Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΥΓΕΙΑ

5 Τρόποι για να απαλλαγείτε από το άγχος

Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, οι πολλαπλές υποχρεώσεις (οικογενειακές – επαγγελματικές – οικονομικές), οι στρεσογόνες καταστάσεις που συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε εκτός του ότι επηρεάζουν την ψυχική και σωματική μας υγεία, διαταράσσουν τη διάθεση και μεταβάλλουν την ποιότητα της ζωής μας. Το άγχος ως απόρροια του τρόπου ζωής, επιβαρύνει την κατάσταση καθώς προξενεί επιπλέον διαταραχές όπως υπερένταση, ανησυχία, κακής ποιότητας ύπνο και αλλαγές στη διάθεση.

Είναι λοιπόν απαραίτητο, να μάθουμε να ελέγχουμε και να διαχειριζόμαστε το άγχος μας. Με απλές τακτικές μπορούμε να το πετύχουμε!

  1. Οργανώστε την καθημερινότητά σας

Αν και η εφαρμογή καθημερινού προγράμματος αποτελεί μία αμφιλεγόμενη τακτική καθώς ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει στρες, για τους περισσότερους αποτελεί βασικό εργαλείο για την οργάνωση της καθημερινότητας και έχει θετικά αποτελέσματα στη διάθεση και στη μείωση του άγχους. Στο πρόγραμμα που θα ορίσετε, φροντίστε να διαχωρίσετε τους τρέχοντες από τους μελλοντικούς σας στόχους ώστε να μην προσπαθείτε να επιλύσετε τα πάντα ταυτόχρονα.

Επιπλέον, καλή ιδέα είναι να θέσετε συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των στόχων σας, ώστε να είναι ξεκάθαρο το χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση τους και να μην τους αναβάλετε. Δεν χρειάζεται να πιέσετε τον εαυτό σας και να θέσετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να ολοκληρώνετε καθημερινά μικρούς στόχους και σε κάθε ολοκλήρωση να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.

  1. Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή επηρεάζει τα επίπεδα άγχους και τη διάθεση και γι’ αυτό είναι σημαντική η υιοθέτηση ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα φρούτα και στα λαχανικά, των καλών λιπαρών όπως των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και των απαραίτητων βιταμινών όπως η λήψη βιταμινών Β, που περιέχονται στα δημητριακά ολικής άλεσης. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα αλκοολούχα ποτά.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος καθώς διεγείρει την έκκριση ορμονών όπως  της αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, η οποία συμβάλλει στην αύξηση νευρικότητας και άγχους. Προτιμάτε ροφήματα ή τρόφιμα χωρίς καφεΐνη ή εναλλακτικά περιορίστε όσο είναι δυνατόν περισσότερο την κατανάλωσή της. Σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό των συμπτωμάτων άγχους αποτελεί η μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης, καθώς η ζάχαρη απορρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να προκαλεί εναλλαγές στη διάθεση και έντονο άγχος. Επιπλέον σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε επαρκή ποσότητα νερού ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  1. Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Το άγχος της καθημερινής ζωής μας επηρεάζει αρκετά, όμως η έγκαιρη αντιμετώπιση του είναι πολύτιμη. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στη δουλειά ή στο σπίτι, είναι σημαντικό να βρίσκετε χρόνο για χαλάρωση. Ακόμα και μια μικρή βόλτα σε εξωτερικό χώρο, το διάβασμα του αγαπημένου μας βιβλίου, η μουσική, ο χορός ή το χαλαρωτικό και ζεστό μπάνιο μπορούν να συμβάλουν στην μείωση του άγχους.

  1. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Ενώ η χαλάρωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ηρεμίας, η άσκηση είναι απαραίτητη για την αποβολή της έντασης και του άγχους. Η τακτική και ήπια άσκηση ενισχύει την απελευθέρωση ενδορφινών που υποστηρίζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και ενισχύουν το αίσθημα ευεξίας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση συμβάλλει στην υποστήριξη του καλύτερου ύπνου. Ο ύπνος και το άγχος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους καθώς όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου τόσο πιο εύκολη είναι η διαχείριση του άγχους.

  1. Δοκιμάστε φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους

Ιδιαίτερα ευεργετικά στην αντιμετώπιση του άγχους έχουν αποδειχθεί τα βότανα όπως η πασιφλόρα που έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και βοηθά στην ενίσχυση του αισθήματος ηρεμίας.

Εκχύλισμα φρέσκιας πασιφλόρας περιέχεται στα προϊόντα της A. Vogel: Passiflora drops, Passiflora Complex Spray & Passiflora Complex Τablets.

Το Passiflora drops είναι βάμμα από φρέσκια πασιφλόρα και συμβάλλει στη διατήρηση του αισθήματος ηρεμίας. Αντίστοιχα, το Passiflora Complex Τablets συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερέντασης και στην ομαλοποίηση του διακοπτόμενου ύπνου λόγω της φυσικής του σύνθεσης με συνδυασμό εκχυλισμάτων φρέσκων βοτάνων (πασιφλόρα, μελισσόχορτο, βαλεριάνα), μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Για ταχύτερη δράση και άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους μπορείτε να δοκιμάσετε το Passiflora Complex Spray με εκχύλισμα φρέσκιας πασιφλόρας, μελισσόχορτου και ψευδάργυρο.

Βιβλιογραφία
Kline, C. E. (2014). The bidirectional relationship between exercise and sleep: implications for exercise adherence and sleep improvement. American journal of lifestyle medicine, 8(6), 375-379.