Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Διαλειμματική προπόνηση: Ο τρόπος να πετύχεις τη μέγιστη καύση λίπους!

Όλοι λίγο – πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας υγεία. Αδιαμφισβήτητα η άσκηση συμβάλλει στο έλεγχο του σωματικού μας βάρους, «ανεβάζει» τη διάθεσή μας, μας γεμίζει ενέργεια, βελτιώνει τη σεξουαλική μας ζωή και άλλα πολλά!

Παρ’ όλα αυτά πρέπει να παραδεχτούμε πως το κίνητρο έναρξης γυμναστικής για τους περισσότερους από εμάς είναι η απώλεια βάρους και η καύση λίπους. Πόσες φορές αλήθεια έχουμε γραφτεί γυμναστήριο έχοντας σκοπό να πηγαίνουμε καθημερινά; Ας το παραδεχτούμε όμως… Άλλες τόσες είναι και οι φορές που η ιδέα και μόνο του διαδρόμου ή του ελλειπτικού ποδηλάτου μας κουράζει! Έτσι, ψάχνουμε τη μαγική λύση που θα μας οδηγήσει στο αδυνάτισμα, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει.

Και κάπου εδώ εισβάλλει στη ζωή μας η μέθοδος της διαλειμματικής προπόνησης η οποία είναι γνωστή για τα θεαματικά της αποτελέσματα! Γνωρίζεις ότι τη δεκαετία του ’50, ο γνωστός ολυμπιονίκης Zatopek Emil είχε εστιάσει στην εφαρμογή της διαλειμματικής προπόνησης; Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να πετύχει την αύξηση του όγκου και του χρόνου των προπονήσεών του σε υψηλότερες εντάσεις από ότι συνήθως. Η διαλειμματική προπόνηση λοιπόν έγινε αρκετά δημοφιλής καθώς ακόμα και τα 15’ άσκησης αρκούν για να δεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Τι είναι όμως η διαλειμματική προπόνηση;

Διαλειμματική προπόνηση (HIIT: High Intense Interval Training) είναι η προπόνηση κατά την οποία απαιτείται ο συνδυασμός ασκήσεων υψηλής έντασης για μικρά διαστήματα που εναλλάσσονται με ασκήσεις χαμηλής έντασης. Με αυτόν τον τρόπο η διαλειμματική προπόνηση βελτιώνει την αερόβια ικανότητα ή αλλιώς αντοχή και ταυτόχρονα συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και λίπους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνει τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να συνεχίζεις να καις θερμίδες ακόμη και 24 ώρες μετά το τέλος της προπόνησης. Μεταξύ των άλλων, η υψηλή ένταση προκαλεί αύξηση των καρδιακών παλμών με αποτέλεσμα να εκπαιδεύεται το καρδιαγγειακό σύστημα σε καταστάσεις που απαιτούν «έκρηξη» και απόδοση (π.χ να τρέξεις γρήγορα).

Επίσης, με τη διαλειμματική προπόνηση αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα και βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη (γρήγορα αποκατάσταση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα). Παράλληλα έχει αγχολυτική δράση και συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής σου υγείας!

Η διαλειμματική προπόνηση βρίσκει εφαρμογή σε πληθώρα ασκήσεων όπως κολύμπι, τρέξιμο, push-ups κ.α. Επιπλέον μπορείς να την κάνεις παντού όπως για παράδειγμα στην ύπαιθρο όπου έρχεσαι και πιο κοντά με τη φύση!

Ταιριάζει σε όλους;

Η διαλειμματική προπόνηση απευθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες που έχουν ως στόχο την προπόνηση και όχι απλά να κάνουν ένα είδος γυμναστικής χωρίς να κουραστούν.

Αντενδείκνυται σε άτομα που είναι εντελώς αγύμναστα ή σε άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας που δεν έχουν πάρει την έγκριση ιατρού ή και δεν έχουν προετοιμαστεί σωματικά για πιο έντονη άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως προτού ξεκινήσει κάποιος οποιοδήποτε είδος άσκησης (πόσο μάλλον της διαλειμματικής προπόνησης) είναι απαραίτητος ο ολοκληρωμένος ιατρικός έλεγχος. Επιπλέον, εάν κάποιος δεν έχει γυμναστεί ποτέ ή έστω ελάχιστα, οφείλει να προετοιμάσει προοδευτικά τον οργανισμό του με ασκήσεις χαμηλής έντασης.

  • Tip:

Σε περίπτωση που γυμνάζεσαι με διαλειμματική προπόνηση είναι καλό να καταναλώνεις ένα σνακ πλούσιο σε υδατάνθρακες (για περισσότερη ενέργεια) μία ώρα πριν την έναρξη της προπόνησης. Μετά το τέλος της προπόνησης είναι φρόνιμο να επιλέξεις ένα γεύμα που να συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να πετύχεις την καλύτερη ανατροφοδότηση των μυών σου.

Προσοχή, μην το παρακάνεις! 3 φορές την εβδομάδα διαλειμματικής προπόνησης είναι υπεραρκετές για να απολαύσεις τα αποτελέσματά της!

Τι λέτε; Ξεκινάμε;

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος