Η καλλιέργεια του αβοκάντο ξεκίνησε από την Αμερική και το Μεξικό και αργότερα εξαπλώθηκε ανά τον κόσμο. Είναι ένα φρούτο-θαύμα καθώς η θρεπτική του αξία είναι ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποια είναι όμως η θρεπτική αξία του αβοκάντο που το κάνει να θεωρείται ένα φρούτο – έκπληξη;
Το αβοκάντο περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, καροτενοειδή, βιταμίνες (κυρίως C, E, K), μέταλλα (κυρίως μαγνήσιο, μαγγάνιο) και ιχνοστοιχεία (κυρίως κάλιο και χαλκό).
- Προσφέρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για να σχηματιστούν οι πρωτεΐνες και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες μεγιστοποιείται η απορρόφησή τους. Μάλιστα το αβοκάντο είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και χριεάζονται πηγές πρωτεΐνης.
- Η πλούσια περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα (ω3, ω6 ολεϊκό οξύ) μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Ως εκ τούτου η κατανάλωση αβοκάντο αποτελεί ασπίδα προστασίας έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του μεταβολικού συνδρόμου.
- Είναι πηγή καλίου με αποτέλεσμα τη διατήρηση της πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Η περιεκτικότητά του σε καροτενοειδή και φυτοστερόλες παρέχει αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.
- Προκαλεί κορεσμό και έμμεσα συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
- Περιέχει λουτεΐνη η οποία ενισχύει την όραση και προστατεύει από την εμφάνιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
- Ενισχύει την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.
- Αντί για βούτυρο πάνω στο ψωμί, χρησιμοποιείστε αβοκάντο.
- Ως συστατικό στις σαλάτες συμπληρώνει την θρεπτική τους αξία.
- Ως συστατικό σε μάσκες μαλλιών και σώματος, προσφέρει ενυδάτωση και λάμψη.
Κωνσταντίνα Γαζουλέα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος