Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαλογισμός και ηρεμία μέσα σε 10 λεπτά

Νιώθετε άγχος;

Αντιμετωπίζετε μία δύσκολη στιγμή στη δουλειά ή στο σπίτι;

Το μυαλό σας κάνει συνεχώς αρνητικές ή πολλές σκέψεις ταυτόχρονα;

Έχετε ακούσει για τον διαλογισμό αλλά ακόμη δεν το έχετε δοκιμάσει ή δεν είσαστε σίγουροι για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να ξεκινήσετε;

Αυτός, λοιπόν, ο διαλογισμός που διαρκεί μόλις 10 λεπτά μπορεί να καθαρίσει το μυαλό, να μειώσει το άγχος και να  βοηθήσει να αισθανθείς περισσότερο τον έλεγχο του εαυτού σου – χωρίς, όμως, να χρειαστεί να βρίσκεσαι μόνος στο σπίτι σου για τον δοκιμάσεις!

Εδώ θα χρειαστεί πραγματικά, μόνο η ικανότητα εστίασης στην παρούσα στιγμή παρατηρώντας το πότε αποσπάται η προσοχή σου από άλλες σκέψεις.

 Οι Λίντα και Μάριον Ουίλιαμσον – συγγραφείς τουMy Mind Won’t Shut Up! Meditation For People Who Don’t Meditate”  αναφέρονται σε διαλογισμούς για άτομα που δεν το έχουν δοκιμάσει ξανά αλλά και σε τρόπους που δεν δυσκολεύουν αυτή τη δυνατότητα, αναφέροντας πως 10 λεπτά είναι αρκετά για επαναφέρουν την ηρεμία σε ένα ανήσυχο μυαλό.

 Διαλογισμός με τη χρήση ήχου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απομακρύνεις το άγχος είναι να χρησιμοποιήσεις τον ήχο ως επίκεντρο. Ο ήχος αποτελεί μια εξαιρετική “άγκυρα” γιατί μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε οπουδήποτε – στην πρωινή σας βόλτα, στο αυτοκίνητο, στη δουλειά και όπου αλλού μπορείς να φανταστείς.

→Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι κανείς δεν θα ξέρει ότι το κάνεις!

Η εστίαση σε εξωτερικούς ήχους τραβά την προσοχή μας μακριά από ανήσυχες ή άσχημες σκέψεις και μας επικεντρώνει εκ νέου στην παρούσα στιγμή. Όταν είμαστε αγχωμένοι, συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε τον ατελείωτο επαναλαμβανόμενο διάλογο που γίνεται στο μυαλό μας και ο οποίος εντείνει το άγχος.

Οι περισσότερες από τις σκέψεις μας είτε ανήκουν σε καταστάσεις από το παρελθόν είτε πρόκειται για ανησυχίες του μέλλοντος. Ο διαλογισμός λοιπόν, μας φέρνει και πάλι στην παρούσα στιγμή, δίνοντας στο μυαλό μας ένα διάλειμμα από όλες τις σκέψεις που το πνίγουν άσκοπα.

Ο ηχητικός διαλογισμός μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, οπότε δεν χρειάζεται να βρεις επιπλέον χρόνο. Οι στιγμές αυτές, συνειδητοποίησης της παρούσας στιγμής μπορούν να δώσουν μια τεράστια διαφορά στην ημέρα σου, αλλάζοντας σου διάθεση προσφέροντας γαλήνη και ηρεμία. Ποιος δεν τη χρειάζεται άλλωστε στη ζωή του;

Διαλογισμός ήχου 10 λεπτών για το άγχος

Μπορείτε να τον χρησιμοποιείται όποτε αισθάνεστε νευρικότητα ή όταν θέλετε απλώς να κάνετε ένα διάλειμμα. Με την εξάσκηση ο διαλογισμός μας δίνει τη δυνατότητα να ησυχάσουμε την άβολη φλυαρία (συνήθως αρνητική) που κυριαρχεί στο μυαλό μας.

Αυτό λειτουργεί θετικά στην ψυχική μας υγεία!

Άσκηση:

Ρυθμίζουμε το χρονόμετρο στο τηλέφωνό μας για 10 λεπτά. Παίρνουμε μερικές αναπνοές ώστε να μας προσφέρουν ηρεμία. Στη συνέχεια, στρέφουμε την προσοχή μας στους ήχους που μπορεί να ακούγονται. Τι μπορείτε να ακούσετε δηλαδή;

Κυκλοφοριακός θόρυβος; Ίσως πουλιά; Άτομα που συνομιλούν δίπλα σας; Ένα ρολόι; Το μολύβι ή το πληκτρολόγιο ενός συναδέλφου; Όλα αυτά και άλλα πολλά μπορούν να γίνουν πηγή της εστίασης σας!

