Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είναι ωραίο να θέτεις στόχους, πως φτάνεις όμως στην πραγματική υλοποίηση τους!

Η έναρξη της νέας χρονιάς φέρνει πάντοτε μαζί της νέους στόχους και επιθυμίες, διάθεση για αλλαγή στη ζωή μας προς το καλύτερο, απομάκρυνση γεγονότων και ανθρώπων που μας πλήγωσαν και φυσικά όρεξη για νέες όμορφες περιπέτειες! 

Πόσο όμως διαρκεί αυτή η διάθεση και πόσο εύκολο είναι τελικά να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που θέτουμε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την επόμενη χρονιά;

Το μυστικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι για αρχή να κρατήσουμε μακριά το άγχος. Σε όποια ηλικία και αν βρισκόμαστε, όποιους στόχους και αν έχουμε μπορούμε κάλλιστα να τους υλοποιήσουμε και η επιθυμία είναι πιο δυνατή από το χρόνο! Τα παραδείγματα γύρω μας άλλωστε πολλά! Έχουμε ακούσει ή συναναστραφεί μεγαλύτερες ηλικίες που για πρώτη φορά ξεκίνησαν να ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, που έδωσαν εξετάσεις για να πάρουν το πτυχίο τους, που έφτασαν σε κορυφές βουνών, που έκαναν καριέρα ενώ αρχικά νόμιζαν πως είχαν αποτύχει.

Όλοι αυτοί κατά καιρούς έθεταν κάποιους στόχους, η πραγματοποίηση τους για τον καθένα έφτασε μέσα από το δικό του χρόνο τη δική του στιγμή, και εκεί αυτό που μας επηρεάζει είναι οι λεγόμενοι “προσωπικοί μας δαίμονες”, δηλαδή οι ανησυχίες μας, οι φοβίες μας, οικογενειακές καταστάσεις αλλά και κάποιοι εξωγενείς παράγοντες. Μπορεί αυτά να είναι κάποια εμπόδια, όμως η μεγαλύτερη αντίσταση στην πραγματοποίηση των ονείρων μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός!

Πως μπορώ πραγματικά να υλοποιήσω τους στόχους μου!

1 . Κάθε στόχος χρειάζεται να κρύβει αληθινή επιθυμία

Όταν κάτι πηγάζει από τα βαθύτερα “θέλω” μας έχει μία δύναμη που δεν ησυχάζει ποτέ μέσα μας, μέχρι να υλοποιηθεί. Σιγοβράζει, και ακόμη και αν βρισκόμαστε σε λάθος μονοπάτια η φλόγα δυναμώνει τόσο που κάτι μας λέει πως έχουμε ξεφύγει από το δρόμο μας, έτσι φροντίζουμε να επανέλθουμε στο στόχο που έχουμε αφήσει.

2. Ένας στόχος μπορεί να θέλει περισσότερο χρόνο από όσο πιστεύουμε

Μπορεί εμείς να επιθυμούμε να επιτευχθεί μέσα σε μία χρονιά… σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμως αρκετές φορές μας παρασύρει η παρόρμηση της επίτευξης στο να αναγνωρίσουμε τη διάρκεια την οποία χρειάζεται πραγματικά. Δεν ωφελεί να πιέζουμε τον εαυτό μας για γρήγορα αποτελέσματα, οι καθημερινές μας πράξεις είναι αρκετές για να φέρουν την απόδοση στη σωστή στιγμή! Οι υπερβολές έχουν πάντοτε την αντίθετη κατάληξη και είναι η μεγαλύτερη αιτία για να παρατήσει κάποιος ένα στόχο, μιας και θεωρεί πως εφόσον το αποτέλεσμα δε φάνηκε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται και να πραγματοποιηθεί. Ας γίνουμε ρεαλιστές σε κάθε στόχο που θέτουμε, είτε πρόκειται για δουλειά, για σωματική άσκηση, για σχέσεις κλπ. Όταν κοιτάζεις μακριά στο χρόνο, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και μόνο τότε τα “θαύματα” της δουλειάς σου μπορεί να συμβούν πιο γρήγορα από όσο περίμενες!

3. Καταγράψτε τα θετικά που θα προκύψουν από την επίτευξη ενός στόχου

Η θετική σκέψη είναι η μεγαλύτερη δύναμη, και εφόσον όπως είπαμε μπορείς να κοιτάζεις μακροπρόθεσμα μπορείς να σκεφτείς και όλα τα θετικά τα οποία θα σου φέρει η υλοποίηση αυτού του στόχου! Η συνθήκη αυτή βοηθά ακόμη περισσότερο στο να μείνεις πιστός σε αυτόν και να τον πραγματοποιήσεις. Τα θετικά κίνητρα υπενθύμιζε τα συχνά στον εαυτό σου, κατέγραψε τα, διάβασε τα και θα παραμείνεις στο δρόμο σου για αυτόν!

4. Στοχεύετε ψηλά

Στοχεύω ψηλά δεν θα πει δεν είμαι ρεαλιστής, θα πει θέτω το υψηλότερο σημείο ενός ρεαλιστικού στόχου στο οποίο μπορώ να φτάσω! Ακόμη και αν δεν καταφέρω να φτάσω για τη δεδομένη στιγμή ή γενικότερα στο μέγιστο σημείο, θα έχω φτάσει σίγουρα ψηλότερα από ότι αν ξεκινούσα την υλοποίηση του στόχου μου δειλά.

5. Διαμορφώνω το πλάνο, ξεκινάω τη δράση

Η στιγμή που θέτουμε ένα στόχο σε λειτουργία είναι η στιγμή που αναλαμβάνουμε δράση! Στο χαρτί το μόνο που χρειαζόμαστε είναι το σχεδιάγραμμα ενός πλάνου, για όλα τα υπόλοιπα πρέπει να είμαστε παρόντες μέσα στο στόχο!

6. Νοερή απεικόνιση

Ψυχολόγοι, δάσκαλοι διαλογισμού και βιβλία αναφέρουν συχνά την τέχνη της νοερής απεικόνισης. Πρόκειται για τη νοητική διαδικασία, όπου, σε ηρεμία και κλείνοντας τα μάτια μπορείς να δεις νοερά την πραγματοποίηση του στόχου σου. Ο νους έχει μεγάλη δύναμη και είναι αυτός που ελκύει τα θετικά ή τα αρνητικά που σκεφτόμαστε στη ζωή μας. Όσο περισσότερο τον εκπαιδεύουμε σε θετικές όμορφες σκέψεις και εικόνες αυτές θα γίνονται και η πραγματικότητα μας! Αν για παράδειγμα έχεις θέσει μέσα στους στόχους σου να αλλάξεις σπίτι, ξεκίνα από τώρα παράλληλα με τη δράση σου για εύρεση τη νοερή απεικόνιση, κλείσε τα μάτια, δες  το σπίτι σου όπως θέλεις να είναι και τον εαυτό σου μέσα σε αυτό. Απόλαυσέ το! Η τεχνική αυτή βοηθά το υποσυνείδητο να φέρει πράγματα στο συνειδητό και εν συνεχεία στη ζωή σου!

7. Μην τα παρατάτε στις δυσκολίες

Μπροστά σε κάθε στόχο θα συναντήσεις προκλήσεις και αντιξοότητες, έτσι είναι άλλωστε η ζωή! Αυτό όμως τον κάνει ακόμη πιο δελεαστικό για να μη σταματήσεις την υλοποίηση του, να μην το βάλεις κάτω στις όποιες λίγες ή πολλές δυσκολίες, μιας και το αποτέλεσμα της πραγματοποίησης θα σε δικαιώσει και θα σου χαρίσει αμέριστη ικανοποίηση. Το να προβλέπεις επίσης τις δυσκολίες, θα λειτουργήσει βοηθητικά στη διαχείριση του στρες, τυχών λαθών, και θα μπορέσεις έτσι να δημιουργήσεις ένα νέο πλάνο για αποφυγή τους. Σε κάθε περίπτωση μην τα παρατήσεις!

8. Να μιλάς με λίγους για τους στόχους σου, να περιτριγυρίζεσαι από καλούς και επιτυχημένους ανθρώπους

Δε χρειάζεται να γνωρίζουν πολλοί τους στόχους σου, ούτε να μιλάς για αυτούς συνεχώς και να χάνουν την αξία τους. Λίγοι και καλοί είναι αυτοί που πρέπει να τους συζητάς όπως η οικογένεια, έμπιστοι φίλοι, άνθρωποι που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση τους. Η ενέργεια είναι κάτι πολύ σημαντικό και ξεκινά πρώτα από μέσα σου, σκέψου όμως να συζητάς έναν ιδιαίτερο για εσένα στόχο με αρνητικά άτομα, ή που να σε αποθαρρύνουν, ή ακόμη και αγαπημένα σου πρόσωπα τα οποία όμως δεν μπορούν να καταλάβουν την επιδίωξη σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να κρατάς πολύ προσεκτικά κάθε σου επιθυμία! Φρόντισε οι άνθρωποι που θα έχεις γύρω σου, και γενικά στη ζωή σου, να είναι καλοσυνάτοι, θετικοί, ευγενικοί! Οι επιτυχημένοι δε και καλού χαρακτήρα άνθρωποι, είναι εκείνοι που δρουν χωρίς κόμπλεξ και αρνητισμούς, με αληθινές συμβουλές όπου μπορείς να κάνεις πολύωρες συζητήσεις μαζί τους οι οποίες θα φανούν πολύ βοηθητικές.

Αυτή τη χρονιά μπορείς να ξεκινήσεις την πραγματοποίηση των ονείρων σου! Ακόμη και αν οι γενικότερες συνθήκες μοιάζουν αντίξοες, τώρα γνωρίζεις πως η διάθεση, η ενέργεια, η δράση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εσένα! 

Θέσε ξεκάθαρα τις ιδέες σου, συγκεντρώσου, δημιούργησε το πλάνο σου, πειθάρχησε και μπορείς να τις πραγματοποιήσεις!

Φωτεινή Αγγέλη/ Συντάκτρια 2happy.gr
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*