Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πώς να αποφύγουμε τους κινδύνους της υπερφαγίας μετά τη νηστεία του Πάσχα.

Η μετάβαση από τη νηστεία της Σαρακοστής στο γιορτινό τραπέζι του Πάσχα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για το γαστρεντερικό μας σύστημα κυρίως. Αυτό οφείλεται στην απότομη και ενδεχομένως υπερβολική κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε ζωικό λίπος. Ως εκ τούτου η ξαφνική μετάβαση από τη νηστεία στην υπερφαγία έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων όπως:

  • Δυσπεψία και καούρες.
  • Αίσθημα φουσκώματος και τυμπανισμό.
  • Πόνο στην κοιλιά.
  • Διάρροιες.

Σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 3 ποτηράκια) ενδέχεται να επιβαρυνθούν ορισμένα προβλήματα που προϋπάρχουν όπως είναι η γαστρίτιδα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η χολοκυστοπάθεια κ.α.

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσοι πειρασμοί υπάρχουν πάνω σε αυτό το «κόκκινο» τραπέζι; Αυγά, αρνί, κοκορέτσι και πολλές άλλες λαχταριστές λιχουδιές! Πώς μπορούμε λοιπόν να αντισταθούμε και να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της υπερφαγίας;

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η διαδικασία της πέψης ξεκινάει κατά τη διάρκεια της μάσησης. Μία τροφή που έχει μασηθεί επαρκώς θα διασπαστεί πολύ πιο εύκολα αποφεύγοντας έτσι το δυσάρεστο αίσθημα της δυσπεψίας. Θα πρέπει λοιπόν αυτή η μετάβαση από τη νηστεία στην «κανονική» διατροφή να γίνει σταδιακά. Τι σημαίνει όμως αυτό; Θα πρέπει η επανεισαγωγή πρωτεϊνούχων και λιπαρών τροφών να γίνει με μέτρο και σύνεση. Συγκεκριμένα, τα γεύματά μας θα πρέπει να είναι μικρά και συχνά. Σαφώς η αρχή γίνεται από το βράδυ του Μ. Σαββάτου και συνεχίζεται την Κυριακή του Πάσχα.

Διατροφικές συμβουλές:

  • Μετά την Ανάσταση πρωταγωνιστεί στο τραπέζι μας η γνωστή σε όλους μαγειρίτσα η οποία αποτελεί ένα παραδοσιακό φαγητό την ημέρα αυτή. Αναλύοντας διατροφικά τη μαγειρίτσα συμπεραίνουμε πως είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη. Γνωρίζετε πώς ένα λιπαρό πιάτο μπορεί εύκολα να γίνει πιο υγιεινό; Συγκεκριμένα αντικαθιστούμε ολόκληρο το αυγό μόνο με το ασπράδι και τα εντόσθια αρνιού ή κατσικιού με εκείνα του κοτόπουλου ή με μανιτάρια. Ταυτόχρονα προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
  • Και το κοκορέτσι θέλει τον τρόπο του! Αδιαμφισβήτητα το κοκορέτσι αποτελεί μία αξεπέραστη λιχουδιά για τους περισσότερους. Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για μία πλούσια πηγή λίπους και επιβαρύνει πολύ εκείνους που έχουν «φορτωμένο» λιπιδαιμικό προφίλ. Συνεπώς η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί πως το κοκορέτσι θεωρείται πιο υγιεινό εάν αποτελείται μόνο από έντερα, συκωτάκια και αποξηραμένα βότανα.
  • Εάν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής κατσικιού ή αρνιού, είναι προτιμότερο να επιλέξετε το κατσίκι καθώς έχει λιγότερο λίπος.
  • Ένα μέτριο αυγό μας χαρίζει περίπου 80 θερμίδες και 5γρ. λίπους. Ας μην το παρακάνουμε!
  • Τα πασχαλινά τσουρεκάκια μας γίνονται πιο υγιεινά όταν τα φτιάχνουμε με ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και λίγα αυγά.
  • Τα «γιορτινά» κουλουράκια μας είναι προτιμότερο να τα φτιάξουμε με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο. Επιπλέον, έχετε δοκιμάσει να αντικαταστήσετε το άσπρο αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ή βρώμης ή αμυγδάλου; Εκτός του ότι είναι πιο φτωχά σε λίπος ταυτόχρονα η γεύση τους εκτοξεύεται!

Γενικά:

  1. Αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα.
  2. Ξεκινάμε την ημέρα της Ανάστασης (Κυριακή του Πάσχα) με ένα ελαφρύ πρωινό.
  3. Συνοδεύουμε το φαγητό μας με μπόλικη σαλάτα η οποία καλό θα ήταν να μην περιλαμβάνει σάλτσες όπως μαγιονέζα κ.α. Η σαλάτα καθότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες προκαλεί πιο εύκολα κορεσμό και ως εκ τούτου καταναλώνουμε μικρότερη ποσότητα κυρίως γεύματος.
  4. Αποφεύγουμε το ψωμί καθώς είθισται το κρέας να συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες. Τι τις χρειαζόμαστε τις έξτρα θερμίδες;
  5. Μασάμε αργά.
  6. Ας αρκεστούμε σε 1-2 ποτηράκια κρασί και τι καλύτερο από το κόκκινο που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά;
  7. Αποφεύγουμε το έξτρα αλάτι στο πιάτο μας.
  8. Πίνουμε άφθονο νερό.
  9. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.
  10. Η κατανάλωση γλυκών πρέπει να γίνει με μέτρο και αν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ας φάμε εκείνο με τη λιγότερη ζάχαρη. Φυσικά υπάρχει και η εναλλακτική της φρέσκιας φρουτοσαλάτας εποχής.

Ας προσπαθήσουμε φέτος να απολαύσουμε το Πασχαλινό τραπέζι με εγκράτεια και μην ξεχνάμε «Παν μέτρον άριστον».

Καλό Πάσχα!

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολογος - Διατροφολόγος