Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία κατά των εποχικών λοιμώξεων.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα επηρεάζεται από πολλούς παραγοντες, κι από τους σημαντικούς  είναι η διατροφή μας.

Για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης D3, ψευδάργυρο και σελήνιο.

→ Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D3 έχουν συσχετιστεί με αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών και σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη. Η βιταμίνη D3 προασπίζει την άμυνα του οργανισμού κατά των ιών και διεγείρει την παραγωγή αντιμικροβιακών πεπτιδίων (ντεφενσίνες και καθελισιντίνες). Μπορεί να αποτρέψει την υπερπαραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών, μειώνοντας την παραγωγή  τους.

→ Το σελήνιο ενισχύει τη λειτουργία των κυτταροτοξικών δραστικών κυττάρων. Επιπλέον, το σελήνιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ωρίμανσης και των λειτουργιών των Τ -κυττάρων, καθώς και για την παραγωγή αντισωμάτων που εξαρτώνται από τα Τ- κύτταρα .

→ Η βιταμίνη C θεωρείται αντιϊκός παράγοντας καθώς αυξάνει την ανοσία. Η χορήγηση βιταμίνης C αύξησε το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με COVID-19 μειώνοντας την υπερενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης. Η βιταμίνη C αυξάνει τις αντιικές κυτοκίνες και τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, μειώνοντας την δράση του ιού. Μειώνει επίσης τις μεγάλες φλεγμονώδεις αποκρίσεις και την απενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

→ Ο ψευδάργυρος, ένα από τα πιο συνήθη αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα τρόφιμα με καθορισμένο ρόλο στην ανοσία.Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση των φυσικών τειχών των ιστών, όπως το αναπνευστικό επιθήλιο, αποτρέποντας την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών, για μια ισορροπημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του οξειδοαναγωγικού συστήματος.

Υπάρχει ποικιλία  τροφίμων που περιέχουν τα προαναφερόμενα συστατικά .

  • Τα εσπεριδοειδή , πορτοκαλια, μανταρινια, ακτινιδια, λεμόνια, οι φραουλες, το μπροκολο,οι πιπεριες είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.
  • Θαλασσινα,ψαρια,οστρακοειδη και κόκκινο κρέας περιέχουν σελήνιο και ψευδάργυρο.
  • Τη  βιταμίνη D3 την συνθέτουμε στον οργανισμό μας με απλή έκθεση του σωματός μας στον ήλιο .

Δυστυχώς οι καθημερινές μας δραστηριότητες ,ο σύγχρονος τρόπος ζωής ,το stress, δεν μας επιτρέπουν πάντα να έχουμε στη διάθεση μας σε επαρκή ποσότητα τις κατάλληλες τροφές. Όπως συμβαίνει και με τα εργαλεία που περιέχονται σε μια μεγάλη εργαλειοθήκη, έτσι και τα συμπληρώματα διατροφής είναι συστατικά μιας συνολικής προσέγγισης για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή ασθενειών.

Σοβαρές θρεπτικές ελλείψεις μπορεί να  επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καθημερινότητα αλλά και την υγεία μας συνολικά . Έρευνες στο γενικό πληθυσμό καταγράφουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις στην πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών.

Τα κατάλληλα συμπλήρωματα διατροφής, μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε την υγεία μας ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που σημειώνεται έξαρση εποχικών ιώσεων και της γρίπης. Συνδυάζοντάς τα πάντα με ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς και να αποφύγουμε τις ιώσεις. Υπάρχει μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής που έχουν ευεργετική δράση θωρακίζοντας την άμυνα του οργανισμού και ενισχύοντας τo ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Health Pro πρωτοπωρεί, με το VITAMIN C 1000+ Zinc+ Selenium + D3

Ένα προϊόν που η συστηματική του πρόσληψη, θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού, αφού ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών που περιέχει καλύπτει πλήρως την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη των αναφερόμενων βιταμινών και ιχνοστοιχείων για καθένα μας.

του Διαιτολόγου Νικολάου Γιατρά
Επιστημονικού συνεργάτη της Health-Pro

Τεκμηρίωση
1.Bae M, Kim H. Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules. 2020 Nov 16;25(22):5346.
2.Wang Y, Zheng J, Islam MS, Yang Y, Hu Y, Chen X. The role of CD4(+)FoxP3(+) regulatory T cells in the immunopathogenesis of COVID-19: implications for treatment. Int J Biol Sci. 2021 Apr 10;17(6):1507-1520. 
3.Weir EK, Thenappan T, Bhargava M, Chen Y. Does vitamin D deficiency increase the severity of COVID-19?
 Clin Med (Lond). 2020 Jul;20(4):e107-e108.
4.Marcos Pereira 1Alialdo Dantas Damascena 2Laylla Mirella Galvão Azevedo 2Tarcio de Almeida Oliveira 1Jerusa da Mota Santana 3 Vitamin D deficiency aggravates COVID-19: systematic review and meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr . 2020 Nov 4;1-9.
5.Harsha Anuruddhika Dissanayake 1, et al. Prognostic and therapeutic role of vitamin D in COVID-19: systematic review and meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Dec 11;dgab892.
6.Borsche L, Glauner B, von Mendel J. COVID-19 Mortality Risk Correlates Inversely with Vitamin D3 Status, and a Mortality Rate Close to Zero Could Theoretically Be Achieved at 50 ng/mL 25(OH)D3: Results of a Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2021 Oct 14;13(10):3596.
7.Carpagnano GE, Di Lecce V, Quaranta VN, Zito A, Buonamico E, Capozza E, Palumbo A, Di Gioia G, Valerio VN, Resta O.Vitamin D deficiency as a predictor of poor prognosis in patients with acute respiratory failure due to COVID-19. J Endocrinol Invest. 2021 Apr;44(4):765-771.
8.Papadimitriou DT, Vassaras AK, Holick MF. Association between population vitamin D status and SARS-CoV-2 related serious-critical illness and deaths: An ecological integrative approach. World J Virol. 2021 May 25;10(3):111-129.
9.2020-2021 FLCCC Alliance-I-MASK + Protocol-Version 18 October 12, 2021
10.Minkyung Bae 1Hyeyoung Kim 2 Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19 Molecules. 2020 Nov 16;25(22):5346.
11.Pal A, Squitti R, Picozza M, Pawar A, Rongioletti M, Dutta AK, Sahoo S, Goswami K, Sharma P, Prasad R. Zinc and COVID-19: Basis of Current Clinical Trials. Biol Trace Elem Res. 2021 Aug;199(8):2882-2892.
12.Wessels I, Rolles B, Rink L.The Potential Impact of Zinc Supplementation on COVID-19 Pathogenesis. Front Immunol. 2020 Jul 10;11:1712.
  1. te Velthuis AJ, van den Worm SH, Sims AC et al. Zn2+ inhibits Coronavirus and Arterivirus RNA polymerase activity In Vitro and Zinc ionophores block the replication of these viruses in cell culture. PLos Pathog 2010; 6:e1001176.
  2. Willis MS, Monaghan SA, Miller ML et al. Zinc-induced copper deficiency. A report of three cases initially recognized on bone marrow examination. Am J Clin Pathol 2005; 123:125-31.
15.Mossink, JP. Zinc as nutritional intervention and prevention measure for COVID-19 disease. BMJ Nutr Prev Health. 2020 Jun 17;3(1):111-117.
16.Majeed M, Chavez M, Nagabhushanam K and Mundkur L. Zinc Supplements in COVID-19 Pathogenesis-Current Perspectives. Austin J Nutr Metab. 2021; 8(2): 1107.
  1. Shakoor H, Feehan J, Dhaheri AS et al. Immune-boosting role of vitamins D,C,E, zinc, selenium and omega3 fatty acids: could they help against COVID-19. Maturitas 2020. 113. Calder PC. Nutrition, immunity and COVID-19. BMJ Nutrition, Prevenion & Health 2020; 3