Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΝΕΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βουλιμία, τι είναι, πως εκδηλώνεται και πως να την αντιμετωπίσουμε

Με τον όρο ψυχογενής βουλιμία ή νευρογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται η διατροφική διαταραχή με συχνά επεισόδια υπερφαγίας, που ακολουθούνται από έντονες προσπάθειες αποφυγής αύξησης του σωματικού βάρους. 

Το άτομο που πάσχει από βουλιμία ενδίδει συχνά (τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα) σε βουλιμικά επεισόδια, καταναλώνοντας πολύ μεγάλες ποσότητες τροφής (συνήθως πλούσιες σε θερμίδες) σε μικρό χρονικό διάστημα (λίγες ώρες ή ακόμη και λεπτά).

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αυτών βιώνει μια αίσθηση απώλειας ελέγχου ως προς το τί και το πόσο τρώει, ενώ στη συνέχεια συνειδητοποιεί τι έκανε και υιοθετεί ακραίες μεθόδους ελέγχου του βάρους προκειμένου να κάψει τις θερμίδες που κατανάλωσε, όπως είναι η πρόκληση εμετών και η κατάχρηση διουρητικών.

Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία συνήθως δεν είναι ικανοποιημένα με το σώμα τους. Πιστεύουν ότι είναι υπέρβαρα και πως συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους είναι παράξενα και μη ελκυστικά, ενώ στην πραγματικότητα το βάρος τους μπορεί να είναι κανονικό. Ο λόγος που οδηγούνται στα βουλιμικά επεισόδια είναι ψυχολογικός και διέπεται από χαμηλή αυτοπεποίθηση αλλά και την επιθυμία να αναγάγουν την ευτυχία και την επιτυχία στη ζωή δημιουργώντας μία πλασματική σωματική εικόνα με βάση πρότυπα που κυκλοφορούν.

Τη στιγμή ενός βουλιμικού επεισοδίου το άτομο κάνει μία παύση από ότι το απασχολεί, έτσι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να βρει ευχαρίστηση μέσα από τις ποσότητες φαγητού, οι οποίες δεν σταματούν αρκετές φορές μέχρι να βιώσουν το αίσθημα πόνου.

Πως να την αναγνωρίσουμε

Κάποια σημάδια είναι διακριτά στη συμπεριφορά των ατόμων

  • αποφεύγουν να τρώνε σε δημόσιο χώρο
  • κατευθύνονται συχνά στην τουαλέτα αμέσως μετά από το φαγητό ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων
  • ζυγίζονται σε καθημερινή βάση
  • η σωματική άσκηση που ακολουθούν είναι κοπιαστική και πολύωρη
Οι επιπτώσεις στην υγεία

Στην ψυχογενή βουλιμία, ο φαύλος κύκλος μεταξύ υπερφαγίας και εμετού ή λήψης χαπιών προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, στα δόντια, ακόμη και στη λειτουργία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η συχνή πρόκληση εμετών προκαλεί αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών που οδηγεί σε υπόταση, υποθερμία, πρήξιμο, αναιμία, αρρυθμίες, έμφραγμα, ακόμα και σε θάνατο. Ο εμετός επίσης προκαλεί σοβαρή φθορά των δοντιών και των ούλων, αλλά και φλεγμονές, λόγω στομαχικών οξέων.

Η συχνή χρήση καθαρτικών προκαλεί φλεγμονή και καταστροφή του εντέρου, αφυδάτωση- η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια- διάρροια, δυσκοιλιότητα, αδυναμία και η χρόνια χρήση των καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς βουλιμίας στηρίζεται στην ψυχοθεραπεία, καθώς συνοδεύεται από άγχος ή κατάθλιψη. Η ψυχοθεραπεία ουσιαστικά θα βοηθήσει στον εντοπισμό αρνητικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών σχετικά με την διατροφή, αλλά και την τροποποίηση αυτών των σκέψεων και συμπεριφορών με θετικές και υγιείς.

Η οικογενειακή θεραπεία θα βοηθήσει τους γονείς να παρέμβουν για να σταματήσουν τις κακές διατροφικές συμπεριφορές και να πάρουν θέση στην ανάκτηση του ελέγχου αυτών των συμπεριφορών. Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της βουλιμίας, σε συνδυασμό πάντα με την ψυχοθεραπεία και αφού τα έχει συστήσει ειδικός.
Ο διαιτολόγος θα αναλάβει την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής και την επίτευξη υγιούς σωματικού βάρους του ασθενούς και θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, ώστε να μειωθούν και να καταπολεμηθούν τα συμπτώματα βουλιμίας.

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*