Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

ΓΥΝΑΙΚΑ

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει μια νέα μαμά

Είναι γεγονός! Είσαι έγκυος και σε λίγο καιρό θα γίνεις μαμά για πρώτη φορά! Πετάς στα σύννεφα από χαρά στην ιδέα, όμως κάποιες φορές σε πλημμυρίζει και μία αγωνία προσπαθώντας να φανταστείς τα πράγματα στην πράξη, έτσι αρχίζεις να διαβάζεις βιβλία εγκυμοσύνης για νέους γονείς και σκέφτεσαι ”Τώρα ξέρω όσα χρειάζομαι για να αποκτήσω μωρό!”. Οι εμπειρίες όμως κάποιας άλλης μαμάς έρχονται να προετοιμάσουν τη νέα μητέρα, καθώς στην πράξη είναι κάπως διαφορετικά. 

Και εδώ βρίσκονται μερικές συμβουλές που πρέπει να γνωρίζει μια νέα μαμά, με αγάπη από την Alli και το Mama’s Diary!

1. Θηλασμός

“Στο πρώτο μου μωρό όλοι με κοιτούσαν να το κρατώ αγκαλιά όπως οι αθλητές το κύπελο, κανείς όμως δεν γνώριζε ότι δεν είχα απόθεμα γάλακτος και το μωρό κρεμόταν για ώρες από το στήθος μου κλαίγοντας και προσπαθώντας μάταια να τραφεί. Μετά από μια μέρα περίπου η μαία ζυγίζοντας το αντιλήφθηκε πως είχε χάσει το 10% του βάρους από τη γέννησή του, έτσι με συμβούλεψε να ξεκινήσω παράλληλα το μπιμπερό. Ήταν κάτι για το οποίο όσα διάβαζα με έκαναν διστακτική, μιας και καθαρά ο θηλασμός γνώριζα πως ήταν το καλό για την υγεία του. Το μωρό μου, λοιπόν, για 3 μήνες θήλαζε και παράλληλα τρεφόταν και με το μπιμπερό, και έπειτα μόνο με το μπιμπερό. Τώρα είναι ένα πολύ χαρούμενο και υγιές παιδί! Πριν γεννήσω νόμιζα ότι ο θηλασμός θα έρθει φυσικά μετά τη γέννηση, χωρίς προβλήματα, αλλά δεν ήταν για μένα και για πολλές μαμάδες εκεί έξω. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο μια νέα μαμά, μου συνέβη και στο δεύτερο παιδί μου. Μου πήρε 2 εβδομάδες προτού να έχω αρκετή ποσότητα γάλακτος για να καλύψω τις απαιτήσεις του. Μέχρι τότε οι θηλές μου ήταν πληγωμένες και ραγισμένες. Ήμουν τόσο κοντά στο να τα παρατήσω και να πάω ξανά στη λύση του μπιμπερό. Ήταν τόσο επώδυνο και εξαντλητικό όλο αυτό στην αρχή. Τελικά το γάλα μου αποκαταστάθηκε και θήλασα για 6 μήνες”

Μερικές συμβουλές:

  • Μην τα παρατάτε ακόμα κι αν έχετε μια δύσκολη μέρα.
  • Να είστε επίμονες και να χρησιμοποιείται κάποιο gel για τις θηλές και ένα pad υδρογέλης για να μειώνετε τον πόνο.
  • Δοκιμάστε το τσάι θηλασμού (lactation tea) όπως και τα μπισκότα θηλασμού(lactation cookies). Έχουν συστατικά που βοηθούν στην ενίσχυση του μητρικού γάλακτος και είναι επίσης νόστιμα!
  • Ξεκουραστείτε όσο μπορείτε. Η κούραση επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος. Μην ξεχάσετε να πίνετε πολύ νερό και μην παραλείπετε γεύματα. Πολλές πρωτεΐνες, φρούτα και λαχανικά.
  •  Όλες οι απογοητεύσεις και ο πόνος που θα περάσετε αξίζουν μόνο και μόνο για εκείνη την πολύτιμη στιγμή που θα κλείσει τα μάτια, θα σηκώσει το χέρι του για να αγγίξει το πρόσωπο και το στήθος θηλάζοντας. Είναι ανεκτίμητο!
2. Στέρηση ύπνου

“Το να έχεις ένα μωρό είναι κουραστική δουλειά και είναι πραγματικά challenge! Εάν είστε τυχεροί θα έχετε ένα μωρό που κοιμάται για μεγάλο χρονικό διάστημα, εγώ δεν είχα αυτή την τύχη. Και τα δύο μωρά μου κοιμόντουσαν για μία ή 2 ώρες το πολύ. Μπορείτε να φανταστείτε αφού περάσετε τον τοκετό, πως είναι να κοιμόσαστε μόνο 2-3 ώρες για εβδομάδες ή μήνες μέχρι το μωρό σας να αποφασίσει να σας κάνει ένα διάλειμμα και να κοιμηθείτε για περισσότερο! Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στους 5 μήνες ή μπορεί και περισσότερο. Συγγνώμη … Δεν σκοπεύω να σας τρομάξω, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη με το δεύτερο παιδί μου. Μετά από όλα αυτά έπρεπε να σηκωθώ το πρωί για να προετοιμάσω το πρώτο μου παιδί για το σχολείο. Σημειώστε ότι η εξάντληση μπορεί επίσης να επηρεάσει την παροχή γάλακτος και να καθυστερήσει τη διαδικασία επούλωσης του σώματός σας. Μπορεί να θολώσει την κρίση σας και να επηρεάσει τη συγκέντρωσή σας.”

Επομένως, είναι σημαντικό να ξεκουραστείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας!

Πώς μπορείτε να ξεκουραστείτε με ένα μωρό που δεν κοιμάται πολύ;

  • Όταν το μωρό σας κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας, φροντίστε να κάνετε το ίδιο όσο περίεργο και αν σας φαίνεται σαν πρόγραμμα.
  • Ξεχάστε το βρώμικο πλυντήριο ή τα βρώμικα πιάτα που κάθονται στο νεροχύτη. Θα εξακολουθούν να είναι εκεί όταν σηκωθείτε, προέχει η Ξεκούραση όμως! Ή καλύτερα ζητήστε από τον συζύγου σας, τον σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή μία φίλη σας να σας βοηθήσει. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια! Ξέρω ότι θέλετε να αποδείξετε ότι είστε supermom και δεν θέλετε να απογοητεύσετε κανέναν, έχετε όμως ένα μωρό που εξαρτάται από εσάς για τα πάντα και προέχει να διασφαλίσετε ότι είστε καλά και υγιείς για να τον φροντίσετε, επομένως κάποιος χρειάζεται να φροντίσει και εσάς για αυτό το διάστημα! Είναι φυσιολογικό!

3. Εκπαίδευση νεογγένητου ύπνου

Ως μητέρα, το να κοιμάστε με το μωρό σας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Γνωρίστε το νεογέννητό σας, αγαπήστε το, λικνίστε το, θηλάστε το και αγκαλιαστείτε!  Ήθελα απλώς να παραμείνω στη νεογέννητη φάση όσο μπορώ. Περνά πολύ γρήγορα. Μερικές φορές τον κοιτάζω και μελετώ το χαριτωμένο πρόσωπό του. Εάν θέλετε το μωρό σας να κοιμάται καλύτερα χωρίς να επηρεάζεται από τα αντανακλαστικά του, τυλίξτε το σε μια κουβέρτα, το μωρό σας θα αισθανθεί τόσο άνετο και ασφαλές και θα κοιμηθεί περισσότερο. Μόλις το μωρό περάσει την περίοδο του νεογέννητου, θα γίνει πιο άγρυπνο και θα ξυπνά εύκολα όπως είπαμε και πιο πάνω. Αυτό κράτησε περίπου 4 έως 6 εβδομάδες για εμάς. Τότε άρχισα να παρακολουθώ τον κύκλο ύπνου-φαγητού-παιχνιδιού ώστε να μπορέσω να φτιάξω το κοινό μας πρόγραμμα.”

4. Συναισθηματικές μεταπτώσεις

“Οι ορμόνες πριν και μετά τον τοκετό φυσικά είναι στα ύψη και αλλάζουν το σώμα μας, τον ύπνο αλλά και τη διάθεση. Μπορεί να νιώθεις εξαντλημένη ή ακόμη και να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Με θυμάμαι να κλαίω όλη την ώρα ειδικά μετά από μια δύσκολη μέρα. Υπήρχαν στιγμές που ήμουν drama queen και άρχισα να θυμώνω με τον άντρα μου.

Να θυμάστε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον σύζυγό σας, τη μητέρα σας ή έναν στενό φίλο! Μερικές φορές η συνομιλία με κάποιον θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα. Το σώμα σας έχει αλλάξει σημαντικά, οπότε πρέπει να προσφέρετε στον εαυτό σας λίγη χαλάρωση. Κάντε σύντομα διαλείμματα ή κάντε μια βόλτα. Το να βρίσκεστε έξω από τους τέσσερις τοίχους θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να καθαρίσετε το μυαλό σας. Εάν αισθανόσαστε μία συνεχή ανησυχία και αυτά τα συναισθήματα παραμένουν, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό επηρεάζει το 15% των μητέρων. Αυτή η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη εάν λάβετε υποστήριξη για αυτό. Δεν σημαίνει ότι είσαι κακή μαμά και κανείς δεν πρόκειται να σε κρίνει. Θα το ξεπεράσεις με φροντίδα και αγάπη και θα νιώσεις και πάλι μία φοβερή μαμά!

5. Αλλαγές στο σώμα

“Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός προκαλούν σημαντικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας. Όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση αλλά και εσωτερικά. Στην πρώτη μου γέννα έκανα καισαρική, έτσι για τις πρώτες 7 ημέρες περίπου πονούσα κάθε φορά που σηκωνόμουν αλλά και στην τουαλέτα. Αλλά και στη φυσιολογική γέννα υπάρχει μία τομή η οποία χρειάζεται κάποιες μέρες να επουλωθεί και έχει τσούξιμο. Για να επανέλθει ο κόλπος στη φυσιολογική του κατάσταση χρειάζεται χρόνος. Βοηθάνε πολύ οι άσκησεις Kegel κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου, βίωσα κάτι που δεν το εύχομαι σε καμία. Απέκτησα αιμορροΐδες λίγες μέρες μετά από τη γέννα, οι οποίες είχαν κάποιον πόνο. Εάν το αντιμετωπίσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία για ανακούφιση. Χρειάστηκε να κάνω δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να πίνω πολύ νερό.

Το σώμα μετά τη γέννα είναι ακόμη αδύναμο να σηκώσει βάρος, έτσι χρειάζεται προσοχή ακόμη και στην εκφόρτωση ενός καροτσιού από το αυτοκίνητο. Οι κοιλιακοί μύες είναι ακόμη αδύναμοι για να το σηκώσουν. Στον πρώτο περίπατο μετά τη γέννα εγώ ένιωθα πόνο στους γοφούς και την πλάτη μου. Χρησιμοποίησα μία ζώνη για την κοιλιά και τη μέση. Είναι η περίοδος που χρειάζεται να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί για να ανακάμψει. Μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια, ξανά, για τις βαριές δουλειές. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως χρειαζόσαστε πολύ ξεκούραση για να επιτρέψετε στο σώμα σας όπως το ξέρατε.”

6.Κοιλιακές ενοχλήσεις του μωρού

“Δεν έχω κάνει τόση έρευνα όσο έκανα σχετικά με την πέψη του μωρού. Τα μωρά έχουν ευαισθησία στην πέψη, έτσι, για στους πρώτους 3 μήνες μπορεί να αισθανθούν κάποια δυσφορία. Και τα δύο μωρά μου είχαν προβλήματα στην κοιλιά. Το πρώτο μου παιδί είχε κολικούς από περίπου 4 εβδομάδων. Έκλαιγε το βράδυ καθημερινά για ώρες, αυτό μου δημιουργούσε κάποιο άγχος. Ήμουν επίσης πολύ ευγνώμων που ο σύζυγός μου ήταν σπίτι από τη δουλειά και μπορούσαμε μαζί να ξεπεράσουμε το κλάμα. Όταν το παιδί σας έχει κολικό δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε γι ‘αυτό. Λένε ότι υπάρχουν μερικά γιατροσόφια που μπορείτε να κάνετε για να το χαλαρώσετε…μιλήστε όμως με το γιατρό σας και ζητήστε του να σας συστήσει τους κατάλληλους τρόπους. Αυτό που λειτούργησε με εμάς ήταν το νερό, μάθαμε επίσης μερικά  ήδη μασάζ για την κοιλιά του μωρού.

Κάντε μασάζ στην κοιλιά του μωρού δεξιόστροφα με λίγο λάδι όπως αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, παίρνετε τα πόδια του μωρού σας και το πιέζετε προς το στήθος του. Κυκλικές κινήσεις ηρεμούν τους κολικούς του μωρού. Το λίκνισμα στην αγκαλιά επίσης βοήθησε, όμως μετά από ώρες λικνίσματος ήμασταν με πιάσιμο στην πλάτη και τους ώμους. Επενδύσαμε λοιπόν στην παιδική αιώρα και μας βοήθησε πολύ.

Είναι σίγουρα δύσκολο να ακούτε το μωρό σας να κλαίει και να μην μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό. Όταν έχετε έλλειψη ύπνου ζητήστε από τον σύζυγό σας να αναλάβει, διαφορετικά, ζητήστε από την οικογένειά σας και τους φίλους σας να κάνουν λίγο babysiting. Ακόμη και τα λίγα λεπτά ξεκούρασης θα κάνουν τη διαφορά στη διαχείριση του προβλήματος. Εάν όλο αυτό σας δημιουργεί άγχος και κλαίτε συχνά, συζητήστε το με το γιατρό σας για το πώς αισθάνεστε.”

Ως νέα μαμά θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσετε ότι κάνετε καλή δουλειά!

Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις άλλες μητέρες και ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνονται όλα τέλεια και όλη την ώρα. Αναγνωρίστε ότι κάνετε μια φοβερή δουλειά και το μωρό σας σας αγαπά. Είστε ολόκληρος ο κόσμος του!  Καθώς περνούν οι εβδομάδες θα βρείτε τον δικό σας ρυθμό και θα δημιουργήσετε τη δική σας ρουτίνα που θα λειτουργεί καλύτερα για εσάς και την οικογένειά σας.

Απολαύστε κάθε στιγμή της μητρότητας! Το μωρό σας μεγαλώνει πολύ γρήγορα, μη χάνεται στιγμή! 

Πηγή: themamasdiary
Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*