Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Ακμή και Διατροφικές Συστάσεις

Η ακμή είναι ένα δερματικό νόσημα το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Η κληρονομικότητα, τα ορμονικά προβλήματα, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η λήψη φαρμάκων, η ελλιπής περιποίηση του δέρματος και η κακή διατροφή αποτελούν τα αίτια εμφάνισης της ακμής. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε και ποιες να επιλέγουμε, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα της ακμής.

  1. Τροφές που προκαλούν έξαρση της ακμής

Έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε πως η εμφάνιση της ακμής σχετίζεται άμεσα με την υπερέκκριση ινσουλίνης.

  1. Γλυκά: Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά, εκτός από τον αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη που έχουν, προκαλούν την εμφάνιση φλεγμονών στο δέρμα μας και έξαρση της ακμής.
  2. Λιπαρές τροφές: Και αυτές οι τροφές έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη -συνεπώς αυξάνεται η παραγωγή ινσουλίνης και ανδρογόνων (ορμόνες) που έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακμής.
  3. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το γάλα (ειδικά το αγελαδινό) και τα παράγωγά του  αποτελούνται από πρωτεΐνες οι οποίες επίσης προκαλούν υπερέκκριση ινσουλίνης.
  4. Καφές: Η κατανάλωση καφέ αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης στο αίμα (ορμόνη η οποία ελέγχει το σάκχαρο του αίματος στον οργανισμό μας). Μάλιστα η κορτιζόλη είναι γνωστή και ως ορμόνη του στρες, το οποίο αποτελεί ακόμη έναν επιβαρυντικό παράγοντα εκδήλωσης της ακμής.
  5. Σόγια: Η πολύ συχνή κατανάλωση σόγιας ενδέχεται να προκαλεί ορμονική ανισορροπία, μιας και είναι πλούσια σε οιστρογόνα (ορμόνες).
  6. Ανεπαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών: Βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος (B, C, E) καθώς και αντιοξειδωτικά (καροτενοειδή).

 

  1. Διατροφικές συστάσεις
  1. Αντικατάσταση των γαλακτοκομικών προϊόντων (ειδικά σε περίοδο έξαρσης της ακμής) με γάλα αμυγδάλου ή καρύδας.
  2. Αποφυγή λιπαρών τροφών,  junk food και γλυκών.
  3. Κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως για παράδειγμα λαχανικά, σαλάτες, άπαχα κρέατα, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
  4. Εισάγουμε στο διαιτολόγιο μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, C και E καθώς και σε ψευδάργυρο και σελήνιο  όπως:
  1. δημητριακά ολικής άλεσης
  2. θαλασσινά
  3. ωμοί ξηροί καρποί
  4. φρούτα
  5. λαχανικά κ.α
  1. Ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα: Η κατανάλωσή τους μειώνει την εμφάνιση φλεγμονών και δερματοπαθειών.
  2. Μαγιά μπύρας: Συμβάλλει στη ρύθμιση και διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, δρώντας ενάντια στην ακμή.

 

 

  • Πρέπει να γνωρίζουμε πως η ακμή είναι μία δερματοπάθεια η οποία για να αντιμετωπιστεί θέλει χρόνο και υπομονή. Για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα οφείλουμε να επισκεφθούμε τον ειδικό ιατρό (δερματολόγο, ενδοκρινολόγο), να συμβουλευτούμε την αισθητικό μας και τέλος να ακολουθήσουμε το κατάλληλο διατροφικό πλάνο.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος