Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πως επηρεάζει την υγεία μας η κατανομή του περιττού σωματικού λίπους στο σώμα μας;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκτός από τις θετικές αλλαγές που έχει επιφέρει, έχει γίνει η αιτία να αυξηθεί το ποσοστό της παχυσαρκίας και ειδικά στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, όταν μιλάμε για παχυσαρκία αναφερόμαστε σε ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει από την αύξηση του σωματικού λίπους πάνω από το φυσιολογικό.

  • Όμως από τι επηρεάζεται το ποσοστό του λίπους και τι σχέση έχει η κατανομή του στο σώμα μας με την εξέλιξη της υγείας μας;
  • Παράγοντες που «ευθύνονται» για την αποθήκευση λίπους:
  1. Κληρονομικότητα.
  2. Φύλο: Οι γυναίκες εκ φύσεως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους σε σχέση με τους άντρες.
  3. Ηλικία: Με την πάροδο των χρόνων αυξάνεται το ποσοστό λίπους που αποθηκεύεται.
  4. Τρόπος ζωής: Η καθιστική ζωή και μάλιστα όταν απουσιάζει η άσκηση συνδέεται με την αύξηση του λίπους.
  5. Κατάσταση της υγείας του ατόμου και φαρμακευτική αγωγή.
  6. Διατροφή: Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν άμεσα την αποθήκευση λίπους.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε πως αν εξαιρέσουμε την προδιάθεση που έχουμε λόγω κληρονομικότητας, εμείς οι ίδιοι μπορούμε να παρέμβουμε και να ελέγξουμε το λίπος που αποθηκεύουμε. Έχει όμως σημασία να γνωρίζουμε τα φυσιολογικά ποσοστά λίπους. Συγκεκριμένα:

  • Γυναίκες

20-35 ετών: 21,0-32,9%

35-55 ετών: 23,0-33,9%

55 ετών και άνω: 24,0-35,9%

  • Άνδρες

20-35 ετών: 8,0-19,9%

35-55 ετών: 11,0-21,9%

55 ετών και άνω: 13,0-24,9%

  • Τύποι σώματος (σε συνάρτηση με την κατανομή του λίπους) και η σχέση τους με την υγεία μας:
  1. Σωματότυπος «μήλο»: Συναντάται κυρίως στους άνδρες (χωρίς να αποκλείονται και οι γυναίκες). Χαρακτηριστικό του είναι το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιακή χώρα. Η συγκέντρωση λίπους αφορά τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό λίπος και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η περιφέρεια της μέσης αποτελεί έναν ακόμη δείκτη κινδύνου καθώς επηρεάζεται άμεσα από την αύξηση του λίπους στην κοιλιά. Συγκεκριμένα οι άνδρες με περίμετρο μέσης >94cm και οι γυναίκες >80cm κινδυνεύουν περισσότερο.
  2. Σωματότυπος «αχλάδι»: Συναντάται κυρίως στις γυναίκες (χωρίς να αποκλείονται και οι άντρες). Χαρακτηριστικό του είναι το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. Εδώ, το κυριότερο πρόβλημα είναι το αισθητικό χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο σωματότυπος αυτός δε δύναται να συσχετιστεί με προβλήματα υγείας.
  3. Ομοιόμορφο λίπος: Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος για την υγεία είναι μικρότερος σε σχέση με την εναπόθεση λίπους αποκλειστικά στην κοιλιακή χώρα αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή.
  • Από τι κινδυνεύουμε;

Συνήθως εκδηλώνονται καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης ΙΙ, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία και οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, το λίπος στην κοιλιά έχει συσχετιστεί με στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες άνω των 55 ετών.

  • Η αξία της διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση:

Το σημαντικότερο βήμα για την αποφυγή αυξημένων ποσοστών λίπους στο σώμα μας είναι η πρόληψη. Εάν όμως ήδη ταλαιπωρείστε από περιττά κιλά μην απελπίζεστε, υπάρχει λύση! Ξεκινήστε να θέτετε εφικτούς στόχους απώλειας βάρους και μην ψάχνετε τις «μαγικές» δίαιτες που υπόσχονται θαύματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Βελτιώστε ή αλλάξτε τον τρόπο της διατροφής σας ακολουθώντας ως πρότυπο τη Μεσογειακή διατροφή. Συνδυάστε την διατροφή με γυμναστική και κυρίως αερόβια (τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για περίπου 30’).

Ενημερωθείτε επίσης για μία «συμπληρωματική βοήθεια» με χρήση λιποδιαλυτών, οι οποίοι δρουν σε συνδυασμό τόσο με τη διατροφή όσο και με την άσκηση.

  • Προσοχή!

Άτομα τα οποία είναι λιποβαρή με ποσοστό λίπους κάτω του φυσιολογικού κινδυνεύουν από: αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συνεχές αίσθημα κόπωσης, αναιμία, οστεοπόρωση και τριχόπτωση. Μάλιστα οι γυναίκες που είναι λιποβαρείς είθισται να αντιμετωπίζουν διαταραχές στην έμμηνο ρύση καθώς και πρόβλημα γονιμότητας. Όσο για τις έγκυες γυναίκες ελοχεύει ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού καθώς και η γέννηση λιπαβαρούς μωρού.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος