Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Ήλιος και κορωνοϊός

Εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στον ήλιο και στην αύξηση της θερμοκρασίας, γίνονται εδώ και καιρό συζητήσεις γύρω από το πόσο θα μπορούσε αυτό να αποδυναμώσει τον ιό, ώστε να υπάρξει μία πραγματική ύφεση αυτής της πανδημίας.

Αποτελεί άραγε το καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες φρένο στη μετάδοση του κορωνοϊού;

Ο κ.Τσιόδρας χρησιμοποιώντας διστακτικά ακόμη τη λέξη «φαίνεται», ανέφερε πως από τα ευρήματα αμερικανών επιστημόνων ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης. Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών.Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά. Από τη στιγμή που ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στην εξασθένηση του, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα.

Παρότι ακόμη δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα τα πράγματα γύρω από τις συνθήκες επιβίωσης του Covid-19, οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο με τη μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας να μειωθεί περίπου 20% η μετάδοση του. Με βάση αυτά τα ευρήματα πιστεύεται πως ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Ωστόσο ο SARS-CoV-2 έχει αποδειχθεί θανατηφόρος σε πιο θερμά μέρη όπως η Σιγκαπούρη, προκαλώντας τελικά ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κλιματικές συνθήκες.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν κατά τη διάρκεια της σταδιακής επανένταξης μας στην καθημερινότητα ακόμη και όταν ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει ανοδική πορεία, να συνεχίσουμε να τηρούμε τις αποστάσεις, αλλά και πλήρως όλους τους κανόνες υγιεινής. 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*