Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κουνούπια: Γιατί μας τσιμπάνε; Πως θα αντιμετωπίσουμε το τσίμπημά τους;

Τόσο η δραστηριότητα όσο και η αναπαραγωγή των κουνουπιών ευνοούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Τα κουνούπια κάνουν την εμφάνισή τους ως επί το πλείστον σε περιοχές με λιμνάζοντα νερά. Επιπλέον, όσοι έχουν κήπο ή και αυλή θα έχουν παρατηρήσει την επιδρομή των κουνουπιών κι αυτό πάλι εξαιτίας της στασιμότητας του νερού (π.χ πότισμα).

  • Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μας τσιμπάνε τα κουνούπια;

Κατ’ αρχάς να αναφέρουμε πως μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε. Όμως γιατί; Θα σας φανεί παράξενο αν σας λέγαμε ότι το αίμα μας δεν αποτελεί τροφή για τα κουνούπια; Μάθετε λοιπόν πως τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται με το νέκταρ των λουλουδιών. Το αίμα το χρειάζονται τα θηλυκά κουνούπια γιατί παίρνουν από αυτό ορισμένες πρωτεΐνες προκειμένου να γίνει η αναπαραγωγή των αυγών. Συνεπώς το τσίμπημα των κουνουπιών είναι το μέσο της αναπαραγωγής και της διαιώνισής τους!

  • Τι προκαλεί το τσίμπημα των κουνουπιών;

Όπως όλοι γνωρίζουμε μετά το τσίμπημα των κουνουπιών το σημείο στο δέρμα μας που «προσβλήθηκε» ερεθίζεται. Εκτός όμως από τον ερεθισμό παρατηρούνται πρήξιμο, ερυθρότητα και μία ανυπόφορη φαγούρα. Γιατί; Το τσίμπημα πραγματοποιείται με ένα είδος «βελόνας» που έχει το κουνούπι με την οποία ρουφάει το αίμα. Εκείνη τη στιγμή εκκρίνει μία ουσία (θυμίζει σάλιο) που έχει αντιπηκτική δράση ώστε να «τραβήξει» το αίμα και να μην πήξει. Φυσικά παραμονεύει ο κίνδυνος μολύνσεως και φλεγμονής! Και γιατί το δέρμα μας ερεθίζεται;

  • Εξαιτίας της παραγωγής ισταμίνης από το ανοσοποιητικό μας σύστημα που στοχεύει στην καταπολέμηση του «εισβολέα».
  • Όσο για το πρήξιμο; Οφείλεται στην διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων και στην αυξημένη ροή αίματος προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η ξένη ουσία (εισβολέας).
  • Τέλος η φαγούρα οφείλεται στον ερεθισμό των νεύρων της προσβληθείσας περιοχής λόγω της διόγκωσης που προαναφέραμε.

Έχετε παρατηρήσει πως όσο πιο πολύ ξύσουμε την περιοχή του τσιμπήματος τόσο περισσότερο χειροτερεύει η φαγούρα και το πρήξιμο; Αυτό συμβαίνει γιατί έτσι μεταφέρουμε την ουσία – σάλιο του κουνουπιού και σε άλλα σημεία με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η διαδικασία καταπολέμησης.

  • Αντιμετώπιση τσιμπήματος των κουνουπιών:
  1. Αξίζει να τονίσουμε πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να προμηθευτούμε τα κατάλληλα αντικουνουπικά προϊόντα προκειμένου να το απωθούμε. Κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (π.χ σπρέι, λοσιόν κ.α.) παρέχοντας την προστασία που χρειαζόμαστε. Φυσικά υπάρχουν προϊόντα κατάλληλα και για παιδιά.
  2. Σας τσίμπησε; Βάλτε κρύες κομπρέσες στην πάσχουσα περιοχή και θα ανακουφιστείτε από τη φαγούρα.
  3. Εφαρμόστε την κατάλληλη κρέμα για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Εκτός από τη φαρμακευτική (συνήθως περιέχει υδροκορτιζόνη) υπάρχουν εξίσου αποτελεσματικές φυτικές ή δερμοκαλλυντικές κρέμες για μετά το τσίμπημα.
  4. Σε περίπτωση που τα τσιμπήματα δεν υποχωρούν συμβουλευτείτε τον ειδικό προκειμένου να προχωρήσετε στη λήψη αντιϊσταμινικού χαπιού.
  • Σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρετός μετά το τσίμπημα απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας.
  • Η χρήση αιθέριων ελαίων (π.χ λεβάντα, σιτρονέλα κ.α.) είναι αποτελεσματική καθώς έχουν ισχυρή εντομοαπωθητική δράση.

Από συντακτική ομάδα