Bρες αυτό που σε ενδιαφέρει....

LIFESTYLE

Γελάστε… κάνει καλό!

“Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε.”

Νικολά Σαμφόρ, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας

Γέλιο! Μία από τις μεγάλες απολαύσεις που μας χαρίζει αυτή η ζωή αλλά και μία απόλαυση που μας επιστρέφει ζωή κάθε λεπτό που γελάμε!

Πρόκειται για μια στιγμή λάμψης μέσα στην καθημερινότητα η οποία καταφέρνει να μας βγάζει από τους ρυθμούς της ρουτίνας αλλά και του στρες που κατά κόρον κουβαλάμε στη ζωή μας. Η ψυχοθεραπευτική του άλλωστε ιστορία είναι γνωστή από την αρχαιότητα, από την εποχή των Διονυσιακών εορτασμών, ενώ τον 4ο αιώνα διοργανώνονταν οι λεγόμενοι «Όμιλοι των Κωμικών» όπου στην Αθήνα την εποχή του Δημοσθένη έδιναν ραντεβού στο ναό του Ηρακλή, για να επινοήσουν αστείες ιστορίες τις οποίες κατέγραφαν σε συλλογές με το όνομα «Φιλόγελοι». Είναι η εποχή όπου ο άνθρωπος αρχίζει να μιλά για τον εαυτό του χρησιμοποιώντας την έκφραση «ζώο γελαστικόν».

Σήμερα όλες οι έρευνες οδηγούν και επαυξάνουν πως το γέλιο μας κάνει καλό τόσο οργανικά όσο και ψυχολογικά!

Τα παιδιά γελούν πολύ στην καθημερινότητα τους και χωρίς ιδιαίτερους λόγους, ενώ οι μεγάλοι χρειάζονται κάτι πιο συγκεκριμένο για να οξυνθεί ο νους και να αφεθούν στη μαγεία του.  Μιλώντας με αριθμούς, τα παιδιά γελούν περίπου 400 φορές την ημέρα, ενώ οι ενήλικες μόλις 17 φορές.

Στις χώρες των ιθαγενών έχει παρατηρηθεί πως το γέλιο λειτουργεί σαν αυθόρμητη αμυντική προστασία απέναντι σε κάποιον άγνωστο κίνδυνο, και αυτό για να και να αποφορτίσει το μυαλό από την αμηχανία και τον επικείμενο φόβο.

Ας δούμε όμως και πιο πρακτικά τα οφέλη του γέλιου:

⇒ Κάνει καλό στην καρδιά, κάθε φορά που ξεσπάμε σε γέλια ενισχύεται η καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, σε βαθμό μάλιστα που τα οφέλη για την καρδιά να μπορούν να συγκριθούν με εκείνα της σωματικής άσκησης. Μισή ώρα γυμναστικής τρεις φορές την εβδομάδα και 15 λεπτά γέλιου καθημερινά είναι η καλύτερη αγωγή για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη και αυξάνει τις ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης, όπως οι ενδορφίνες. Μας αποφορτίζει λοιπόν στις δύσκολες στιγμές, μας ανακουφίζει ψυχικά και μας βοηθά να διασκεδάσουμε το άγχος, εξασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής αλλά και μακροζωία.

 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μας κάνει πιο ανθεκτικούς στις ιώσεις και μειώνει τον πόνο. Είναι το καλύτερο δωρεάν φάρμακο και χωρίς παρενέργειες.

Βοηθάει στη χώνεψη, κινητοποιεί τον πεπτικό σωλήνα και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

Ως αντίβαρο έχουμε και τα πολλά ψυχικά του οφέλη:

Ξυπνά την αισιόδοξη πλευρά μας. Ο Φρόιντ τόνισε πως τα αστεία αυξάνουν τις εγκεφαλικές ουσίες που απομακρύνουν την πίεση, το στρες, το άγχος και δημιουργούν ηρεμία και χαλάρωση, ενώ ο Νίτσε συμπλήρωσε πως «Ο άνθρωπος προστατεύει με το γέλιο την πνευματική του υγεία που διαταράσσεται από δυο επικίνδυνα συναισθήματα: το φόβο και την οργή».

Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας. Όταν γελάμε με κάτι που λέει ο συνομιλητής μας τον ενισχύουμε να συνεχίσει, δείχνοντας πως απολαμβάνουμε τη συζήτηση.

Βοήθα στη μάθηση και την μνήμη. Έρευνες δείχνουν ότι όταν μαθαίνουμε κάτι γελώντας, τείνουμε να το μαθαίνουμε και να το θυμόμαστε ευκολότερα.

♦ Είναι ένα μέρος του φλερτ. Συνήθως οι γυναίκες γελούν περισσότερο και οι άντρες δέχονται το γέλιο των γυναικών. Είναι ένας τρόπος φλερτ και θετικής ανταπόκρισης.

Το γέλιο με αριθμούς:
  1. Ένα καλό γέλιο καίει 3,5 θερμίδες.
  2. Γελώντας για 15 δευτερόλεπτα προσθέτετε 2 ημέρες στη διάρκεια ζωής σας.
  3. 15 λεπτά γέλιου ισοδυναμούν με το όφελος από 2 ώρες ύπνου.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν η ζωή μας είναι να γελάμε συχνότερα!

Σίγουρα το αυθόρμητο γέλιο δημιουργεί μία άξαφνη χαρά, όμως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλουμε το εποικοδομητικό γέλιο στη ζωή μας.

Δείτε μία καλή ταινία! Η καλή κωμωδία μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση προκαλώντας το γέλιο. Μάλιστα το γέλιο μπορεί να λειτουργήσει μεταδοτικά όταν παρακολουθούμε μια ταινία μαζί με καλούς φίλους.

Αλλάξτε την οπτική σας γωνία! Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα είναι ο ίδιος με τον οποίο τα αντιμετωπίζουμε κιόλας. Κάθε δύσκολη κατάσταση είναι καλό να την ξεπερνάμε με χιούμορ, όταν μάλιστα μπορούμε να ξυπνήσουμε και τον αυτοσαρκασμό μας, τότε κάθε εμπόδιο θα γίνεται παιχνίδι.

Προσποιηθείτε το γέλιο! Όσο παράξενο και αν ακούγεται, ακόμη και το τεχνητό γέλιο έχει την ικανότητα να προκαλέσει κύμα κανονικού γέλιου.

Το γέλιο μας κάνει χαρούμενους, μας φέρνει πιο κοντά, μας ομορφαίνει, κάνει καλό στην υγεία μας, ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα;

Γελάστε με την καρδιά σας!

Φωτεινή Αγγέλη
Συντάκτρια 2happy.gr

 

 

 

 

 

Γράψτε τα σχόλιά σας

To email σας δεν θα δημοσιευτεί. Απαραίτητα πεδία*