Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Δουλεύεις από το σπίτι; Με έναν απλό τρόπο μπορείς να αλλάξεις τη διάθεση σου!

Η ψυχική μας διάθεση είναι το άλφα και το ωμέγα για μία όμορφη και ήρεμη ζωή και επηρεάζει τόσο τον εαυτό μας όσο και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η περίοδος του lockdown έφερε μαζί της το στρες, το άγχος και τις διακυμάνσεις της διάθεση σε αρκετούς εκείνη την περίοδο, μία πανδημία όμως, και ειδικότερα όταν δεν ακολουθεί σταθερή πορεία συνεχίζει να επηρεάζει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Πολλοί είναι εκείνοι που δουλεύουν ακόμη από το σπίτι, και όσο βολικό μπορεί να φαίνεται τόσο κρύβει τις δικές του παγίδες.

Πόσο εύκολο είναι να έχεις το γραφείο σου στο σπίτι λοιπόν;

Το να βρίσκεσαι πολλές ώρες στον ίδιο χώρο είναι αρκετές φορές εγκλωβιστικό, πόσο μάλλον αν στο χώρο αυτό μένεις κιόλας. Χρειάζεσαι ένα κίνητρο για να αλλάζεις παραστάσεις, μία αφορμή για να βγεις από το σπίτι καθώς η ενέργεια σου πέφτει μετά από 8 (ή και περισσότερες) ώρες δουλειάς και βλέπεις τον εαυτό σου να κινείται από το γραφείο του σπιτιού σου, στην τραπεζαρία, το σαλόνι για να καταλήξεις τις βραδινές ώρες ξεκούρασης στο δωμάτιο σου.

→Αν αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από την καραντίνα τότε χρειάζεσαι κάποιες δημιουργικές πινελιές ώστε να αλλάζει η καθημερινότητα σου!

Κάποιοι ψυχολόγοι την περίοδο του lockdown ήταν υποστηρικτές του ότι χρειάζεται να συνεχίσεις να ακολουθείς την καθημερινή σου πρωινή ρουτίνα, του να ετοιμάζεσαι δηλαδή όπως ακριβώς θα πήγαινες στο γραφείο, φορώντας τα όμορφα σου ρούχα, κάνοντας το μακιγιάζ σου και απολαμβάνοντας τον καφέ σου!

Ίσως να το είχαμε απαξιώσει αρκετά τότε και αρκετοί να σνομπάραμε αυτή την ιδέα, όμως οι έρευνες έρχονται να δείξουν πως τα ρούχα και η πρωινή ιεροτελεστία για δουλειά αλλάζουν εντελώς την ψυχολογία μας, φτιάχνουν τη διάθεση αλλά μας κάνουν και ακόμη πιο παραγωγικούς!

Η καθηγήτρια Carolyn Mair PhD, ψυχολόγος συμπεριφοράς και συγγραφέας του The Psychology of Fashion πιστεύει ότι τα ρούχα είναι το δεύτερο δέρμα μας και είναι σα να εκτυλίσσεται στην ψυχολογία και στο νου μας κάτι πολύ περισσότερο από το πώς απλά μας κάνουν τα ρούχα να νιώθουμε όταν τα φοράμε, αυτό είναι λοιπόν που κάνει τη διαφορά!

Όταν νιώθουμε καλά με αυτό που φοράμε, έχουμε την τάση να είμαστε πιο σίγουροι! Αυτό που φοράμε επηρεάζει την αλληλεπίδραση μας με τους άλλους και εμείς αντίστοιχα επηρεαζόμαστε από την αντίδρασή τους σε αυτό. Αυξάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και μπορεί τελικά να επηρεάσει την ευημερία μας!

→ Εδώ και καιρό έχει παρατηρηθεί σε συνεδριάσεις μέσω zoom πως εκείνοι που είχαν προσέξει τον εαυτό τους είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη συζήτηση, μεγαλύτερο επαγγελματισμό και όρεξη για δουλειά σε σχέση με όσους είχαν υιοθετήσει το χαλαρό ντύσιμο του σπιτιού με φόρμες.

Μπορεί ο χώρος δουλειάς – κατοικίας -χαλάρωσης να έχει γίνει πλέον ένα, και φυσικά αν μιλάμε για λίγα τετραγωνικά αυτό να ακούγεται ακόμη πιο δύσκολο, όμως ο τρόπος ο οποίος αντιμετωπίζουμε αυτή τη νέα κατάσταση θα του δώσει άλλο νόημα!

Καθημερινές Συμβουλές
  • Φρόντισε να ετοιμάζεις καθημερινά τα αγαπημένα σου ρούχα από το βράδυ, ώστε να έχεις περάσει μέχρι το πρωί στον εαυτό σου τη συνθήκη ξεκινάω δουλειά με διάθεση! Επίλεξε ότι ακριβώς θα φορούσες και έξω, φτιάξε τα μαλλιά σου και πάρε τη θέση σου! Νιώθεις σίγουρα διαφορετικά!
  • Μη ξεχνάς τα διαλείμματα σου για φαγητό! Όταν δουλεύεις στο σπίτι λόγω του ότι έχεις την ευκολία των γευμάτων στο ψυγείο σου, αρκετές φορές συνειδητοποιείς ότι έφτασε το απόγευμα χωρίς να γευματίσεις, αλλά και χωρίς να πιεις ακόμη και νερό. Φτιάξε ένα πρόγραμμα διαλείμματος και τήρησε το καθημερινά. Έχε πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι ή ακόμη καλύτερα μπουκάλι νερό ώστε να ενυδατώνεσαι συχνά.
  • Βγες από το σπίτι! Το ξέρουμε πως μπορεί το όλο κλίμα της πανδημίας και η δουλειά σου από το σπίτι να ρίχνουν την ενέργεια σου, έτσι το μόνο που θέλεις μόλις σχολάσεις είναι να μετακινηθείς στον καναπέ χαζεύοντας τηλεόραση ή μία ταινία….όμως δραστηριοποιήσου! Βγες για περπάτημα, αθλήσου, θα τονώσεις σίγουρα πνεύμα και σώμα και η αδρεναλίνη θα σε φέρει σε άλλο mood!
  • Χώρισε τις ώρες δουλειάς σου. Αν σου επιτρέπει το πόστο δουλειάς σου να μοιράσεις το 8ωρο σου μέσα στην ημέρα, τότε φτιάξε ένα πρόγραμμα που θα ακολουθείς καθημερινά.
  • Προσοχή στη στάση του σώματος σου! Ο πόνος στην πλάτη ή στον αυχένα επηρεάζει την ψυχολογία μας, αν δε διαθέτεις την κατάλληλη καρέκλα τότε φρόντιζε να ξεκουράζεις τα σημεία που σε ενοχλούν αλλάζοντας στάση καθίσματος αλλά και σημεία μέσα στο σπίτι.

Τα νέα δεδομένα ως φαίνεται ήρθαν για να μείνουν καιρό, εξάλλου σε αρκετές χώρες του εξωτερικού η τηλε-εργασία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και χρησιμοποιείται προ κορωνοϊού με πολύ καλές αποδόσεις των εργαζομένων. Μπορείς να προσαρμοστείς και εσύ σε αυτά, χωρίς όμως να χάσεις την ψυχική σου ηρεμία αλλά ούτε τη δραστηριότητα του σώματος σου!

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*