Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κολοκύθα: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε θερμίδες!

Η κολοκύθα δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μόνο στο Halloween αλλά και στο τραπέζι μας καθώς η διατροφική της αξία είναι ανεκτίμητη.

Η κολοκύθα είναι ένα λαχανικό με χαρακτηριστικό πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και οι ευεργετικές της ιδιότητες προέρχονται όχι μόνο από τη σάρκα αλλά και από τους σπόρους της.

  • Ποια είναι η διατροφική αξία της κολοκύθας;
  1. Βιταμίνη Α και καροτενοειδή (ζεαξανθίνη, λουτεΐνη): Ενισχύουν την όραση και προστατεύουν από τη δημιουργία καταρράκτη και ωχράς κηλίδος. Τα καροτενοειδή έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, έχουν αντικαρκινική δράση και προάγουν την υγεία της επιδερμίδας προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση. Τέλος, εμποδίζουν τον σχηματισμό πετρών στα νεφρά.
  2. Βιταμίνες Β: Η κολοκύθα αποτελεί πηγή βιταμινών Β και κυρίως θειαμίνης, νιασίνης, παντοθενικού οξέος, πυριδοξίνης και φολικού οξέος. Έχουν πολλαπλές δράσεις μεταξύ των οποίων συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας, τόνωση του νευρομυϊκού συστήματος και βελτίωση της ψυχικής υγείας.
  3. Βιταμίνη C: Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου.
  4. Βιταμίνη Ε: Γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση η βιταμίνη Ε δρα έναντι του οξειδωτικού stress. Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C και τη νιασίνη αποτελούν σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων και την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας.
  5. Κάλιο: Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τονώνει τη λειτουργία του νευρομυΐκού συστήματος.
  6. Ασβέστιο – Φώσφορος: Είναι βασικά συστατικά των οστών και των δοντιών. Επίσης, το ασβέστιο τονώνει τη λειτουργία του νευρομυΐκού μας συστήματος και ο φώσφορος συμμετέχει στον μεταβολισμό των πρωτεΐνών και των λιπών προς παραγωγή ενέργειας.
  7. Ψευδάργυρος: Είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και συμβάλλει στην αποβολή των βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό μας. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος προάγει την υγεία του δέρματος και υποστηρίζει τη δράση της ινσουλίνης σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
  8. Μαγνήσιο: Δρα κατά των καρδιακών προβλημάτων και προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού και μυϊκού μας συστήματος.
  9. Χαλκός: Ενισχύει το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σύστημα, προάγει την υγεία των οστών και σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και τον ψευδάργυρο προωθούν τον σχηματισμό της ελαστίνης.
  10. Φυτικές ίνες: Βελτιώνουν την λειτουργία του εντέρου, μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και συμμετέχουν στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλεόν δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και έμμεσα συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού μας βάρους.
  • Ποια είναι η θερμιδική αξία της κολοκύθας;

Τα 100gr κολοκύθας μας προσφέρουν περίπου 20-30 θερμίδες. Δεν περιέχει κορεσμένα λίπη και αδιαμφισβήτητα μπορούμε να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας χωρίς καθόλου «ενοχές». Σε συνδυασμό με την πλούσια περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση κολοκύθας αποτελεί σύμμαχο για όποιον θέλει να χάσει βάρος ή και να διατηρήσει τη σιλουέτα του!

  • Σημαντικοί και οι κολοκυθόσποροι...

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πηγή πρωτεΐνών και είναι πλούσιοι σε φυτοστερόλες οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας όπως για παράδειγμα τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, διατηρούν την αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, δρουν κατά του καρκίνου κ.α.

  • Τόσο η σάρκα όσο και οι σπόροι της κολοκύθας περιέχουν L-τρυπτοφάνη – δομικό στοιχείο της σεροτονίνης (ή αλλιώς ορμόνη της ευφορίας) η οποία βελτιώνει την ψυχική μας υγεία.
  • Η κολοκύθα έχει ήπια διουρητική και αποτοξινωτική δράση.
  • Ανακουφίζει από τις καούρες καθώς μειώνει την παρουσία των γαστρικών οξέων.

Γευστικές προτάσεις:

  1. Κολοκυθόσουπα (tip: συνδυάστε την με τζίντζερ).
  2. Πουρές από κολοκύθα.
  3. Κολοκυθόπιτα γλυκιά ή αλμυρή.
  4. Ψητή κολοκύθα με λαχανικά.
  5. Ελαφρώς σοταρισμένη σε λίγο ελαιόλαδο, η κολοκύθα νοστιμίζει τις σαλάτες.

Καλή σας απόλαυση!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος