Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Λίγα λόγια για την γρίπη και πως να προστατευτούμε

Τι είναι η γρίπη;

Πρόκειται για την εκδήλωση οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος με πρωταγωνιστές του ιούς Α, Β και C. Συνήθως ο ιός της γρίπης είναι σε έξαρση τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εξαπλώνεται και τον υπόλοιπο καιρό.

 

Πως μεταδίδεται;

Το φτέρνισμα και ο βήχας αποτελούν τις βασικές αιτίες μετάδοσης του ιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο ιός της γρίπης μεταδίδεται ακόμη και όταν έρθουμε σε επαφή με επιφάνειες στις οποίες έχει προηγηθεί επαφή με άτομο που νοσεί. Εννοείται πως αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση που έχει γίνει εκπομπή σταγονιδίων μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Υψηλός πυρετός
  • Πονοκέφαλος και πόνος στα κόκκαλα
  • Έντονος – επίμονος βήχας
  • Έντονο αίσθημα κόπωσης και μυϊκή αδυναμία
  • Ζάλη
  • Σπάνια καταρροή και φτέρνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα και είναι πολύ σοβαρή σαν νόσος εξαιτίας της θνησιμότητας που δύναται να προκαλέσει λόγω επιπλοκών, ιδιαίτερα σε άτομα που συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Οι επιπλοκές αυτές πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα π.χ πνευμονία.

 

Πως εξελίσσεται η γρίπη;

Έχει παρατηρηθεί πως τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν 1-4 ημέρες από τη στιγμή που μολύνεται ο οργανισμός και διαρκούν 2-7 ημέρες. Υπάρχει περίπτωση ο βήχας να έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια.

 

Τρόποι αντιμετώπισης:

Όπως στο κρυολόγημα έτσι και στη γρίπη συστήνεται ανάπαυση, λήψη παυσιπόνων ενώ σπάνια γίνεται απαραίτητη η χρήση αποσυμφορητικών για τη μύτη. Ουδεμία θέση έχουν τα αντιβιοτικά στην αντιμετώπιση της γρίπης. Βάσει των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε περίοδο αυξημένης μετάδοσης του ιού της γρίπης και κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό δύναται να γίνει λήψη αντι-ικών φαρμάκων εντός των πρώτων 48 ωρών. Βεβαίως αφορά τους ασθενείς που εκδηλώνουν σοβαρά συμπτώματα και ιδίως σε ευπαθή άτομα.

 

Τρόποι προφύλαξης:

Εκτός από τους κανόνες υγιεινής, σημαντικό ρόλο κατέχει το αντιγριπικό εμβόλιο το οποίο φαίνεται να αγγίζει ένα ποσοστό περίπου 75% σε αποτελεσματικότητα. Αφορά κυρίως υπερήλικα άτομα και άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα από άλλες ασθένειες (κυρίως χρόνιες) όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η πνευμονοπάθεια κ.α. Επιπλέον φαίνεται αποτελεσματικό και σε παιδιά - πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

Αν αναρωτιέστε πόσο αποτελεσματική και απαραίτητη είναι η χρήση χειρουργικών μασκών ως μέσο  προφύλαξης η απάντηση είναι η εξής: Η μάσκα δεν αποτελεί 100% εμπόδιο για την μετάδοση και εξάπλωση τόσο του κρυολογήματος όσο και του ιού της γρίπης. Ωστόσο συστήνεται να χρησιμοποιείται. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τη αποτελεσματικότητα της μάσκας χρειάζεται μεγάλη προσοχή ακόμη και στον τρόπο που τη φοράμε. Το σημαντικό είναι πως θα πρέπει να προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και όταν τη φορέσουμε αυτά να είναι εντελώς στεγνά.

 

Tips:

  1. Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Σε περίπτωση που δεν είστε λάτρεις των πηγών αυτών ενημερωθείτε σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής που αφορούν τόσο την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος όσο και την ενδυνάμωση ολόκληρου του οργανισμού!
  2. Αποφύγετε το κάπνισμα το οποίο ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον οργανισμό ευάλωτο.
  3. Μην ξεχνάτε πως η φύση προνοεί για εμάς! Τι εννοώ; Ας γνωρίσουμε μερικά από τα πιο «διάσημα» βότανα (μερικά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες μορφές, όπως σκόνη, κάψουλες κ.α.) τα οποία προστατεύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό μας έναντι του κρυολογήματος ή της γρίπης.
  • Εχινάκεια: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέροντας ταυτόχρονα αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Συστήνεται τόσο προληπτικά όσο και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς μειώνει τη διάρκειά τους. Προσοχή! Απαγορεύεται σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.
  • Σαμπούκος: Καταπραΰνει τα συμπτώματα του έντονου βήχα χαρίζοντας τις αποχρεμπτικές του ιδιότητες. Επίσης λίγες γαργάρες θα βοηθήσουν ώστε να ανακουφιστείτε από τον έντονο πονόλαιμο.
  • Τζίνσενγκ: Έχει προσαρμοσιογόνο δράση και ως εκ τούτου φέρνει τον οργανισμό μας στην ιδανική κατάσταση. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που αισθανόμαστε κουρασμένοι και αδύναμοι, η λήψη τζίνσενγκ προσφέρει τόνωση. Προσοχή! Να αποφεύγεται η χρήση του από άτομα που πάσχουν απο καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Μύρτιλο – Acai berry: Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και βιταμινών με στόχο την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επιπλέον δρουν αποτοξινωτικά.
  • Λινέλαιο: Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα. Παράλληλα έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.
  • Σπιρουλίνα: Το «μαγικό» φύκι το οποίο περιέχει πληθώρα πολύτιμων συστατικών με εντυπωσιακά οφέλη για την τόνωση του οργανισμού και τη θωράκισή του από διάφορα προβλήματα υγείας.
  • Βιταμίνη D: Εκτός του ότι μεγιστοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, η βιταμίνη D συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος προλαμβάνοντας το κρυολόγημα ή τη γρίπη.

 

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος