Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

Άγχος και Αϋπνία, τρόποι αντιμετώπισης για καλύτερη ποιότητα ζωής!

Η αϋπνία είναι μια συνήθης διαταραχή του ύπνου που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία χαλάρωσης ώστε να επέλθει ο ύπνος, αλλά και τη δυσκολία παραμονής σε κατάσταση ύπνου. Επαρκής ύπνος θεωρείται εκείνος που διαρκεί 7 – 9 ώρες χωρίς διαλείμματα, ώστε να υπάρξει πραγματικά εγκεφαλική και σωματική ξεκούραση. Τα άτομα που παρουσιάζουν αϋπνία έχουν εμφανή σημάδια κόπωσης, ατονία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, δυσχέρεια συγκέντρωσης, εκνευρισμό, θλίψη και μειωμένη λειτουργικότητα.

Πως συνδέεται η αϋπνία με το άγχος

Υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού έχει αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν παθολογικές αιτίες οι οποίες ευθύνονται για την αϋπνία, όμως η πιο συχνή αιτία είναι το καθημερινό άγχος, όπου με τη σειρά της η αϋπνία το επιτείνει δημιουργώντας έτσι μία αλληλένδετη κατάσταση.

Το είδος της εργασίας και το ωράριο, ο μεσημβρινός ύπνος, οι ακατάστατες ώρες του ύπνου, η ενασχόληση με άλλα θέματα στο κρεβάτι, οι συνθήκες του περιβάλλοντος (φωτισμός, θόρυβος, θερμοκρασία, ενοχλήσεις) η σωματική κόπωση πριν την κατάκλιση, το είδος και η ποσότητα της τροφής το βράδυ, το αλκοόλ, η καφεΐνη, το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα τον ύπνο. Όλα τα παραπάνω προκαλούν λοιπόν μία αγχώδη κατάσταση η οποία προϊδεάζει το άτομο με αποτέλεσμα να επέλθει σε αϋπνία.

Αϋπνία και ηλικία

Είναι συνηθέστερη στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, αλλαγές στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, προβλημάτων υγείας κ.α.

Οι δυσκολίες στον ύπνο δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν σε υγιείς ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οφείλονται συνήθως σε διαφορετικές αιτίες, όπως σε διαφορετική «ρύθμιση» του βιολογικού ρολογιού ή το άγχος για τις σχολικές δραστηριότητες.

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι αλλαγές και η υιοθέτηση καλών συνηθειών μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

  • Καθιερώστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.
  • Πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς αναβολή, όταν νυστάξετε.
  • Μην ασχολείσθε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε.
  • Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου να σας χαλαρώνει.
  • Βγάλτε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Να μην καταναλώνετε βαριά και πλούσια δείπνα.
  • Περιορίστε, ιδίως το βράδυ, τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα).
  • Παίρνετε αρκετά νωρίς, πριν την κατάκλιση τα τυχόν φάρμακα σας που έχουν διεγερτικές ιδιότητες (συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τον ιατρό σας).
  • Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας.
  • Μη κοιμάστε το μεσημέρι ή έστω ο μεσημεριανός ύπνος να μη διαρκεί πάνω από 30΄.
  • Να ασκείστε τακτικά αλλά να έχετε τελειώσει την άσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση.

Eναλλακτικές θεραπείες

Υπάρχουν φυτικά συμπληρώματα τα οποία παρέχουν έναν ποιοτικό και χαλαρωτικό ύπνο συμβάλλοντας στην αποβολή του στρες και του άγχους! 

Κοιμήσου ήρεμα… και φυσικά! 💤✨
Serenotte Plus & Spray  ⇐🛒 ⇓

H σειρά Serenotte της Specchiasol, προάγει τη φυσική χαλάρωση του οργανισμού και βοηθάει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις άγχους και αϋπνίας, περιέχοντας φυτικά εκχυλίσματα όπως παπαρούνα Καλιφόρνιας, κόκκινη παπαρούνα, βιολογική πασιφλόρα καθώς και μελατονίνη, προσφέροντας έναν φυσικό και ξεκούραστο ύπνο!

Tip: Το Serenotte Spray είναι εύκολο στη χορήγηση καθώς ψεκάζεται κάτω από τη γλώσσα, χωρίς να χρειάζεται η λήψη νερού ή το να σηκωθείς από το κρεβάτι. Έχει άμεση απορρόφηση, η λήψη του ιδανικά πρέπει να γίνεται 15-20′ πριν τον ύπνο.

Say “No” to stress!
Specchiasol Valeriana

 

Η βαλεριάνα στην πιο φυσική, καθαρή της μορφή σας προσφέρει την χαλάρωση που έχετε ανάγκη τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και λίγο πριν κοιμηθείτε. Σε αντίθεση με άλλες ουσίες η βαλεριάνα δεν προκαλεί εθισμό και δεν έχει καμία επικίνδυνη παρενέργεια. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν προκαλεί ύπνο αμέσως αλλά σταδιακά ως φυσική συνέπεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε περιπτώσεις υπερέντασης.

Μην αφήσεις το άγχος και την αϋπνία να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σου!

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*