Η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών βιταμινών, η οποία δε συντίθεται από τον οργανισμό μας, γεγονός που καθιστά την καθημερινή της λήψη απαραίτητη. Εκτός από τα οφέλη της για την υγεία μας, τα τελευταία χρόνια η βιταμίνη C χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κοσμετολογία για τις αντιγηραντικές της ιδιότητες.
- Τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προλαμβάνει τα κρυολογήματα και μειώνει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων της.
- Έχει αντιοξειδωτική δράση και ως εκ τούτου καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι αιτία για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων.
- Συμβάλλει στην απορρόφηση του φολικού οξέος και του σιδήρου.
- Συμμετέχει στην παραγωγή κολλαγόνου, συστατικό απαραίτητο για τη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας μας. Χάρη σε αυτό και σε συνδυασμό με την αντιοξειδωτική της δράση, η επιδερμίδα αποκτά λάμψη και οι ρυτίδες προλαμβάνονται, ενώ οι ήδη υπάρχουσες μειώνονται.
- Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, εξασφαλίζοντας καλή αγγειακή κυκλοφορία και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Απόρροια των παραπάνω είναι η προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Συμβάλλει στην επούλωση πληγών.
- Ανακουφίζει από τα συμπτώματα των αλλεργιών λόγω της αντιϊσταμινικής της δράσης.
- Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, των δοντιών και των ματιών.
- Συμμετέχει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών (πχ.ντοπαμίνη, επινεφρίνη) προάγοντας την ψυχική μας ευφορία.
- Προστατεύει το αναπνευστικό μας σύστημα (άσθμα κ.α).
- Μέσα από ένα σύνολο διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό μας, η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας μέσω της L-καρνιτίνης.
- Φρούτα (εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, γκουάβα, μούρα, δαμάσκηνα κ.α.).
- Λαχανικά (ντομάτες, λάχανο, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι, σέσκουλα κ.α.).
- Ο καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς και η ασερόλα.
Προσοχή!
- Η ανεπάρκεια βιταμίνης C δύναται να προκαλέσει σκορβούτο με συμπτώματα, όπως αναιμία, αδυναμία, στοματικά έλκη, πόνος στις αρθρώσεις και κακή διάθεση.
- Οι καπνιστές χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C.
- H βιταμίνη C παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στην υψηλή θερμοκρασία, στην έκθεση στο φως και το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται εύκολα.
- Για την ενίσχυση του οργανισμού μας με βιταμίνη C μπορούμε να προχωρήσουμε σε λήψη συμπληρωμάτων τα οποία κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, μασώμενα ή αναβράζοντα δισκία και σκόνη. Σε περίπτωση που υπάρχει ευαισθησία στο στομάχι κυκλοφορεί και σε εστεροποιημένη μορφή (Ester-C), η οποία έχει ουδέτερο pH και δεν είναι όξινη.
- Η βιταμίνη C χρησιμοποιείται και ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος για τη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας.
Κωνσταντίνα Γαζουλέα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος