Ταλαιπωρείστε από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου; Υπάρχει λύση!
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα) είναι μία διαταραχή του πεπτικού συστήματος κατά την οποία τόσο τα συμπτώματα όσο και η έντασή τους διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η εν λόγω διαταραχή δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του πάσχοντος αλλά η συμπτωματολογία έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του.
- Αιτίες:
- Άγχος: Λέγεται πως το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπου! Συνεπώς η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται κανείς επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητα του εντέρου.
- Διαταραχή στην κινητικότητα του εντέρου: Για να δημιουργηθούν οι κενώσεις απαιτείται η διάσπαση και η προώθηση των τροφών μέσω των συσπάσεων των εντερικών τοιχωμάτων. Εάν οι συσπάσεις είναι έντονες τότε εκδηλώνεται πόνος και ανισσοροπία στην κινητικότητά του.
- Εντερική λοίμωξη: Συνήθης ύποπτος για την πρόκληση του συνδρόμου είναι μία προηγηθείσα οξεία γαστρεντερίτιδα.
- Κακή διατροφή: Υπάρχουν ορισμένες τροφές οι οποίες εντείνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου. Ακόμη και κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε κάθε γεύμα μπορεί να επιβαρύνει τα συμπτώματα.
- Συμπτώματα:
- Δυσφορία και πόνος στην κοιλιά.
- Διαταραχές στις κενώσεις με ή χωρίς την παρουσία πόνου.
- Εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας.
- Αίσθημα φουσκώματος και πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.
- Αντιμετώπιση:
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων είναι εξατομικευμένη, ωστόσο προτείνουμε ορισμένες συμβουλές οι οποίες θα συμβάλλουν στην ύφεση τους. Συγκεκριμένα:
- Διατροφή:
- Μικρά και συχνά γεύματα.
- Επιλέγουμε τροφές φτωχές σε λίπος καθώς ευθύνεται για τη δημιουργία έντονων συσπάσεων.
- Προτιμούμε τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες οι οποίες τονώνουν την εντερική λειτουργία (πχ. βρώμη, φακές, φασόλια κ.α.)
- Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
- Έχει παρατηρηθεί πως τα γαλακτοκομικά ευθύνονται σε αρκετές περιπτώσεις για την έξαρση των συμπτωμάτων. Εάν παρατηρήσουμε έντονο πόνο μετά απο την κατανάλωσή τους, είναι συνετό να ακολουθήσουμε μία διατροφή χωρίς ή χαμηλή σε λακτόζη, βρίσκοντας άλλες πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D.
- Πίνουμε άφθονο νερό.
- Η φρουκτόζη και οι γλυκαντικές ουσίες (π.χ σορβιτόλη) ευθύνονται για την επιδείνωση των συμπτωμάτων.
- Προσθέτουμε στη διατροφή μας λιναρόσπορο ο οποίος είναι πλούσιος σε ω3 λιπαρά οξέα και λιγνάνες και έχει αντιφλεγμονώδη δράση βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.
- Η λήψη προβιοτικών μέσω της τροφής π.χ κεφίρ ή μέσω συμπληρωμάτων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και προάγει την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
2. Φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση συμβάλλει στην επίτευξη της φυσιολογικής κινητικότητας του εντέρου και ταυτόχρονα έχει αγχολυτική δράση.
3. Φαρμακευτική αγωγή: Περιλαμβάνει σπασμολυτικά, αντιδιαρροϊκά και κατά της δυσκοιλιότητας φάρμακα τα οποία δίνονται κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.
Κωνσταντίνα Γαζουλέα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος