Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΤΟΠΙΑ

Ήσυχοι αλλά μαγευτικοί προορισμοί, μακριά από τον Covid

Μπορεί άλλοτε το καλοκαίρι, για αρκετούς, να ήταν συνώνυμο της ξέγνοιαστης αλλά και ξέφρενης καθημερινότητας, των αξημέρωτων πάρτι στις παραλίες και όχι μόνο, της βόλτας στα πληθωρικά σοκάκια, του μαγευτικού ηλιοβασιλέματος που τότε δεν σε ενοχλούσε αν βρίσκονται δεκάδες ζευγάρια ή παρέες τριγύρω σου διότι ο ρυθμός του καλοκαιριού έκανε τους ανθρώπους ανοιχτούς, μία παρέα όλο το νησί! 

Αυτές οι εποχές όμως ανήκουν στο παρελθόν, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψουν και πάλι!, τη δεδομένη όμως στιγμή μπροστά στην προστασία της προσωπικής μας υγείας αλλά και του κοινού καλού αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πόσο ωραία και ήσυχα περνούσαν και εκείνοι οι άνθρωποι… όπου τα καλοκαίρια τους επέλεγαν ένα ήσυχο αλλά πανέμορφο σημείο για να χαρούν μόνο τις ομορφιές της φύσης με 2-3 φίλους ή την οικογένεια τους!

Η εποχή μας είναι ιδανική για να γνωρίσεις τα πιο μικρά και ίσως μακρινά μέρη της Ελλάδας, με τις κρυμμένες ομορφιές που μπορούν να σου προσφέρουν ξεκούραση, ηρεμία και ένα βλέμμα γεμάτο με το απέραντο γαλάζιο! Δεν είναι άλλωστε μόνο τα κοσμοπολίτικα νησιά το επίκεντρο του καλοκαιριού, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις όλα όσα μπορεί να ήθελες να επισκεφτείς αλλά η ξέφρενη διάθεση σε ωθούσε στην πολυκοσμία και στη διασκέδαση. Έφτασε η στιγμή να δεις και την άλλη όψη των διακοπών!

Κουφονήσια!

Αν και τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολύ, εξακολουθεί να παραμένει ένας ήσυχος προορισμός! Στα Κουφονήσια οι διαστάσεις του χώρου και του χρόνου διαφέρουν από τις γνωστές θεωρίες.
Δεν χρειάζεστε ρολόι. Αν το έχετε μαζί σας τοποθετήστε το βαθιά μέσα στην βαλίτσα σας. Θα σηκωθείτε από το κρεβάτι όταν τα μάτια σας αναζητήσουν το τοπίο. Θα φάτε όταν η γεύση ζητήσει ικανοποίηση. Θα πιείτε όταν το πνεύμα είναι ικανοποιημένο. Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερα ρούχα. Φορέστε κάτι πρόχειρο, είναι αρκετό για την αίσθηση της ελευθερίας. Περπατήστε κάτω από το φως του ήλιου ή του φεγγαριού συνοδεία αστεριών, συναντώντας βλέμματα ευχαριστημένα.

Κυρίως δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητό σας. Επιτέλους δεν θα οδηγήσετε για τις ημέρες της παραμονής σας στο νησί. Αν το έχετε μαζί σας απλά θα το παρκάρετε στον χώρο της διαμονής σας. Θα συμφωνήσετε σίγουρα ότι είναι πιο ευχάριστος ο ήχος του κύματος και το τραγούδι των πουλιών από το συριστικό κορνάρισμα ή το μούγκρισμα των αυτοκινήτων. Ότι αναζητήσετε είναι δίπλα σας ή κοντά σας. Θα μετακινηθείτε ευχάριστα περπατώντας ή με ένα ποδήλατο στο πλάι της θαλάσσης ή στην πλάτη της θαλάσσης με την λάντζα του νησιού ή του δικού σας θαλάσσιου σκάφους.
Οι κάτοικοι του νησιού είναι πρόθυμοι να σας εξυπηρετήσουν σε ότι χρειαστείτε.

Θα χαλαρώσετε, θα ξαπλώσετε στην απαλή άμμο, θα κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού, θα ξεχάσετε τα ‘πρέπει’, θα αγαπήσετε τα ‘θέλω’ σας, θα ξεχάσετε την τεχνική προσομοίωση της ζωής στις πόλεις, θα νοιώσετε τον ήλιο να σας αγκαλιάζει, το βράδυ θα σας συντροφεύουν αμέτρητα αστέρια, το φεγγάρι θα φωτίζει τις σκέψεις σας…!

Φολεγανδρος!

Μεταξύ των νησιών του Αιγαίου και από τα πιο όμορφα των Κυκλάδων είναι η Φολέγανδρος. Ανεξερεύνητη ακόμα από πολλούς, διατηρεί με την ήπια τουριστική της ανάπτυξη το μεγαλείο του φυσικού πλούτου και την ανθρώπινη διάσταση στις ζωντανές και ανήσυχες, μικρές κοινωνίες της.

Τα βράχια και οι παραλίες, τα αξιοθέατα και οι εκδηλώσεις, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες συνθέτουν ένα μέρος μοναδικό, που σε καλεί να δοκιμάσεις νέες γεύσεις, διαφορετικές βόλτες, να χαθείς, να ξεχαστείς, να νιώσεις!

Οι διακοπές στη Φολέγανδρο αναμφισβήτητα αποτελούν ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν ηρεμία, ξέγνοιαστες βουτιές και γραφικά καλντερίμια.

Η Χώρα της Φολεγάνδρου αποτελεί την πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων. Ξένα μέσα εκθειάζουν την γραφικότητα και την ομορφιά της Χώρας. Θα περπατήσεις ξέγνοιαστα στα καλντερίμια και τις πλατείες της και θα ζήσεις το κυκλαδίτικο παραμύθι. Το καλύτερο; Δε θα πετύχεις πολύ κόσμο, όπως σε άλλα νησιά!

Θα ακούσεις πολλούς να σου λένε «η Φολέγανδρος δεν έχει παραλίες», μη δώσεις σημασία! Η αλήθεια είναι πως η Φολέγανδρος έχει περίπου δέκα εντυπωσιακές παραλίες, που θα σε κάνουν να μην ξεκολλάς. Μόνο 4 παραλίες προσεγγίζεις με τα πόδια και το ΚΤΕΛ, στις υπόλοιπες χρειάζεσαι τα καραβάκια, που διοργανώνουν εκδρομές καθημερινά. Γαλαζοπράσινα νερά, χρυσές παραλίες, ηφαιστειογενή βράχια, σπηλιές και άλλα πολλά σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Beach bar δεν υπάρχει, αν ψάχνεις για άνεση, μην πας εκεί…

Από το λιμάνι του Πειραιά, ανάμεσα στη Μήλο και τη Σαντορίνη, γραμμή για τη Φολέγανδρο!

Νίσηρος!

Το νησί των αναφορών του Ομήρου και του Στράβωνα, του Ηρόδοτου και του Θεόφραστου. Το νησί του ναυάρχου Γνωμαγόρα, το ηφαιστειακό νησί δημιούργημα του θεού Ποσειδώνα και του γίγαντα Πολυβώτη.

Οι κρατήρες του ηφαιστείου της Νισύρου βαφτίστηκαν με αυτά τα ονόματα, ίσως για να νιώθουν οι άνθρωποι πιο οικεία απέναντι στον εκρηκτικό τους χαρακτήρα. Πριν από 25.000 και 15.000 χρόνια, δύο εκρήξεις του ηφαιστείου «γέννησαν» τη σημερινή καλντέρα. Καθώς κατεβαίνετε στον τεράστιο κρατήρα, νιώθετε σαν να είστε σε άλλο πλανήτη: κίτρινα και λευκά χρώματα, τρύπες που κοχλάζουν, τεράστιες ρωγμές, η δυνατή μυρωδιά του θειαφιού… Η αίσθηση αυτή του εξωπραγματικού δεν χωράει σε φωτογραφίες.

το λιμανάκι και πρωτεύουσα του νησιού η ζωή είναι απλή και όμορφη. Οι διακοπές εδώ έχουν αέρα αυθεντικής Ελλάδας. Καφές και ουζάκι με τους ντόπιους στην πλατεία της Ηλικιωμένης ή στο Λευκαντιό. Σοκάκια με παλιά μπακάλικα, κυκλαδίτικα σπίτια με πόρτες πολύχρωμες. Βόλτα στην προκυμαία και τους Χοχλακούς, την παραλία με τα λαμπερά στρογγυλά μαύρα βότσαλα. Στο ηλιοβασίλεμα η Καζάρμα, τα κτήματα με τα εσπεριδοειδή, ο τρούλος της Παναγίας της Ποταμίτισσας, το πέτρινο κτήριο της Καράβας λάμπουν ολόχρυσα.

Ένα χωριό με ξεχωριστή αρχιτεκτονική είναι ο Εμπορειός. Περιπλανηθείτε στις γειτονιές της Παναγιάς, του Σωτήρα, του Πύργου, του Μουσταφά, του Αϊ-Νικόλα, του Κάφκα, και απολαύστε μοναδική θέα στο Αιγαίο από το κάστρο της Παντονίκης

1 χλμ. από το Μανδράκι σάς περιμένει ένα κλασικό «σπα»: μια παλιά πολυτελής λουτρόπολη που αξιοποιούσε τα ιαματικά νερά των πηγών της περιοχής, 55 βαθμών κελσίου.

Παξοί!

Σύμφωνα με το μύθο, ο Ποσειδώνας επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα ειδυλλιακό ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιο και την Αμφιτρίτη. Χτύπησε έτσι με την τρίαινά του το νοτιότερο σημείο της Κέρκυρας και σχημάτισε τη μικρή ομάδα νησιών και βραχονησίδων των Παξών και των Αντίπαξων.

Οι Παξοί ένα καταπράσινο νησί, με -κυριολεκτικά- διάφανα νερά, απίστευτες παραλίες και μοναδικά ψαροχώρια.

Ο Γάιος το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και πρωτεύουσα του νησιού είναι σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Όπως και στα υπόλοιπα Επτάνησα, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του με τα πολύχρωμα κτήρια και αρχοντικά αλλά και για το φιορδ που σχηματίζεται από το νησάκι του Αγίου Νικολάου. Το τελευταίο, φιλοξενεί στην επιφάνειά του το Ενετικό Κάστρο, που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Οι παραλίες των Παξών διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: αυτές με βότσαλο και εκείνες με κατάλευκη άμμο. Και στις δύο περιπτώσεις, κοινός παρονομαστής είναι τα τέλεια νερά, που το χρώμα τους σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεται σε κάποιον πολύ πιο εξωτικό προορισμό. Πέρα από τις Πλάκες, Δεύτερη Σπιάτζα και Paxos Beach στον Γάιο, μία από τις πιο καλές επιλογές είναι η βοτσαλένια παραλία του Μονοδενδρίου, κοντά στο Λογγό, αλλά και ο Κήπος, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι και το Λεβρεχιό (όλες με βότσαλο). Λίγο πιο βόρεια, στη Λάκκα, τη διαφορά κάνουν το Χαραμί και το Κανόνι – και οι δύο με άμμο.

Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος την άγρια ομορφιά των Παξών και τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς που η φύση έχει δημιουργήσει σε αυτούς. Στη δυτική πλευρά (και ξεκινώντας από τα βόρεια προς τα νότια) θα δεις τους Πλάνους, τον όρμο του Ερημίτη, με τους επιβλητικούς γκρεμούς και την υπέροχη παραλία, τις σπηλιές στο Αχάι, τον εντυπωσιακό βράχο Ορθόλιθο που στέκει πάνω στο νερό, τη λίθινη Καμάρα και την ερημική, όσο και θαυμάσια αμμουδιά, Γαλάζιο – όνομα και πράγμα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι τα είδες όλα χωρίς μία επίσκεψη στον Ερημίτη, στη δυτική πλευρά του νησιού. Το θαυμάσιο σκηνικό συνθέτουν εντυπωσιακοί γκρεμοί και ένα ονειρώδες ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βυθίζεται στη θάλασσα. Μπορείς να το απολαύσεις από το ομώνυμο και αρκετά αξιόλογο bar restaurant που βρίσκεται σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της περιοχής, ενώ αξίζει να γνωρίζεις ότι υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί σε μια καταπληκτική, σχεδόν privée, παραλία με λευκό βότσαλο.

Καστελόριζο!

Το Καστελόριζο ή Μεγίστη είναι το ανατολικότερο νησί του Αιγαίου και της Ελλάδας. Κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και έχει να επιδείξει μια σπουδαία ιστορική διαδρομή.

Το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων απέχει 72 ν.μ. από τη Ρόδο και μόλος 1 μίλι από τις νότιες ακτές της Τουρκίας. Έχει έκταση 9,5 τ. χλμ. και βραχώδες έδαφος. Το μικρό αυτό νησί στις αρχές του 20ου αιώνα αριθμούσε 15.000 κατοίκους! Τώρα, τίποτα πια δε θυμίζει αυτή την πολιτεία που ευημερούσε. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνούν τους 300 και ο οικισμός με τα ερειπωμένα και κατεστραμμένα σπίτια από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης και ένα τεράστιο γιατί έρχεται αυθόρμητα στα χείλη των επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια όμως, το Καστελόριζο τείνει να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη.

Το νησί «ανακαλύφθηκε» τουριστικά και ολοένα και περισσότεροι φίλοι των ταξιδιών αγκυροβολούν στο όμορφο αυτό Αιγαιοπελαγίτικο λιμάνι. Αφορμή στάθηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία Mediterraneo, σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στο νησί. Έτσι, το Καστελόριζο απέκτησε μεγάλη φήμη. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός στους Ιταλούς.

Το Καστελόριζο προσφέρετε για ήσυχες διακοπές και ανταμείβει κάθε επισκέπτη του με τις μοναδικές ομορφιές του, τις εκπληκτικές παραλίες του και την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων του, που σε κάνουν να νοιώσεις σαν στο σπίτι σου.

Το Καστελόριζο είναι ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο. Οι μέχρι τώρα υποδομές του καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών του. Λειτουργούν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*