Αγκινάρα
Δραστικά συστατικά: Καφεοϋλκινικό οξύ
Γενικά
Η Αγκινάρα είναι πολυετής πόα και καλλιεργείται ευρέως και σε μεγάλη κλίμακα σε όλη την Ευρώπη και σε άλλες περιοχές. Πέραν του ενδιαφέροντος γύρω από το φυτό ως τροφή, καλλιεργείται ευρέως και για φαρμακευτικούς σκοπούς και την παρασκευή εκχυλισμάτων από τα νεαρά φύλλα του φυτού.
Χρήση
Τα φύλλα της Αγκινάρας και συγκεκριμένα της Αγριαγκινάρας μνημονεύονται ήδη από το 2ο αι. μ.Χ., αναφέροντας ότι καθαρίζονται και τρώγονται ενώ χρησιμοποιούταν για φαρμακευτικούς σκοπούς.
Παρασκευάσματα Αγκινάρας είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους στη διέγερση της έκκρισης χολής με τον 1,5-δικαφεϋλκινικό εστέρα που περιέχει, να παρουσιάζει έντονη δράση στη ροή των χοληφόρων οδών, βάσει εργαστηριακών πειραμάτων. In vitro μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι προσφέρει προστασία στα ηπατοκύτυτταρα έναντι της τοξικότητας από τετραχλωράνθρακα (Σουλελές, 2000).
Φυτοχημική Σύσταση
Η Αγκινάρα περιέχει αλκοόλες και φαινολικά οξέα που απαντούν σε μορφή εστέρων του καφεϊκού οξέος, όπως ο καφεϊλκινικός εστέρας. Επιπλέον, περιέχει φλαβονοειδή και θρεπτικά συστατικά όπως Βιταμίνες (Κ, C, B), Κάλιο, Σίδηρο, Φωσφόρο, Μαγγάνιο και χαλκό.
Πηγή: www.superfoodshealth.com