Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Αποξηραμένα φρούτα... Λέμε ναι ή όχι;

Τα τελευταία χρόνια, τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές για σνακ σε καθημερινή βάση. Και γιατί όχι; Μας προσφέρουν τη γλυκιά τους γεύση, είναι εύπεπτα και «πάνε παντού» αφού δεν καταλαμβάνουν ιδιαίτερο χώρο στην τσάντα μας! Παρ’ όλα αυτά, οι απόψεις διίστανται μιας και πολλοί θεωρούν ότι με την κατανάλωσή τους κερδίζεις μόνο θερμίδες. Μέσα από έρευνες όμως αποδεικνύεται πως τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα υγιεινό σνακ μιας και είναι πλούσια σε βιταμίνες Β9 (φολικό οξύ), C, E, μέταλλα -όπως σίδηρο και χαλκό -καθώς και σε ιχνοστοιχεία -όπως το σελήνιο. Επίσης, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβόνες και καροτενοειδή).

Τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων

Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες τα καθιστούν πολύτιμα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ένα σύνολο ασθενειών. Μία ακόμη σημαντική δράση τους είναι ότι προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία μιας και μειώνουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση αρτηριοσκλήρωσης (πρόκειται για φλεγμονή που είναι υπεύθυνη για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια).

Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος μιας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα τα αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να δράσουν ως φυσικά καθαρκτικά σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, χωρίς να ερεθίζουν το έντερο. Επιπλέον, σε συνδυασμό με το νερό, οι φυτικές ίνες διογκώνονται προκαλώντας κορεσμό. Έτσι συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και κατ’ επέκταση στην απώλεια βάρους.

Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε κάλιο (ειδικά στα αποξηραμένα βερίκοκα) συμβάλλει στη ρύθμιση και διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων στην αρτηριακή πίεση.

Περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα;

Εκτός από τη φρουκτόζη που ανήκει στα φυσικά σάκχαρα, υπάρχουν αποξηραμένα φρούτα τα οποία έχουν ενισχυθεί με πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά (πχ. χρωστικές ουσίες), προκειμένου να βελτιστοποιούν τη γεύση τους και να ενισχύεται το χρώμα τους. Εννοείται πως χρειάζεται προσοχή! Ειδικά από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και από άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος!

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων με μέτρο είναι ωφέλιμη για την υγεία μας. Αυτό δε σημαίνει πως μπορούμε να τα καταναλώνουμε αποκλειστικά βγάζοντας από το διαιτολόγιό μας τα φρέσκα φρούτα! Φυσικά, δεν ξεχνάμε πως για να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συστατικών τους και των θερμίδων τους, διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες στο πίσω μέρος της συσκευασίας τους.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος