Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

DIY

Αυτά τα Χριστούγεννα φτιάχνουμε εκπληκτικά GingerBread Houses από αγαπημένους σεφ!

Είναι η πιο χαρούμενη, όμορφη και μαγική εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα μπορούν να μας κάνουν όλους και πάλι παιδιά τόσο από την αίσθηση που μας μεταφέρουν, λαμπιόνια, στολίδια, παιχνίδια αλλά και από τα λαχταριστά γλυκά! Εκτός από τα παραδοσιακά μελομακάρονα και κουραμπιέδες ένα υπέροχο γλυκό – κόσμημα της εποχής που απολαμβάνεις τόσο να το φτιάχνεις είναι τα σπιτάκια Gingerbread! Αυτό το χριστουγεννιάτικο έργο τέχνης σου σίγουρα δε θέλεις να το χαλάσεις, λατρεύεις να το βλέπεις όμως όταν έρθει η στιγμή να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου η στιγμή θα σε αποζημιώσει εξίσου!

Πάμε να δούμε πως να φτιάξουμε τα εκπληκτικά μπισκοτοσπιτάκια μέσα από τις συνταγές που μας προτείνουν αγαπημένοι σεφ!

Εύκολο gingerbread house από τον Άκη Πετρετζίκη!

Συστατικά
Για τη ζύμη
225 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. ζάχαρη καστανή
αυγά, μεσαία
2 κ.σ. τζίντζερ
2 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. γαρίφαλο
300 γρ. μέλι
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
αλάτι
πιπέρι
Για το royal icing
ασπράδια, από μεσαία αβγά
480 γρ. ζάχαρη άχνη
35 γρ. χυμό λεμονιού
Για το σερβίρισμα
ζαχαρωτά
βρώσιμη χρυσόσκονη
ζάχαρη άχνη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά για να αφρατέψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
Βάζουμε το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τα προσθέτουμε στον κάδο με τα υπόλοιπα υλικά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
Αδειάζουμε τη ζύμη και γεμίζουμε την ειδική φόρμα σιλικόνης. Πιέζουμε με τα χέρια μας για να δώσουμε το αντίστοιχο σχήμα της φόρμας.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν.
Για το royal icing
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, την ζάχαρη άχνη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα.
Μόλις αρχίσει να δένει το μείγμα προσθέτουμε σε δόσεις τον χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Συνθέτουμε το σπίτι ενώνοντας τις άκρες του με το royal icing.
Σερβίρουμε με τα ζαχαρωτά και την άχνη με τη βρώσιμη χρυσόσκονη.

Gingerbread house από τον Γιώργο Τσούλη!

#tsoulotip: Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να γίνει πιο σφιχτή. Όταν βγάλουμε τα κομμάτια ζύμης από το ψυγείο, θα τα βγάλουμε ένα –ένα ώστε να μην μας μαλακώσουν τα τελευταία που θα ανοίξουμε.

ΥΛΙΚΑ

Για το σπίτι:

  • 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ και επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 130 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 320 γρ. μελάσα
  • 200 γρ. ζάχαρη, καστανή
  • 120 ml νερό
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. βανίλια, εκχύλισμα
  • 1 κ.γ. μπαχάρι

Για το frosting:

  • 3 ασπράδια
  • 500 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Γλυκίσματα για το στόλισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά και το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μελάσα και το νερό και τα χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η μελάσα.
Προσθέτουμε το αυγό, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μίξερ τα στερεά υλικά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή ζύμη.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, αφαιρούμε ένα-ένα τα ίσα μέρη από το ψυγείο, αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 4-5 χιλιοστών.
Δημιουργούμε τους τοίχους και τις σκεπές του σπιτιού, κόβοντας τη ζύμη και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί φούρνου στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 8 λεπτά. Την ίδια διαδικασία θα επαναλάβουμε και για τα υπόλοιπα μέρη της ζύμης.
Μόλις ψηθούν, τα αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το frosting: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, ρίχνουμε σε δόσεις τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας παράλληλα, μέχρι να γίνει λείο το frosting.
Συναρμολόγηση γλυκού: Βάζουμε με τη σειρά τα μέρη του σπιτιού πάνω στην επιφάνεια που θα το σερβίρουμε. Ξεκινάμε από τους τοίχους και συνεχίζουμε προς τη σκεπή κολλώντας κάθε φορά τον έναν τόιχο με τον άλλον προσεκτικά με την βοήθεια του frosting.
Κάθε φορά που κολλάμε ένα κομμάτι μαζί με ένα άλλο το αφήνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει τελειώς το frosting ώστε να είναι σταθερό και να μήν πέσει.
Όταν έχουμε τελειώσει με τη συναρμολόγηση του σπιτιού, στολίζουμε με το frosting, δημιουργώντας ότι σχέδια θέλουμε. Στολίζουμε με επιπλέον γλυκίσματα και σερβίρουμε.
Gingerbread house από τον Γιάννο Βαλιάνο, θα τη βρεις στο site της Αργυρώς!

Υλικά:

Για τα μπισκότα
  • 675 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 75 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 75 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 150 γραμ. μέλι
  • 2 κ.γλ κοφτά τζίντζερ (σε σκόνη)
  • 1 κ.γλ κοφτό γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • 3 κ.γλ κανέλα
  • 1½ κ.γλ baking powder
  • 3 βανίλιες
  • 1 κ.γλ κοφτό αλάτι
Για το γλάσο
  • 4 ασπράδια (150 γραμ.)
  • 800 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ χυμό από λεμόνι
  • 1 κ.γλ κρεμόριο (θα το βρείτε στο σουπερμάρκετ)
Για τη διακόσμηση
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Διαφορά ζαχαρωτά
  • (smarties-marshmallows-πουράκια-καραμέλες-Χριστουγεννιάτικα γλυφιτζουράκια κτλ)

 

Και για εσένα που λατρεύεις τα gingerbread cookies, η Madame Ginger θα σε καθοδηγήσει με τη συνταγή της!

Μερίδες: 35-40, Χρόνος Προετοιμασίας: 15′, Χρόνος Αναμονής: 2 ώρες, Χρόνος Ψησίματος: 15′

Υλικά για τη ζύμη

  • 120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις των Μύλων Αγίου Γεωργίου 
  • 1 αυγό
  • 2 κ.γ. ginger σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 70 γρ. μαύρη υγρή ζάχαρη
  • 110 γρ. μελάσα

Υλικά για το γλάσο

  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2 -2,5 κ.σ. γάλα φρέσκο
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Δες την εκτέλεση εδώ!

Τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτόσπιτα τα χαίρονται μικροί και μεγάλοι και αποτελούν κόσμημα πάνω στο χριστουγεννιάτικο μπουφέ! Απολάυστε τα!