Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Έχεις λιγούρες; Δες τι σημαίνει!

«Θέλω κάτι αλμυρό». «Χμμ, θέλω επειγόντως σοκολάτα». «Πω πω και τι δε θα έδινα τώρα για ένα παγωτό»! Όπως καταλαβαίνεις οι παραπάνω φράσεις δεν είναι άλλο από τις γνωστές λιγούρες που πολύ συχνά μας επισκέπτονται και δε μας αφήνουν σε ησυχία μέχρι να τις ικανοποιήσουμε! Και εντάξει, στην εγκυμοσύνη δικαιολογούνται. Αλλά τι συμβαίνει όταν δεν είσαι έγκυος;

Γνωρίζεις όμως ότι οι λιγούρες ενδέχεται να μαρτυρούν κάποια ανεπάρκεια του οργανισμού σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και όχι μόνο; Ας συστηθούμε λοιπόν με τις πιο γνωστές και συχνά απαντώμενες λιγούρες προκειμένου να τις αντιμετωπίσουμε!

  • Αλμυρό: Η εμμονή για αλμυρές τροφές (π.χ πατατάκια) ενδέχεται να μαρτυρά την ανεπάρκειά μας σε νάτριο είτε λόγω αφυδάτωσης είτε λόγω θυρεοειδοπάθειας.
  • Σοκολάτα: Η συνεχής λιγούρα για σοκολάτα ταυτίζεται ως επί το πλείστον με την έλλειψη του μαγνησίου το οποίο συμμετέχει σε πλήθος βιοχημικών διαδικασιών στον οργανισμό μας. Ταυτόχρονα, το μαγνήσιο συνδέεται άμεσα με τη χαλάρωση και δρα κατά του άγχους, της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας. Tip: Ξεκίνα τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια. Εντάξει και λίγη σοκολάτα που και που δεν βλάπτει. Εναλλακτικά δοκίμασε τη μαύρη!
  • Παγάκια: Μήπως έχεις όρεξη για παγάκια; Αν ναι, τότε ενδέχεται να έχεις σιδηροπενική αναιμία. Τι πρέπει να κάνεις; Για αρχή μία βόλτα στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς σου προκειμένου να σιγουρευτείς αν ο σίδηρός σου είναι «πεσμένος».
  • Πατάτες – Μακαρόνια: Μήπως θα μπορούσες να τρως για πρωινό μακαρονάδα ή πατάτες; Μήπως σε κάθε λιγούρα εύχεσαι να είχες μπροστά σου κάτι από ζυμαρικό ή αμυλούχο τρόφιμο; Τότε είναι πιθανό να έχεις ανεπάρκεια στην τρυπτοφάνη, το αμινοξύ που μεσολαβεί για την έκκριση σεροτονίνης, την γνωστή ορμόνη της ευφορίας! Tip: Δοκίμασε μπανάνες, βρώμη και αυγά.
  • Λιγούρα για όλο το ψυγείο; Αν είσαι γυναίκα, τσέκαρε το ημερολόγιό σου! Πιθανόν να πλησιάζουν οι «δύσκολες» μέρες. Οι ειδικοί λένε ότι τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της περιόδου (έμμηνος ρύση), η διακύμανση των ορμονών επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου διαταράσσοντας έτσι την επιθυμία για το είδος της τροφής που θέλουμε να καταναλώσουμε!

Πως να αντιμετωπίσεις τις λιγούρες το βράδυ;

Έχει νυχτώσει για τα καλά, έχεις τελειώσει με τις δουλειές του σπιτιού, έχεις απολαύσει το βραδινό μπανάκι σου, έχεις φορέσει τις πιτζάμες σου και επιτέλους ήρθε η ώρα να χαλαρώσεις στον καναπέ βλέποντας την αγαπημένη σου σειρά. Και κάπου εκεί αρχίζουν να σε «βομβαρδίζουν» οι γνωστές λιγούρες που φυσικά περιλαμβάνουν τροφές κυρίως λιπαρές που σου «φτιάχνουν» τη διάθεση και ταυτόχρονα ανεβάζουν τον δείκτη της ζυγαριάς!

  • Μάθε τώρα λοιπόν πώς μπορείς να διαχειριστείς τις λιγούρες σου για το καλό της υγείας σου αλλά και για τον έλεγχο του βάρους σου.
  1. Ζήτω η πρωτεΐνη!: Φρόντισε το βραδινό σου γεύμα να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεϊνούχες τροφές. Έτσι ο οργανισμός σου θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για να τις «κάψει» και ταυτόχρονα θα διώξουν την επιθυμία για φαγητό (ή σνακ) μέχρι το πρωί! Επίσης να ξέρεις πως πολλές φορές οι λιγούρες το βράδυ φανερώνουν την έλλειψη φαγητού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!
  2. Βγες στο μπαλκόνι ή κάνε έναν περίπατο: Η αλλαγή περιβάλλοντος, ακόμα και μέχρι το μπαλκόνι (σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να πας μία βόλτα) θα βοηθήσει το μυαλό σου να «ξεφύγει» από τις σκέψη του φαγητού.
  3. Καλέ μου ύπνε σώσε με!: Ως γνωστόν ο ύπνος είναι εξαιρετικά ευεργετικός! Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα σε βοηθήσει να γλυτώσεις τις περιττές θερμίδες. Άλλωστε όλοι ξέρουμε πως όσο ξαγρυπνάμε τόσο πιο πολύ πεινάμε! Γνωρίζεις ότι το βράδυ η λεπτίνη (ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα – καταστολή όρεξης και τις καύσεις) μειώνεται ενώ αντιθέτως η γκρελίνη (ορμόνη που σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας) αυξάνεται;
  4. Νερό ήπιες;: Γνωρίζεις ότι η αφυδάτωση αυξάνει το αίσθημα της πείνας; Άρα την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να ικανοποιήσεις τη λιγούρα σου ανοίγοντας τα ντουλάπια ή την πόρτα του ψυγείου σου, κάνε μία στάση στη βρύση και πιες 1-2 ποτήρια νερό! Φυσικά μην αμελείς την πρόσληψη υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας!

Αν παρ’ όλα αυτά δε μπορέσεις να αντισταθείς και πρόκειται να φας, φρόντισε τουλάχιστον να είναι κάτι υγιεινό. Έτσι θα γλυτώσεις τις έξτρα θερμίδες και τις τύψεις την επόμενη ημέρα!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος