Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Χημικές δίαιτες: Θαυματουργές ή εξαντλητικές;

Για ορισμένους το καλοκαίρι που συνοδεύεται από μπάνια στη θάλασσα έχει ήδη έρθει. Για τους περισσότερους όμως το καλοκαίρι είναι ακόμη καθ’ οδόν και όσο πλησιάζει τόσο αυξάνεται η επιθυμία για γρήγορη απώλεια βάρους. Αυτή όμως η επιθυμία περιλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της τον γνωστό πανικό που με τη σειρά του μας οδηγεί στην εύρεση «μαγικών» για ένα άμεσο αδυνάτισμα! Έτσι λοιπόν έρχονται στο προσκήνιο οι γνωστές χημικές (ή αλλιώς κετογονικές) δίαιτες οι οποίες υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα.

Έχετε αναρωτηθεί όμως πόσους κινδύνους ενδέχεται να κρύβουν οι χημικές δίαιτες; Είναι όντως θαυματουργές ή μήπως είναι κυρίως εξαντλητικές; Τέλος, ισχύει αυτό που λένε «όσο πιο γρήγορα χάνεις κιλά, τόσο πιο εύκολα τα παίρνεις»;

  • Τι είναι η χημική ή κετογονική δίαιτα;

Πρόκειται για μία αυστηρά υποθερμιδική διατροφή που περιέχει κυρίως πρωτεΐνες και λίπος, ενώ ταυτόχρονα η πρόσληψη υδατανθράκων (π.χ αμυλούχες τροφές, φρούτα) είναι άκρως περιορισμένη. Έτσι, ο οργανισμός υφίσταται σοκ καθώς προκαλούνται ορισμένες χημικές αντιδράσεις (κέτωση). Γνωρίζετε ότι οι υδατάνθρακες όταν διασπώνται δίνουν ενέργεια; Αξίζει να σημειωθεί πως η καύση υδατανθράκων αποτελεί τον πιο σύντομο δρόμο για την παραγωγή – παροχή ενέργειας. Όταν λοιπόν στερούμε τους υδατάνθρακες από τον οργανισμός μας, η ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει πρέπει να βρεθεί από άλλες πηγές, όπως το ήδη αποθηκευμένο λίπος. Σε αυτό το σοκ λοιπόν οφείλεται η ξαφνική και απότομη απώλεια σωματικού βάρους!

Όπως καταλαβαίνετε αυτού του τύπου οι δίαιτες κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας. Μάλιστα οι χημικές δίαιτες έχουν ως αποτέλεσμα την ανισορροπία και ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

  • Τι παρενέργειες έχουν οι χημικές δίαιτες;

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πόση διάρκεια έχει μία χημική δίαιτα και αν έχει επαναληφθεί πολλές φορές και δη συνεχόμενα. Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως η μικρής διάρκειας χημική δίαιτα είναι ακίνδυνη, καθώς εξαρτάται άμεσα και από την ευαισθησία του εκάστοτε οργανισμού. Μεταξύ των άλλων έχει μεγάλη σημασία η κατάσταση της υγείας (π.χ σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία κ.α.) του ατόμου.

  • Πιθανές παρενέργειες:
  1. «Πτώση» του μεταβολισμού.
  2. Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  3. Δυσκοιλιότητα.
  4. Διαταραχές του νευρικού και πεπτικού συστήματος.
  5. Ατονία και αίσθημα κόπωσης.
  6. Ζαλάδες.
  7. Αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης.
  8. Πονοκέφαλοι.
  9. Τριχόπτωση.
  10. Ξηροδερμία.
  11. Διαταραχές στην έμμηνο ρύση.
  12. Μείωση της μυϊκής μάζας.
  13. Ευερεθιστότητα, θλίψη ή και μελαγχολία.
  • Ισχύει πως η γρήγορη απώλεια βάρους οδηγεί και στη γρήγορη επαναπρόσληψή του;

Οι περισσότεροι από εμάς όταν φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα όπου ο δείκτης της ζυγαριάς κατέβει εκεί που τον είχαμε φανταστεί, είθισται να ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες… Πόσο μάλλον όταν η δίαιτα που ακολουθήσαμε ήταν αυστηρή και εξαντλητική! Κάπως έτσι λοιπόν βγαίνει στην επιφάνεια το γνωστό στερητικό σύνδρομο όπου θέλουμε να ξαναγευτούμε τόσο τις αλμυρές όσο και τις γλυκιές μας «αμαρτίες». Έτσι, η πρόσληψη θερμίδων αυξάνεται κατακόρυφα! Επιπλέον, οι χημικές δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους έχουν ως συνέπεια την αυξημένη απώλεια μυϊκής μάζας και τη μείωση του μεταβολισμού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως είναι εύκολο όχι μόνο να επαναπροσλάβουμε τα κιλά που χάσαμε αλλά ακόμη περισσότερα!

Το να διατηρήσουμε τα κιλά που χάσαμε δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο αρκεί να έχει προηγηθεί ένα διατροφικό πλάνο – διαιτολόγιο ισορροπημένο! Άλλωστε μέσα από την τήρηση ενός ισορροπημένου προγράμματος διατροφής το άτομο εκπαιδεύεται να τρέφεται ορθά, με σωστές ποσότητες φαγητού και επιλέγοντας όλες τις ομάδες τροφίμων!

Οι συμβουλές μας…

  • Εξοπλιζόμαστε με υπομονή και επιμονή.
  • Θέτουμε μικρούς και εφικτούς στόχους απώλειας βάρους.
  • Δεν αφήνουμε τη ζυγαριά να μας γίνει εμμονή.
  • Εντάσσουμε την άσκηση στη ζωή μας η οποία είναι άκρως ευεργετική τόσο για την υγεία μας όσο και για την ψυχολογία μας!
  • Ακολουθούμε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

Tip:

Ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν τον μεταβολισμό και δρουν συνεργιστικά με την ισορροπημένη διατροφή αυξάνοντας την καύση λίπους.

Και δεν πειράζει αν μία στις τόσες «χαλάσουμε» τη δίαιτά μας! Αγαπάμε το σώμα μας και δεν το τιμωρούμε!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος