Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Ένα «υγιεινό» Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

Οι μέρες περνούν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι έχουν μπει στη διαδικασία εύρεσης συνταγών με μόνο στόχο τη δημιουργία ενός τέλειου γεύματος! Κύριοι πρωταγωνιστές είναι το κρέας, η γέμιση, τα ζυμαρικά, οι σάλτσες και πλήθος άλλων λιχουδιών.

Το να αντισταθεί κανείς σε όλους αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς είναι δύσκολο και ενδεχομένως άδικο. Παρ’ όλα αυτά με μικρές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει ένα υπέροχο γεύμα προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

  • Μικρά μυστικά:
  1. Γαλοπούλα και γέμιση: Πρόκειται για ένα πουλερικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μπορεί επάξια να πάρει τη θέση του κυρίως πιάτου. Αποφεύγουμε να την αλείψουμε με βούτυρο προκειμένου να γλυτώσουμε θερμίδες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε το δέρμα. Tip: Περιχύνουμε πάνω στη γαλοπούλα φυσικό χυμό πορτοκάλι, πασπαλίζουμε με μυρωδικά και την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα παραμείνει ζουμερή και ταυτόχρονα η γεύση της θα απογειωθεί! Όσον αφορά τη γέμιση, αποφεύγουμε τα αλλαντικά, αντικαθιστούμε το άσπρο ρύζι με καστανό και την εφοδιάζουμε με ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
  2. Σαλάτες: Έχετε δοκιμάσει να ρίξετε στη σαλάτα σας ρόδι; Μην ξεχνάτε πως εκτός από τη γεύση που προσφέρει το ρόδι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
  3. Η χρήση ελαιολάδου είναι εξαιρετικά ευεργετική! Αποφεύγουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μας προσφέρει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων.
  4. Για την προετοιμασία σαλτσών και dips αντικαθιστούμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και ξινόγαλο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, φροντίστε να είναι με χαμηλά λιπαρά.
  5. Μη διστάσετε να πασπαλίσετε τα φαγητά και τα γλυκά με κανέλα. Εκτός από το εξαιρετικό άρωμα, η κανέλα έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης, προάγει τη διαδικασία της πέψης και ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
  6. Βασιλόπιτα: Όσο πιο απλή τόσο πιο νόστιμη! Αποφεύγουμε να την αλείψουμε με σοκολάτα ή ζάχαρη άχνη. Για έξτρα γεύση, επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
  7. Το κόκκινο κρασί έχει την τιμητική του και μας προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητές του. Επιπλέον, μία πολύ καλή επιλογή είναι οι αφρώδεις οίνοι οι οποίοι μας χαρίζουν λιγότερες θερμίδες καθώς είναι φτωχότεροι σε αλκοόλ.
  • Συμβουλές...
  1. Δεν παραλείπουμε το πρωινό μας γεύμα με τη δικαιολογία του δείπνου που θα ακολουθήσει! Όχι μόνο δε θα γλιτώσουμε θερμίδες, αλλά θα καταλήξουμε σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού μιας και θα είμαστε νηστικοί!!
  2. Στο γιορτινό μας τραπέζι επιβάλλεται να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφιμων. Έτσι, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μία πλούσια μερίδα λαχανικών, τα οποία λόγω των φυτικών ινών προκαλούν πιο εύκολα κορεσμό. Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος καλό θα είναι να αφαιρούμε το λίπος όσο αυτό είναι εφικτό. Δε ξεχνάμε πως μασώντας αργά την τροφή μας δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να απολαύσει τη διαδικασία αυτή αποφεύγοντας το επαναλαμβανόμενο γέμισμα του πιάτου μας.
  3. Τηρούμε τα μικρά και συχνά γεύματα ακόμα και αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού προκειμένου να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας ενεργό και το στομάχι μας γεμάτο. Καταναλώνουμε κατά προτίμηση φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), ωμούς ξηρούς καρπούς κ.α.
  4. Σε περίπτωση που είμαστε καλεσμένοι σε δείπνο, φροντίζουμε το μεσημέρι να φάμε κάτι ελαφρύ, π.χ μία σούπα.
  5. Επιλέγουμε να φάμε ό,τι μας αρέσει και όχι όλα όσα βρίσκονται επάνω στο τραπέζι.
  6. Αποφεύγουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και έτοιμων χυμών τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
  7. Όσον αφορά στο επιδόρπιο καλό θα ήταν να καταναλώσουμε με μέτρο τα γλυκίσματα, δηλαδή να επιλέξουμε ένα γλυκό (πχ ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ) ή ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας. Φυσικά, υπάρχει και η ιδέα μίας νοστιμότατης φρουτοσαλάτας!
  8. Τέλος, δεν πρέπει να αμελήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα κατα τις γιορτινές ημέρες!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος