Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Μεταβολισμός «γιο-γιο»; Όχι πια!

Συχνά ακούμε φράσεις όπως «ο μεταβολισμός μου έχει πέσει και παχαίνω» ή «ο μεταβολισμός μου κόλλησε» ή «ο μεταβολισμός μου δε λειτουργεί όπως παλιά». Επίσης σίγουρα θα έχετε κάποιον στην παρέα σας που αν και τρώει πολύ δεν παχαίνει ενώ εσείς με την παραμικρή ατασθαλία βλέπετε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Τελικά τι ισχύει για τον μεταβολισμό;

Κατ’ αρχάς με τον όρο μεταβολισμό ή πιο σωστά βασικό μεταβολικό ρυθμό εννοούμε τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μας σε κατάσταση ηρεμίας (π.χ αναπνοή, λειτουργία οργάνων) και καλύπτουν το 75% αυτού. Το υπόλοιπο 25% αντιστοιχεί στην καύση θερμίδων μέσω δραστηριοτήτων κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτομάτως λοιπόν καταλαβαίνουμε πως ο μεταβολισμός επηρεάζεται άμεσα από τη σωματική δραστηριότητα και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καύσεων.

  • Από τι επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας;
  1. Φύλο: Οι άνδρες διαθέτουν περισσότερη μυϊκή μάζα σε σχέση με τις γυναίκες και ως εκ τούτου έχουν αυξημένο μεταβολισμό.
  2. Ηλικία: Με την πάροδο των χρόνων ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται.
  3. Βάρος – Επιφάνεια σώματος: Όσοι έχουν αυξημένο βάρος και μεγάλη επιφάνεια σώματος (π.χ ψηλός) έχουν μεγαλύτερο μεταβολικό ρυθμό. Έτσι, σε μία προσπάθεια απώλεια βάρους τα αποτελέσματα θα είναι πιο άμεσα ορατά.
  4. Θερμοκρασία: Αφορά τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία όσο ανεβαίνει τόσο αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός.
  5. Δίαιτες: Οι συνεχόμενες και αυστηρές δίαιτες (<1200 θερμίδων) επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό.
  6. Φυσική δραστηριότητα: Επιδρά άμεσα στο μεταβολικό ρυθμό προκαλώντας καύσεις και αύξηση αυτού.
  7. Θυρεοειδής αδένας: Η θυροξίνη, η ορμόνη που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα ρυθμίζει το μεταβολισμό.
  • Τρόποι αύξησης και διατήρησης του μεταβολισμού:
  1. Ακολουθήστε ένα είδος αερόβιας άσκησης που σας ευχαριστεί τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Έτσι θα αυξήσετε τις καύσεις σας και κατ’ επέκταση τον μεταβολισμό σας.
  2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλούσιο πρωινό το οποίο θα σας προσφέρει ενέργεια και θα κρατήσει τον μεταβολισμό σας «ψηλά» αφού θα τον έχετε βάλει σε διαδικασία καύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση το να παραμένετε νηστικοί από το προηγούμενο βράδυ, έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα με αποτέλεσμα τη λιπογένεση.
  3. Μην παραλείπετε το δεκατιανό γεύμα (μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού) το οποίο κρατάει σε εγρήγορση τον μεταβολισμό σας. Επιλέξτε φρούτα ή ωμούς ξηρούς καρπούς ώστε να νιώσετε άμεσα το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού.
  4. Μην παραλείπετε το βραδινό γεύμα. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπου απαιτείται μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο μεταβολισμός και η πέψη των θρεπτικών συστατικών. Έτσι, ο οργανισμός μπαίνει σε διαδικασία καύσεων και ενισχύεται η απώλεια λίπους καθώς αυξάνεται η θερμογένεση. Επιπλέον, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη προκαλούν πιο εύκολα κορεσμό.
  5. Ο καλός και συνεχής ύπνος το βράδυ επηρεάζει θετικά τον μεταβολισμό.
  6. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως. Η αφυδάτωση «ρίχνει» τον μεταβολισμό!
  7. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εκτός του ότι συμβάλλουν θετικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος, συμμετέχουν και στο μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη) με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας και την αύξηση του μεταβολισμού.
  8. Οι γυναίκες λόγω της εμμηνορυσίας συνήθως παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου και την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα και ο μεταβολισμός αφού απουσία του σιδήρου παρατηρείται έλλειψη ενέργειας. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε σίδηρο (π.χ κόκκινο κρέας) ή κατόπιν συννενόησης με τον θεράποντα γιατρό σας προχωρήστε σε λήψη συμπληρώματος. Για καλύτερη απορρόφηση μπορείτε να λαμβάνετε βιταμίνη C.
  • Ενημερωθείτε σχετικά με συμπληρώματα διατροφής τα οποία περιέχουν συστατικά με στόχο την αύξηση των καύσεων και του μεταβολισμού (π.χ πρόκληση θερμογένεσης, μείωση λιπώδους ιστού). Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε τα με άσκηση.

Φροντίστε τον οργανισμό σας, εφοδιάστε τον με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και νιώστε όμορφα με το σώμα σας χωρίς στερήσεις!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολογος - Διατροφολόγος