Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

FITNESS-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αθλητική διατροφή, ποιες είναι οι ανάγκες του οργανισμού μας

Η αθλητική διατροφή έχει το δικό της πρόγραμμα και παρουσιάζει φυσικά διαφορές μεταξύ αρχαρίων και προχωρημένων αθλητών. Ας δούμε ποιες είναι οι ανάγκες τους ξεχωριστά!

Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες των αρχαρίων αθλουμένων δεν είναι τελικά και τόσο διαφορετικές από κάποιον που δεν ασκείται, όσο θα περίμενε κανείς, η διατροφή κατά την διάρκεια των προγραμμάτων συστηματικής άθλησης εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό κομμάτι και εξαρτάται από το είδος, τη συχνότητα, την ένταση της άσκησης αλλά και τους στόχους:

  • αύξηση της αντοχής
  • απώλεια βάρους
  • αύξηση μυϊκής μάζας  
  • ή συνδυασμός των παραπάνω.

Για παράδειγμα ένα άνθρωπος που έχει φυσιολογικό βάρος και ασκείται 2-3 φορές την εβδομάδα, δεν χρειάζεται να αυξήσει την πρόσληψη πρωτεϊνών.

Στους πιο προχωρημένους αθλούμενους συνήθως αλλάζει τόσο ο χρόνος που αφιερώνουν όσο και οι στόχοι οπότε βάση αυτού προσαρμόζεται και το κομμάτι της διατροφής καθώς διαφοροποιούνται οι ανάγκες.

Το διατροφικό πρόγραμμα ενός αθλητή

Έχει 3 βασικά στάδια:

  1. Ενυδάτωση
  2. Διατροφή πριν την προπόνηση
  3. Μετά την προπόνηση -επαναφορά 
Ενυδάτωση

Η απώλεια υγρών του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης, χωρίς αναπλήρωση τους, έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής. Ο ιδρώτας μας είναι κατά 99,1% νερό ενώ το υπόλοιπο 0,9% είναι ηλεκτρολύτες  (Νάτριο, Χλώριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία (Ψευδάργυρο και Σίδηρο), απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, μαζί με μικρές ποσότητες αμμωνίας και γαλακτικού οξέος.

Απώλεια υγρών κατά 2% του σωματικού μας βάρους ισοδυναμεί με μείωση της αντοχής μας κατά 20%. Πέρα από το κομμάτι της αντοχής, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες, συμπτώματα ζάλης και αυξημένη κόπωση παράλληλα με τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας. 

Πριν την προπόνηση

Το βασικό ζητούμενο πριν την προπόνηση είναι το άτομο να έχει “καύσιμο” και για την ακρίβεια μυϊκό και ηπατικό γλυκογόνο. Ανάλογα με τον τύπο διατροφής που έχει επιλέξει ο αθλούμενος προσαρμόζεται και το είδος “καυσίμου”, με επικρατέστερες επιλογές τους υδατάνθρακες. Μικρά , εύπεπτα γεύματα χρειάζεται να προηγούνται της προπόνησης ώστε να δώσουν ενέργεια στην άσκηση χωρίς πεπτικές διαταραχές. 

Μετά την προπόνηση -επαναφορά

Όταν ολοκληρωθεί η προπόνηση, ο αθλούμενος χρειάζεται άμεσα ένα γεύμα ώστε να μειωθεί η μυϊκή κόπωση και ο πόνος, να αναπληρώσει το γλυκογόνο που χρησιμοποιήθηκε στην προπόνηση και να αυξήσει την πρωτεϊνοσύνθεση στους μύες προκειμένου να αποφευχθεί ο μυϊκός καταβολισμός. Για το λόγο αυτό προτείνεται η κατανάλωση μείγματος υδατάνθρακα και πρωτεΐνης, πάντα ανάλογα με την επιλογής διατροφής του αθλούμενου.

Ποιος ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Η αλήθεια είναι πως η διατροφή του μέσου ‘Ελληνα παρουσιάζει θρεπτικές ελλείψεις. Κατά συνέπεια, τη στιγμή που αποφασίζει κάποιος να βάλει τη συστηματική άθληση στη ζωή του, όλες αυτές οι ελλείψεις γίνονται εμφανείς. Κάπου εδώ μπαίνουν τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν αυτό το κενό. Ο λόγος ύπαρξης τους λοιπόν είναι κομβικός, συμπληρώνουν τη διατροφή και υποστηρίζουν το άτομο στην προσπάθεια του.

Για πάνω από 25 χρόνια, η Quality Nutrition Technology (QNT) παρασκευάζει αποδεδειγμένα ποιοτικά προϊόντα αθλητικής διατροφής!⇐🛒 ⇓

Η QNT Light Digest Whey Protein ανήκει στη νέα γενιά συμπληρωμάτων που σας βοηθούν να φτάσετε στην επιθυμητή μυϊκή τόνωση και διευκολύνουν τους στόχους απώλειας βάρους σας.  ⇐🛒 ⇓

Αναμειγνύεται εύκολα με νερό ή γάλα και είναι ιδιαίτερα εύπεπτη χάρη στις φυτικές ίνες ινουλίνης και στον απομονωμένο ορό γάλακτος. Χωρίς γλουτένη. 

Δημιουργείστε και εσείς το δικό σας διατροφικό πρόγραμμα και επιλέξτε τα κατάλληλα QNT συμπληρώματα διατροφής με βάση τις ανάγκες σας! 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*