Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Άλογα, παράξενα πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για αυτό το θαυμαστό είδος!

Από τα πιο ιδιαίτερα και όμορφα ζώα, τα άλογα, εκπέμπουν δέος, θαυμασμό, ανεξαρτησία, κάλλος! Όλο και πιο συχνά οι άνθρωποι επιδιώκουμε την επαφή μαζί τους καθώς έχει αποδειχθεί πως μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο τόσο ψυχικά όσο και σωματικά!

Ας δούμε μερικά περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εκείνα!

Τα άλογα λοιπόν:

1) Με τη βοήθεια καί των δύο ματιών μπορούν να δούνε σχεδόν 360 μοίρες!
Το εξίσου εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι όπου κοιτάνε, εκεί στρέφουνε και τα αυτιά τους!

2) Στην άγρια φύση αν είναι κοπάδι, τότε τον πρώτο λόγο έχει …η γυναίκα! Ό,τι πει αυτή!
Το κοπάδι θα μετακινηθεί ύστερα από απόφαση της φοράδας κι όχι του επιβήτορα… και θα κατευθυνθεί το κοπάδι εκεί που θέλει εκείνη…3) Τα άλογα έχουν πνεύμα ομαδικό! Σχεδόν ποτέ δεν θα δείτε όλα τα άλογα ενός κοπαδιού ”ξαπλωμένα”.
Πάντα ένα τουλάχιστον θα είναι όρθιο και σε επαγρύπνηση για τυχόν κίνδυνο, ώστε να ειδοποιήσει όσα κοιμούνται. Έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, αναλαμβάνει καθήκοντα το επόμενο, και πάει λέγοντας!
4) Τα άλογα, δεν μπορούν να αναπνεύσουν και από το στόμα, παρά μόνο από τα ρουθούνια της μύτης!
Επίσης, δεν μπορούνε να κάνουνε εμετό. Στα άλογα, το σημείο του οισοφάγου που καταλήγει στο στομάχι, συνδέεται υπο τέτοια γωνία με το στομάχι, που βελτιώνει πολύ καλύτερα τη λειτουργία διακοπής αντίστροφης διέλευσης του φαγητού (από το στομάχι προς το στόμα), ιδιαίτερα όταν το στομάχι είναι γεμάτο.Αν τώρα, καταφέρει και γίνει αυτό (πολύ σπάνια), τότε το άλογο κινδυνεύει ή μπορεί και να πεθάνει.

5) Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πόσο χρονών είναι ένα άλογο από την ηλικία των 8-9 χρόνων και άνω!!
Αλλά μέχρι αυτή την ηλικία, μπορούμε να το καταλάβουμε από τα δόντια τους.
Αν χάσουμε το λογαριασμό μέχρι τότε και δεν έχουμε χαρτί γέννησης που να αναγράφει ημερομηνία, τότε υπάρχει μεγάλη δυσκολία!

6) Ένα ακόμα περίεργο που έχουν τα άλογα, είναι ότι μπορούν και κοιμούνται… όρθια! Όταν συμβαίνει αυτό, τα πόδια τους ”κλειδώνουν” ώστε να μην πέσουν.

7)Τα άλογα φοβούνται. Ναι όσο παράξενο και αν ακούγεται για ένα τόσο ογκώδες και ανεξάρτητο ζώο που φαινομενικά μοιάζει ατρόμητο, τα άλογα μπορεί να φοβηθούν ακόμη και τον πιο απλό ήχο. Για παράδειγμα, ο θόρυβος της σακούλας σε κάποιο κλαδί από τον αέρα μπορεί στα δικά τους αυτιά να ακουστεί σαν κάποιο φίδι που τα πλησιάζει. Ο χαλαρωτικός ενίοτε θόρυβος του τρεχούμενου νερού μπορεί να ακουστεί σαν κάποιο ζώο που προσπαθεί να βγει από το νερό και να τους επιτεθεί.Εάν βρίσκονται στην άγρια φύση, τα άλογα φοβούνται κατά βάση τα αρπακτικά ζώα όπως είναι τα λιοντάρια, οι λύκοι και οι κροκόδειλοι. Υπό συνθήκες συμβίωσης με τον άνθρωπο, ωστόσο, οι φόβοι τους αφορούν άλλα θέματα. Λόγω των έντονων αισθήσεών τους, σαν ζώα είναι αρκετά ευαίσθητα παρά την λανθασμένη γνώμη πολλών ανθρώπων. Συγκεκριμένα, ακόμη και ένα απαλό χτύπημα με το χέρι, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των χτύπων της καρδιάς τους με αποτέλεσμα να νιώσουν φόβο και κίνδυνο. Είναι πολύ πιθανό άρα, βάσει του τι φοβούνται τα άλογα, να το βάλουν στα πόδια ακόμη και όταν βρίσκονται δίπλα σας ή ακόμη και να σας χτυπήσουν.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα άλογα δεν αγαπούν πολύ τους κλειστούς χώρους! Έχουν γεννηθεί για να τρέχουν και εάν νιώσουν εγκλωβισμένα μπορούν να γίνουν ατίθασα και ανεξέλεγκτα.

8) Τελευταίο παράξενο και περίεργο είναι ότι τα άλογα μπορεί να κάνουνε την ανάγκη τους, έως και 15 φορές την ημέρα!!
Οπότε καταλαβαίνετε γιατί οι αχυρώνες μυρίζουν έτσι…