Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Παντζάρια: Ο θησαυρός της φύσης!

Το παντζάρι (ή αλλιώς κοκκινογούλι) ωριμάζει μέσα στο χώμα και από παλιά θεωρείται υπερτροφή καθώς αποτελούσε το φάρμακο για διάφορες παθήσεις.

  • Τι περιέχουν τα παντζάρια και ποια είναι τα οφέλη τους;

Τα παντζάρια αποτελούνται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Επιπλέον αποτελούν μία εξαιρετική πηγή καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, ιωδίου καθώς και ρουμπινίου. Εκτός αυτών περιέχει βιταμίνες και κυρίως Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β9 (φολικό οξύ) και βιταμίνη C. Αναλυτικότερα:

  1. Τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βητακυανίνης η οποία τους προσδίδει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και ταυτόχρονα μία πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καταλάση (ένζυμο) η αντιοξειδωτική δράση των παντζαριών εκτοξεύεται με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών θωρακίζοντας τον οργανισμό μας.
  2. Οι βιταμίνες που περιέχουν τα παντζάρια τονώνουν το ανοσοποιητικό και νευρικό μας σύστημα, ενώ το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχουν είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των νυχιών και της ελαστικότητας των τενόντων.
  3. Τα νιτρικά ιόντα που περιέχονται στα παντζάρια αφού απορροφηθούν μετατρέπονται σε οξείδιο του αζώτου το οποίο προκαλεί αγγειοδιαστολή και ως εκ τούτου προστατεύουν τον οργανισμό μας από την εμφάνιση τόσο καρδιακών παθήσεων όσο και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επιπλέον συμβάλλουν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  4. Οι φυτικές ίνες των παντζαριών συμβάλλουν στην καλύτερη εντερική λειτουργία και ρυθμίζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Σε συνδυασμό μάλιστα με το φολικό οξύ που περιέχουν εξισορροπούν και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.
  5. Άλλη μία σημαντική ουσία που περιέχεται στα παντζάρια είναι η βεταΐνη η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ομοκυστεΐνης η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία διαφόρων φλεγμονών στον οργανισμό μας. Επιπλέον μέσα από έρευνες έχει γίνει γνωστή και η αντιοξειδωτική δράση της βεταΐνης με στόχο την προάσπιση της υγείας του συκωτιού και την καταπολέμηση της λιπώδους διήθησης (λίπος στο συκώτι).
  6. Αν και τα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ το οποίο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου, εντούτοις το μαγνήσιο προάγει τη διαδικασία της αφομοίωσης του ασβεστίου από τον οργανισμό εξασφαλίζοντας την υγεία των οστών και των δοντιών μας.
  7. Ο χυμός των παντζαριών θεωρείται ένα φυσικό ντόπινγκ καθώς έρευνες έχουν δείξει πως αυξάνει την αντοχή και μειώνει την κόπωση. Επίσης, αυξάνεται η οξυγόνωση και η αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να δρα κατά της άνοιας.
  8. Τα φύλλα των παντζαριών είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (π.χ φλαβονοειδή) τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Επιπλέον ενισχύουν την όραση και εμποδίζουν τη δημιουργία ωχράς κηλίδας στα μάτια.
  9. Τα παντζάρια εκτός των άλλων περιέχουν α-λιποϊκό οξύ το οποίο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Προσοχή!

Άτομα που ταλαιπωρούνται από πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση των παντζαριών λόγω των οξαλικών οξέων που περιέχουν.

Μην πανικοβληθείτε εάν μετά την κατανάλωση παντζαριών παρατηρήσετε κόκκινα χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Αυτό είναι αποτέλεσμα των φυτικών χρωστικών που περιέχουν τα παντζάρια.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος