Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κούραση: Που οφείλεται, πως αντιμετωπίζεται και ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής;

Πόσες φορές έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να παραπονιέται ότι οι 24 ώρες της ημέρας δε φτάνουν για να βγάλετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας;

Πρωινό ξύπνημα, ετοιμασίες για εσάς και τα παιδιά, δουλειά, σπίτι, εξωσχολικές δραστηριότητες, σπίτι, διάβασμα, μαγείρεμα και… λίγος ύπνος και πάλι από την αρχή!

Κάπως έτσι το αίσθημα της κούρασης (κόπωσης) γίνεται τόσο έντονο! Και εκεί είναι που αναρωτιέστε: «Γιατί δεν έχω ενέργεια; Γιατί νιώθω τόση εξάντληση;».

Μήπως διαβάζοντας την παραπάνω παράγραφο νομίζετε ότι σας σκιαγραφεί; Μην βασανίζεστε καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αντιμετωπίζει μία τέτοια είδους καθημερινότητα…απαιτητική και εξαντλητική! Τι φταίει;

  • Αιτίες κούρασης:
  1. Μη ισορροπημένη διατροφή: Μία διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά είναι βασική αιτία της κούρασης.
  2. Ελλιπής ύπνος: Οι ειδικοί συστήνουν ως ιδανικό ύπνο αυτόν που διαρκεί 6-8 ώρες. Εσείς πόσο κοιμάστε; Όπως καταλαβαίνετε ο κακής ποιότητας ή ο ελλιπής ύπνος δεν επαναφορτίζει τις «μπαταρίες» μας με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι.
  3. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας: Μήπως είστε σε αδράνεια; Αν ναι τότε έχετε ακόμη έναν επιβαρυντικό παράγοντα κούρασης. Με άλλα λόγια η πλήξη είναι μία βασική αιτίας της κούρασης.
  4. Άγχος: Είναι γνωστό πως το άγχος είναι υπεύθυνο για πληθώρα ασθενειών. Μάθετε λοιπόν πως το άγχος μας απορροφά ενέργεια δημιουργώντας αυτό το αίσθημα της κόπωσης!
  5. Παθολογικές καταστάσεις: Παθήσεις όπως η σιδηροπενική αναιμία, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, σακχαρώδης διαβήτης και όχι μόνο οδηγούν σε κούραση και εξάντληση.
  6. Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες φαρμάκων οι οποίες «γεννούν» το αίσθημα της κούρασης (π.χ αντιϊσταμινικά, αγχολυτικά κ.α.).
  7. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Συνήθως συνοδεύεται από μυϊκή ατονία, διαταραχές συγκέντρωσης, πονοκέφαλο κ.α. Ουσιαστικά πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση όπου η αιτία εμφάνισης του εν λόγω συνδρόμου είναι άγνωστη και τα συμπτώματα είναι άλλοτε σε έξαρση και άλλοτε σε ύφεση.
  • Αντιμετώπιση της κούρασης:
  1. Διώχνουμε το άγχος. Πώς; Είναι βασικό να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε με διάφορες μεθόδους. Για παράδειγμα εκμάθηση τεχνικών, άσκηση καθώς και συμπληρώματα διατροφής κατά του άγχους.
  2. Προγραμματίζουμε την ημέρα μας με βάση τον χρόνο που πραγματικά διαθέτουμε!
  3. Αυξάνουμε τη φυσική μας δραστηριότητα.
  4. Αφιερώνουμε έστω και 1 ώρα της ημέρας στον εαυτό μας - τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας!
  5. Επιδιώκουμε έναν καλό – ποιοτικό ύπνο.
  6. Προσέχουμε τη διατροφή μας: Ποιος είναι ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της κούρασης;
  • Τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά που μας εφοδιάζουν με ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες, ι πρωτεΐνες και τα λίπη. Για άμεση ενέργεια χρησιμοποιούμε τους υδατάνθρακες οι οποίοι χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους. Προτιμάμε τους σύνθετους (π.χ δημητριακά ολικής άλεσης κ.α) όπου διασπώνται διαδοχικά και μας παρέχουν παρατεταμένης διάρκειας ενέργεια.
  • Ξεκινάμε την ημέρα με ένα θρεπτικό πρωινό.
  • Φροντίζουμε να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι έχουμε ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και γλυτώνουμε από υπερφαγικά επεισόδια.
  • Πίνουμε άφθονο νερό καθώς συμβάλλει στην ομαλή εξέλιξη της πέψης και ταυτόχρονα οδηγεί στη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
  • Περιορίζουμε τα ροφήματα που είναι πλούσια σε καφεΐνη και αλκοόλ. Εκτός του ότι αυξάνουν τη διούρηση και μας αφυδατώνουν, τα ροφήματα αυτά επιδρούν ως εξής: Η καφεΐνη στην αρχή μας διεγείρει και στη συνέχεια μας «ρίχνει» προκαλώντας το αίσθημα της ατονίας. Όσο για το αλκοόλ, είθισται η κατανάλωσή του να μειώνει τα αντανακλαστικά μας και να κατευνάζει.

Tips ενέργειας:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, σίδηρο και μαγνήσιο μας εφοδιάζουν με ενέργεια.
  • Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών για ενίσχυση, τόνωση και ενέργεια. (Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή).

«Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Ιπποκράτης

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος