Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Εμβόλια Γρίπης & Πνευμονιόκοκκου στην εποχή του κορωνοϊού, γιατί είναι σημαντικό να γίνουν

Η περίοδος αυξημένης εμφάνισης γρίπης και ιώσεων ξεκίνησε, και εν μέσω της ανοδικής πορείας της πανδημίας Covid-19 οι ειδικοί επισημαίνουν γιατί είναι σημαντικός φέτος ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη και στον πνευμονιόκοκκο.

Σίγουρα τα δύο αυτά εμβόλια δεν μας προστατεύουν από το νέο κορωνοϊό, όμως μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά σε πολλά σημεία.

1 . Αποφυγή του συγχρωτισμού στα νοσοκομεία

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας από τη διαχείριση της εποχικής γρίπης και του ιού SARS-CoV-2 ταυτόχρονα.

Ακόμα και αν δεν προφυλάσσει 100% από το να κολλήσει κάποιος γρίπη, το εμβόλιο θα βοηθήσει να έχει ο ασθενής ηπιότερη νόσο. Αντίθετα δεν προφυλάσσει καθόλου από λοίμωξη ή επιπλοκές του κορωνοϊού, αλλά τουλάχιστον αποτρέπει τη διπλή – ταυτόχρονη – λοίμωξη από τους δύο ιούς.

Εάν είτε το ποσοστό κρουσμάτων γρίπης, είτε κορωνοϊού, αυξηθεί και μόνο κατά 10%, θα επηρεάσει το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι επαγγελματίες υγείας.
2 . Αποφυγή σύγχυσης των συμπτωμάτων

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα μπορούσε να εμποδίσει τη σύγχυση των συμπτωμάτων. Υφίσταται σημαντική αλληλεπικάλυψη μεταξύ των συμπτωμάτων και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκληση η διάκριση μεταξύ των ιών.

Αμφότεροι οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν νόσο που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), τόσο η γρίπη όσο και η COVID-19 μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετό ή αίσθημα πυρετού/ρίγη
  • Βήχα
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
  • Κόπωση
  • Πονόλαιμο
  • Μυϊκό πόνο ή πόνοι στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
    → Είναι σημαντικό επίσης να σημειωθεί ότι η απώλεια γεύσης και οσμής είναι αποκλειστικά σύμπτωμα της COVID-19.

3 . Πιθανή προστασία από βαριάς μορφής COVID-19;

Οι γιατροί δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα εάν η γρίπη θα έκανε κάποιον πιο ευαίσθητο στον κορωνοϊό ή το αντίστροφο -αν και γνωρίζουμε ότι η γρίπη κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η πνευμονία.

4 . Βαριάς μορφής γρίπη μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή

Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως παρατηρείται και με τον COVID-19, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης, αλλά και νέοι, υγιείς άνθρωποι αρρωσταίνουν επίσης σοβαρά.

Όπως κάθε χρόνο συνιστάται το αντιγριπικό εμβόλιο να γίνει κατά προτεραιότητα:

  • στους ενήλικες άνω των 65 ετών
  • στα παιδιά και ενήλικες με συνυπάρχοντα νοσήματα
  • σε αυτούς που φροντίζουν ηλικιωμένους ή παιδιά <6 μηνών
  • στις εγκύους
  • στους επαγγελματίες υγείας

Στη συνέχεια μπορούν να εμβολιαστούν όλοι άνω της ηλικίας των 6 μηνών, αρκεί να μην έχουν ιστορικό αλλεργίας στο αυγό και παράγωγα του.

Πνευμονιόκοκκος

Ο πνευμονιόκοκκος είναι το συνηθέστερο αίτιο βακτηριακής πνευμονίας, αλλά και κοινό αίτιο ωτίτιδας, μηνιγγίτιδας, σήψης. Είναι γνωστό ότι επιπλέκει την πορεία των νοσούντων με γρίπη.

Στην αντιμετώπιση της πνευμονίας της νόσου COVID-19 χορηγούνται και αντιβιοτικά για θεραπεία δευτεροπαθούς βακτηριακής επιλοίμωξης αλλά δεν είναι σαφές ακόμα πόσο συχνά συμβαίνει αυτή.

Το εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου προφυλάσσει σε ποσοστό 50-75% από τη σοβαρή πνευμονιοκοκκική νόσο και είναι ασφαλές. Αποτελεί λοιπόν ένα απλό τρόπο να προληφθεί αυτό το χειμώνα μια βακτηριακή πνευμονία πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής μετά από ιογενή λοίμωξη (κορωνοϊό ή γρίπη).

Συνιστάται το συζευγμένο 13-δύναμο εμβόλιο που είναι έτσι κι αλλιώς υποχρεωτικό και ενταγμένο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού στα παιδιά και στους ενήλικες >65 ετών. Συνιστάται επίσης στους νεότερους ενήλικες όταν υπάρχουν συνυπάρχουσες παθήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως σημαντικό ρόλο στη μείωση εξάπλωσης του Covid-19, της γρίπης και λοιπών ιώσεων του αναπνευστικού παίζει η χρήση μάσκας καθώς και η υγιεινή των χεριών, μέτρα που πρέπει αυστηρά να ακολουθούμε.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*