Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Σπαράγγια...Μία υγιεινή διατροφική επιλογή!

Τα σπαράγγια είναι γνωστά από τα αρχαία χρόνια σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Μικρά Ασία. Ανήκει στην κατηγορία των λαχανικών και έχουν πράσινο ή λευκό χρώμα, το οποίο εξαρτάται από τη διάρκεια έκθεσής τους στον ήλιο και από το αν σκεπάζονται με χώμα ή όχι. Τα σπαράγγια φυτρώνουν μόνα τους κυρίως κοντά σε ρυάκια και ποτάμια (άγρια σπαράγγια) αλλά μπορούμε και να τα καλλιεργήσουμε (κυρίως σε Θράκη, Μακεδονία και Κρήτη). Έχουν μία χαρακτηριστικά απαλή και γλυκιά γεύση και ανάλογα με τον τρόπο που μαγειρεύονται αποκτούν ακόμη περισσότερη νοστιμιά. Τέλος, η περίοδος που μπορούμε να τα βρούμε είναι από Μάρτιο έως και Μάϊο.

Τι περιέχουν τα σπαράγγια;

Κατ’ αρχάς τα σπαράγγια είναι ένα τρόφιμο χαμηλής θερμιδικής αξίας και αποτελείται κυρίως από νερό (90%-95%). Είναι όμως μία πολύ καλή πηγή βιταμινών C και Ε. Επίσης, περιέχουν βιταμίνες συμπλέγματος Β και συγκεκριμένα Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β7 (βιοτίνη) και Β9 (φολικό οξύ). Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προάγοντας την καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Τα σπαράγγια περιέχουν μικρότερη ποσότητα σιδήρου, ο οποίος απορροφάται στο μέγιστο βαθμό λόγω της συνέργειάς τους με τη βιταμίνη C και το φολικό οξύ. Εκτός αυτών, περιέχουν φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Αξίζει να γνωρίζουμε πως τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (ρουτίνη, κερκετίνη).

Ποια η δράση τους στον οργανισμό μας;

Τα σπαράγγια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φλαβονοειδή έχουν μία εξαιρετικά ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, είναι γνωστά για τις διουρητικές τους ιδιότητες λόγω μιας ουσίας που περιέχουν, της ασπαραγίνης, βοηθώντας έτσι στη λειτουργία των νεφρών, την αντιμετώπιση οιδημάτων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνεχίζοντας, τα σπαράγγια λόγω της ινουλίνης που περιέχουν (ανήκει στην κατηγορία των προβιοτικών) και των φυτικών ινών, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού μας συστήματος. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντάς μας από διάφορες ασθένειες. Τέλος, τα σπαράγγια έχουν και αποτοξινωτική δράση συμβάλλοντας στην καλή υγεία του συκωτιού μας.

Πώς καταναλώνουμε τα σπαράγγια;

Μπορούμε είτε να τα βράσουμε και να καταναλώσουμε το χυμό τους είτε να τα μαγειρέψουμε (σε σαλάτα είτε ως πρόσθετο λαχανικό σε διάφορα φαγητά).

Προσοχή!

Είναι πιθανό κάποιος να είναι αλλεργικός ακόμα και μόνο στο άγγιγμά τους, πόσο μάλλον στην κατανάλωσή τους! Επίσης, άτομα που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και εγκυμονούσες οφείλουν να συμβουλευτούν τον ιατρό τους.

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος