Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς τα αντιμετωπίζουμε

Στην εφηβεία κάνει την εμφάνισή της η πρώτη περίοδος, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου και στην ηλικία μεταξύ 40-50 σταματά, έρχεται δηλαδή η φάση της εμμηνόπαυσης. Τόσο η έναρξη όσο και η λήξη της περιόδου επηρεάζουν μία γυναίκα σωματικά και συναισθηματικά.

Κατά την εμμηνόπαυση παρουσιάζονται κάποια συμπτώματα που άλλοτε είναι έντονα και άλλοτε είναι πιο ήπια. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η κατάλληλη αντιμετώπιση, προκειμένου κάθε γυναίκα να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Έτσι, λοιπόν, εκτός από τους ασταθείς κύκλους παρατηρούνται τα εξής:

  1. Εξάψεις: Εμφανίζονται κυρίως σε πρόσωπο και στήθος δημιουργώντας δυσφορία, διότι υπάρχει εναλλαγή ζέστης – κρύου. Κατά τη διάρκεια των εξάψεων μπορεί να παρατηρηθεί ταχυκαρδία.
  2. Ξηρότητα κόλπου: Συνοδεύεται από έντονο αίσθημα καύσου και κνησμού. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μείωση της λίμπιντο.
  3. Αύξηση σωματικού βάρους: Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι καύσεις. Ως εκ τούτου παρατηρείται απότομη αύξηση του σωματικού βάρους.
  4. Εναλλαγές διάθεσης: Παρουσιάζεται κυκλοθυμία, νευρικότητα και ευερεθιστότητα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία γυναίκα παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης.
  5. Οστεοπόρωση – Καρδιαγγειακό σύστημα: Τα οιστρογόνα μειώνονται κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια ασβεστίου. Επιπλέον, η μείωση των οιστρογόνων σχετίζεται και με την εμφάνιση καρδιοπαθειών.
  6. Αϋπνία: Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εφιδρώσεις γίνονται πιο έντονες με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονη νευρικότητα και διαταραχή του ύπνου.
  • Πώς η διατροφή επηρεάζει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

Είναι καλό κάθε γυναίκα να γνωρίζει ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγει προκειμένου τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης να βρίσκονται σε ύφεση. Συγκεκριμένα:

Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης η οποία είθισται να προκαλεί νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αϋπνία.

Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης, διότι επιδρούν αρνητικά στο μεταβολισμό των οιστρογόνων, προκαλώντας αύξηση σωματικού βάρους.

Προτιμήστε:

Δημητριακά ολικής άλεσης

Φρούτα – Λαχανικά

Ωμούς ξηρούς καρπούς

Προϊόντα σόγιας και βρώμης.

Υπάρχουν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να επιτύγχουμε πιο άμεσα αποτελέσματα; Μα φυσικά!

Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Τονώνουν το νευρομυϊκό σύστημα και συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας. Ιδιαίτερα η πυριδοξίνη (Β6) και το φολικό οξύ (Β9) συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων ενός αμινοξέος, της ομοκυστεΐνης, η οποία σχετίζεται με την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Μην ξεχνάτε πως η μείωση των οιστρογόνων αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.

Βιταμίνη C και Βιοφλανοειδή: Τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα και μειώνουν τα συμπτώματα όπως: εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, εναλλαγές διάθεσης, ξηρότητα κόλπου κ.α.

Βιταμίνη Ε: Δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα και ανακουφίζει από τις εξάψεις και τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Επιπλέον, συμβάλλει στην καταπολέμηση της ξηρότητας της επιδερμίδας.

Έλαιο νυχτολούλουδου: Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπαρών οξέων που συμβάλλει στη ρύθμιση των ορμονών και στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχει βρεθεί ότι διατηρεί το μεταβολισμό σταθερό. Ο συνδυασμός του έλαιου νυχτολούλουδου με τη βιταμίνη Ε μεγιστοποιεί τα οφέλη του.

Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος: Λόγω της μείωσης των οιστρογόνων η ανάγκη σε ασβέστιο αυξάνεται προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα οστά. Ο συνδυασμός με την βιταμίνη D μεγιστοποιεί την απορρόφησή του. Απαραίτητο στοιχείο για τα οστά είναι και το μαγνήσιο καθώς και ο ψευδάργυρος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη διατήρηση των ιστών του σκελετού μας.

Φυτοοιστρογόνα: Πρόκειται για τους μιμητές των οιστρογόνων τα οποία μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των εξάψεων, των νυχτερινών εφιδρώσεων και της ξηρότητας του κόλπου.

Λυγαριά (Agnus Castus): Πλούσια σε φλαβονοειδή, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και συμβάλλει στην ομαλή μετάβαση προς αυτήν.

Λιπαντικά προϊόντα για ανακούφιση από την ξηρότητα του κόλπου.

Tip:

  • Προτιμήστε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, καθώς τα συνθετικά αυξάνουν την θερμοκρασία και εντείνονται οι εφιδρώσεις και οι εξάψεις.
  • Ξεκινήστε να γυμνάζεστε.
  • Σταματήστε το κάπνισμα το οποίο συμβάλλει στη μείωση της οστικής μάζας και επηρεάζει αρνητικά την υγεία του οργανισμού σας.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος