Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Διατροφικά μυστικά για αντιγήρανση και μακροζωία!

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι έψαχναν να βρουν τρόπους ώστε να νικήσουν τον χρόνο. Με άλλα λόγια αναζητούσαν το μυστικό της μακροζωίας μέσα από ματζούνια και κάθε λογής «μαγικά» φίλτρα! Άραγε μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τα σημάδια του πάνω μας; Υπάρχει αυτό το πολυπόθητο μυστικό της μακροζωίας;

  • Λίγα λόγια για τη διαδικασία της γήρανσης:

Η γήρανση είναι ένα σύνολο διαδικασιών που επιδεινώνει την υγεία μας μέσω της σταδιακής φθοράς των δομικών και λειτουργικών μονάδων που συνθέτουν τον οργανισμό μας (κύτταρα, ιστοί κ.α). Ταυτόχρονα, με την πάροδο των χρόνων και την αύξηση της ηλικίας παρατηρείται και παράλληλη μείωση των ικανοτήτων μας.

Όμως η εξέλιξη της γήρανσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο τόσο στην ηλικία που εμφανίζεται όσο και στις επιπτώσεις της. Από τι εξαρτάται λοιπόν; Οι παράγοντες που καθορίζουν τη γήρανση είναι 2 και συγκεκριμένα:

  1. Ενδογενείς: Γονίδια και ορμονικές αλλαγές.
  2. Εξωγενείς: Ατμοσφαιρική ρύπανση, ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα, άγχος, τρόπος ζωής κ.α.

Για παράδειγμα οι εξωγενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της παρουσίας ελευθέρων ριζών, οι οποίες επιτίθενται στα κύτταρά μας προκαλώντας αλλοιώσεις με αποτέλεσμα να επιταχύνεται ο ρυθμός γήρανσης καθώς και να κάνουν την εμφάνισή τους πληθώρα νοσημάτων.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ο τρόπος ζωής μας (διατροφή, άσκηση, κάπνισμα, άγχος κ.α) επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία της γήρανσης.

Αν λοιπόν ψάχνετε κι εσείς τα «μαγικά» φίλτρα με τα οποία όχι μόνο θα επιβραδύνετε την γήρανση αλλά ταυτόχρονα θα οδηγηθείτε στον δρόμο της μακροζωίας δεν έχετε παρά να ακουλουθήσετε τις συμβουλές μας!

  1. Περιορίζουμε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες: Προσοχή! Εννοείται πως δεν μιλάμε για υποσιτισμό! Βάσει έρευνας (Κέντρο Βιοιατρικής έρευνας Pennington) στο Los Angeles αποδείχθηκε πως ο περιορισμός των θερμίδων ακολουθώντας υγιεινά διατροφικά μοντέλα επηρέασαν άμεσα τον μεταβολισμό και ένα σύνολο φυσιολογικών διαδικασιών που συσχετίζονται με την μακροζωία (μείωση βάρους, ισορροπημένη θερμοκρασία σώματος, ορμονική ισορροπία, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, μειωμένα ποσοστά εμφάνισης οξειδωτικού stress κ.α).
  2. Ελαιόλαδο: Βασικό συστατικό της διατροφής μας θα πρέπει να είναι το ελαιόλαδο το οποίο είναι άκρως ευεργετικό για την υγεία μας. Το ελαιόλαδο είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία προάγουν την υγεία και την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μάχεται κατά της πρόωρης γήρανσης και των εκφυλιστικών παθήσεων (π.χ νόσος Αλτσχάϊμερ).
  3. Φρούτα/Λαχανικά: Η θρεπτική σύσταση των φρούτων και των πράσινων λαχανικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά κ.α) συμβάλλει στην υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση ενώ παράλληλα μας προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και πλήθος άλλων νοσημάτων.
  4. Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριών προάγει την υγεία μας καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και άλλα συστατικά όπως βιταμίνη D και ω3 λιπαρά οξέα. Άλλωστε είναι γνωστή η δράση των ω3 λιπαρών οξέων έναντι των φλεγμονών, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, της πνευματικής διαύγειας και όχι μόνο.
  5. Ξηροί καρποί και Σπόροι: Τι γνώμη έχετε για τα καρύδια; Επίσης, έχετε δοκιμάσει τους σπόρους Chia; Πρόκειται για επιλογές που μας εφοδιάζουν με πολύτιμα ω3 λιπαρά οξέα! Φυσικά υπάρχει ποικιλία ξηρών καρπών και σπόρων που προάγουν την υγεία μας ποικιλοτρόπως (π.χ υγιές σωματικό βάρος, καλή λειτουργία εγκεφάλου και καρδιάς, ενέργεια κ.α).
  6. Νερό: Η επαρκής ενυδάτωση σε καθημερινή βάση συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας (π.χ προωθεί την αποτοξίνωση, δρα κατά της δυσκοιλιότητας κ.α) και ταυτόχρονα διατηρεί την επιδερμίδα μας υγιή, λαμπερή και νεανική!

Διατροφικά tips:

  • Σπανάκι, μπρόκολο, ρόκα: Πλούσια σε βιταμίνες (Α, Β, C, E), μέταλλα και ιχνοστοιχεία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Μάραθος: Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β9 (φολικό οξύ) και C, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά (π.χ ρουτίνη) που ενισχύουν υο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιγηραντική δράση.
  • Φράουλες: Πλούσιες σε βιταμίνες (κυρίως A, C, K), μαγνήσιο, μαγγάνιο, ιώδιο και φαινόλες οι φράουλες και άλλα είδη μούρων έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δραση.
  • Ηλιόσποροι: Πλούσιοι σε βιταμίνες (κυρίως B, E) σελήνιο και φυτικές ίνες, οι ηλιόσποροι ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Κολοκύθα: Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και καροτενοειδή, βιταμίνες B, C, E, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Παράλληλα η κατανάλωση κολοκύθας συσχετίζεται με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα, εκφυλιστικές παθήσεις και όχι μόνο. Ευεργετική είναι και η κατανάλωση των κολοκυθόσπορων καθώς είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες (μείωση χοληστερίνης) και L-τρυπτοφάνη, δομικό στοιχείο της σεροτονίνης, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.
  • Κοτόπουλο: Το κοτόπουλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο κ.α., συστατικά τα οποία δρουν προστατευτικά για την καρδιά και ταυτόχρονα αναπλάθουν τα κύτταρα καθυστερώντας την πρόωρη γήρανση.
  • Τι γνώμη έχετε για τον ελληνικό καφέ; Ελπίζω την καλύτερη καθώς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά), οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του οργανισμού μας.

Συνοψίζοντας, η Μεσογειακή Διατροφή, η αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας και ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι τα 3 κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις πόρτες της αντιγήρανσης και της μακροζωίας.

Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που ενδείκνυνται για την καταπολέμηση της γήρανσης και την προάσπιση της υγείας μας όπως είναι οι φόρμουλες αντιοξειδωτικών, anti-stress, διαταραχών ύπνου κ.α.). Υπενθυμίζουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος