόμενους Influencers και το απλό κοινό, να πάθουν φρενίτιδα δημιουργικότητας και προβολής καθώς για ορισμένους, ειδικά τους χρήστες του εξωτερικού, θα μπορούσε να είναι μία σοβαρά επικερδής εναλλακτική καριέρας. Οι ειδικοί της αγοράς εικάζουν ότι οι πιο διάσημοι TikTokers μπορούν να χρεώνουν ακόμα και 200.000 δολάρια ανά ανάρτηση αν συνεργαστούν και προωθήσουν προϊόντα γνωστών εταιρειών.

Ο ιδρυτής του Snapchat, Evan Spiegel, υποστήριξε ότι είναι μεγάλος φαν του TikTok και περιμένει μάλιστα πως θα ξεπεράσει το Instagram, που ανήκει στο Facebook.

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην αρχική τους κατασκευαστική δομή αφορούν το στάτους. Δηλαδή να εκπροσωπείς το ποιος είσαι, δείχνοντας στον κόσμο ότι είσαι άνετος, να παίρνεις like και σχόλια κ.λπ. Αντίθετα το TikTok χαιρετίζει το ταλέντο και όχι το κοινωνικό υπόβαθρο, πρόσθεσε ενώ το χαρακτήρισε ως μία πλατφόρμα που οι χρήστες «κάνουν βίντεο για να διασκεδάσουν άλλους ανθρώπους».

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η πλατφόρμα εκτόξευσε την αναγνωρισιμότητα και τη χρήση της στα ύψη, το social distancing μετατράπηκε σε social media creativity!

Φωτεινή Αγγέλη 
Συντάκτρια 2happyblog
Πηγές: Forbes, Guardian, Ellenshow
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*