→Φυσικά, μη δοκιμάσετε το διαλογισμό αν τυχόν γίνονται εργασίες με θορυβώδη εργαλεία, τρυπάνια, αλυσοπρίονα κλπ.. σε κοντινή απόσταση, καθώς θα σας προκαλέσει μόνο υπερένταση.

Παρατηρήστε, λοιπόν, τους ήχους στο άμεσο περιβάλλον σας και κρατήστε την προσοχή σας εκεί. Παρατηρήστε πώς εμφανίζονται οι ήχοι, σε ποιους μένει περισσότερο η προσοχή σας. Παρατηρήστε πως δεν μπορείτε να κρατήσετε στο μυαλό σας ήχους, για ένα δευτερόλεπτο περισσότερο από όσο διαρκούν.

Όταν αποσπάται η προσοχή σας από κάποια σκέψη (πιθανότατα να συμβεί αμέσως) απλά θα επιστρέψετε αργά και πάλι στο άκουσμα των ήχων. Προσπαθήστε να μην αναλύσετε τους ήχους ή να τους κρίνετε, απλώς ακούστε τους. 

Απολαύστε το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ελέγχετε τους ήχους, απλά έρχονται και φεύγουν. Μπορείτε να παρατηρήσετε την ποιότητα των ήχων, αλλά προσπαθήστε να μην το σκέφτεστε ή να πείτε στον εαυτό σας μια ιστορία για αυτούς. Εάν συμβεί αυτό, απλώς διακόψτε την ιστορία και επιστρέψτε στην ακρόαση των ήχων. Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε μια απάντηση σε όλα, με την εξάσκηση αυτό θα βελτιωθεί, οι σκέψεις θα αρχίσουν να συρρικνώνονται και θα έρχεται πιο γρήγορα η ηρεμία!

“Μην ανησυχείτε για το τέλειο, ο διαλογισμός είναι για να βρίσκεσαι στο παρόν με σαφήνεια και καλοσύνη στον εαυτό σου αρχικά, και μετά στους γύρω σου!”

Συνεχίστε το διαλογισμό! Μήπως οι ήχοι αλλάζουν συνεχώς; Ίσως τώρα ακούγεται ο άνεμος; Μια σειρήνα της αστυνομίας; Ένα τηλέφωνο που χτυπά; Μην μπείτε πάλι στην παγίδα επισήμανσης των ήχων, απλώς αναγνωρίστε τι υπάρχει γύρω σας.

“Θυμηθείτε ότι η καλοσύνη είναι το κλειδί, εάν αποσπάται η προσοχή σας, μη θυμώνετε ή κρίνετε τον εαυτό σας”.

Απλώς παρατηρήστε, αφήστε στην άκρη σκέψεις και επιστρέψτε στην ακρόαση των ήχων. Όταν το χρονόμετρο σας ειδοποιήσει, τελειώσατε!

Δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά για να επαναπροσανατολισμό σε ολόκληρο το περιβάλλον γύρω σας, και αισθανθείτε όμορφα, επιβραβεύοντας θετικά τον εαυτό σας για την προσπάθεια!

Μην ανησυχείτε για περισπασμούς

Εάν αποσπάτε η προσοχή σας, συμβαίνει αυτό ακριβώς το οποίο έχει εκπαιδευτεί το μυαλό σας. Το μυαλό όλων μας κουβεντιάζει όλη την ώρα! Η ησυχία του είναι ένα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο κομμάτι. Παρατηρώντας αυτά που αποσπούν την προσοχή, είναι το βασικό σημείο του διαλογισμού. Αν για παράδειγμα αντί να εστιάσετε στην παρούσα στιγμή, σκέφτεστε τι θα φάτε για δείπνο ή μια συνομιλία που είχατε νωρίτερα, ή κάτι που σας τάραξε και συνεχώς το αναπαράγεται στο μυαλό σας, τότε απλώς επιστρέψτε στην παρούσα στιγμή και νιώστε ηρεμία!

Αντί να θυμώνετε με τον εαυτό σας, συγχαρείτε τον για κάθε επίτευγμα! Αυτός ο διαλογισμός μας δείχνει επίσης πόσες ανούσιες, ανόητα αγχωτικές σκέψεις κάνει το μυαλό μας, και πως κάθε σκέψη δεν αξίζει τόσο την προσοχή μας.Αφεθείτε στη στιγμή και απλά απολαύστε τα καθημερινά ψυχικά οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει!

Πηγή: redonline.uk
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*