Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πόσο επικίνδυνη είναι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού για την υγεία μας και ποιος είναι ο ρόλος του καλίου;

Κατά την αρχαιότητα σε κάποιες περιοχές το αλάτι είχε τον ρόλο του νομίσματος σε αγοραπωλησίες. Επίσης, το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό για τα τρόφιμα. Σήμερα το αλάτι (ή χλωριούχο νάτριο) αποτελεί βασικό συστατικό στη μαγειρική και στη διατροφή μας. Πως όμως επηρεάζει την υγεία μας;

Το νάτριο (που περιέχει το αλάτι) και το κάλιο είναι ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση του pH και των υγρών στον οργανισμό μας. Επίσης το νάτριο συμμετέχει στην προώθηση ερεθισμάτων που αφορούν τη σύσπαση ή τη χαλάρωση των μυών.

  • Κίνδυνοι:

Το αλάτι ανεβάζει την πίεση του αίματος που είναι η κύρια αιτία εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, η συνεχής κατανάλωση περίσσειας αλατιού σχετίζεται με ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση, οι νεφροπάθειες και ο καρκίνος του στομάχου. Τέλος, η υψηλή πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και προκαλεί κακή αιμάτωση του εγκεφάλου με αποτέλεσμα ακόμα και την εξασθένηση της μνήμης.

  • Ποιος είναι ο ρόλος του καλίου;

Το κάλιο συμβάλλει στην αποβολή της περίσσειας του αλατιού από τον οργανισμό μας. Με άλλα λόγια παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων νατρίου – καλίου. Ταυτόχρονα, η πρόσληψη καλίου βοηθάει στη διαδικασία αποβολής του νατρίου από το αίμα. Το αποτέλεσμα; Έχουμε μείωση των επιπέδων της πίεσης του αίματος.

Γνωρίζετε ότι το κάλιο πρέπει να το προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής καθώς δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό μας; Έτσι, μπορούμε να καταναλώνουμε προϊόντα εμπλουτισμένα σε κάλιο ή και να επιλέγουμε τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό όπως: μπανάνα, πορτοκάλι, αβοκάντο, πεπόνι, γλυκοπατάτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, όσπρια, ξηροί καρποί κ.α.

  • Υπάρχει ασφαλής ποσότητα στη κατανάλωση αλατιού;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ως ασφαλή κατανάλωση τα 5gr αλατιού (~ 1κ.γλυκού) ημερησίως.

  • Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού;
  1. Αντικαθιστούμε το αλάτι με αρωματικά βότανα ή μπαχαρικά που χαρίζουν άρωμα και νοστιμιά.
  2. Επιλέγουμε κυρίως φρέσκιες τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και είναι ελεύθερες αλατιού.
  3. Διαβάζουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων που πρόκειται να αγοράσουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς πόσα γραμμάρια αλατιού (και όχι μόνο) περιέχουν.
  4. Ξεπλένουμε τις τροφές που συντηρούνται σε άλμη προτού τις καταναλώσουμε.
  5. Αρτοπαρασκευάσματα, καπνιστά και κονσερβοποιημένες τροφές χρειάζονται προσοχή.
  6. Εάν πρόκειται να γευματίσουμε εκτός σπιτιού μπορούμε να ζητήσουμε να αλατίσουμε μόνοι μας το πιάτο μας.
  • Tips:
  1. Πίνουμε τουλάχιστον 6-8 ποτήρια με νερό. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας συμβάλλει στην αποτοξίνωση, στην αποβολή νατρίου και στη μείωση των πρηξιμάτων.
  2. Γυμναζόμαστε. Μία από τις θετικές επιδράσεις της γυμναστικής στον οργανισμό μας είναι η εφίδρωση. Μέσω του ιδρώτα λοιπόν αποβάλλονται οι τοξίνες και η περίσσεια αλατιού.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος