Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πως να βελτιώσω την ψυχική μου υγεία;

Έχεις πονόδοντο; Θα πάρεις ένα παυσίπονο. Έχεις πυρετό; Θα πάρεις ένα αντιπυρετικό. Τι γίνεται όμως όταν «πονάει» η ψυχή μας; Και τι εννοούμε; Πολύ απλά, η ψυχική μας ισορροπία και ευεξία είναι εξίσου σημαντικές με τη σωματική μας υγεία. Βέβαια οι ειδικοί επιμένουν πως όταν δεν υπάρχει ψυχική ηρεμία, τότε το σώμα μας καταρρέει.

Κάπως έτσι εκδηλώνονται οι ημικρανίες, οι πόνοι στο σώμα, οι διαταραχές του ύπνου, ο πόνος στο στομάχι και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οποιαδήποτε ψυχική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης. Το θέμα είναι ότι η ψυχική αστάθεια επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής του ατόμου σε καθημερινή βάση δημιουργώντας προβλήματα σε όλους τους τομείς (π.χ εργασιακό χώρο, συναισθηματικά κ.α). Μάλιστα με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη εξελίσσεται στη 2η πιο συχνή πάθηση σε παγκόσμιο επίπεδο!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως είναι υποχρέωσή μας να επιδιώξουμε τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας!

  • Τι είναι όμως η ψυχική υγεία;

Η ψυχική υγεία περιλαμβάνει τη νοητική, τη συναισθηματική και την κοινωνική μας ισορροπία – ευημερία. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί το άτομο στην πλήρη λειτουργικότητα προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

  • Από τι καθορίζεται η ψυχική μας υγεία;
  1. Γονίδια
  2. Εμπειρίες (π.χ κακοποίηση)
  3. Επίδραση της οικογένειας
  • Πως μπορούμε να καταλάβουμε εγκαίρως ότι κάτι συμβαίνει;

Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά οποιαδήποτε ανισορροπία βιώνει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τα «πρώτα» σημάδια. Συγκεκριμένα:

  1. Νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι – χωρίς ενέργεια.
  2. Όταν νιώθουμε πόνους στο σώμα μας χωρίς οργανικά αίτια.
  3. Γινόμαστε αντικοινωνικοί.
  4. Διακόπτουμε τις συνήθειες που μας έδιναν χαρά.
  5. Όταν νιώθουμε ανήμποροι, αγχωμένοι και φοβισμένοι.
  6. Έναρξη εμμονών.
  7. Ακούμε «ανύπαρκτες» φωνές.
  • Τι κάνουμε μετά;

Είναι σημαντικό να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό (π.χ ψυχολόγο) ο οποίος θα μας καθοδηγήσει προκειμένου να προσδιορίσουμε την αιτία της διαταραγμένης ψυχικής μας υγείας. Φυσικά αυτό προϋποθέτει συνεργασία, εμπιστοσύνη και θέληση! Εκτός αυτού μπορούμε να ακολουθήσουμε τις εξής συμβουλές:

  1. Προσπαθούμε: Πρέπει όλοι να μάθουμε ότι πρωταρχική σημασία έχει να βάζουμε τα δυνατά μας προκειμένου να επιτύχουμε τον εκάστοτε στόχο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα αλλά η προσπάθεια που καταβάλαμε για να τα καταφέρουμε.
  2. Ουδείς τέλειος: Ο καθένας μας κάνει λάθη. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας δεν είναι τέλειος. Αντιθέτως χρειάζεται καθημερινή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων μας!
  3. Ισορροπημένη διατροφή: Η σωστή διατροφή θρέφει μυαλό και σώμα. Αντιθέτως, η κατανάλωση λιπαρών τροφών οδηγεί σε αύξηση βάρους και σε διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών «γεμίζουν» τον οργανισμό μας με τοξίνες.
  4. Αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα – δυσκολία που προκύπτει είτε μόνοι μας είτε ζητώντας τη βοήθεια του ειδικού. Με το να τα αποφεύγουμε το μόνο που καταφέρνουμε είναι η συσσώρευσή τους.
  5. Άσκηση: Εντάσσουμε στην καθημερινότητά μας το είδος της γυμναστικής που μας αρέσει. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένη η έκκριση ενδορφινών καθώς και τα ευεργετικά τους οφέλη.
  6. Μαθαίνουμε τεχνικές χαλάρωσης.
  7. Εάν η μέρα μας είναι γεμάτη με υποχρεώσεις μπορούμε να σημειώνουμε καθημερινά τι έχουμε να κάνουμε βάζοντας έτσι πρόγραμμα. Πιστέψτε με, έχει αγχολυτική δράση.
  8. Αποφεύγουμε τη συναναστροφή με απαισιόδοξους – τοξικούς ανθρώπους.
  9. Φροντίζουμε να κοιμόμαστε επαρκώς. Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος οδηγεί στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, αύξηση άγχους και συμπτώματα ψυχικών διαταραχών.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια και κυρίως μην ντρέπεστε να εκφραστείτε. Ο καθένας μας πρέπει να φροντίζει για την υγεία ψυχής και σώματος!

Από συντακτική ομάδα