Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κεράσια: Φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτική αξία!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχονται τα κεράσια; Οι αρχαίοι Έλληνες υποστήριζαν ότι προέρχονται από τη Μ. Ασία και συγκεκριμένα από την Κερασούντα (εξού και το όνομά τους) και αργότερα η φήμη τους διαδόθηκε ανά την Ευρώπη. Βάσει της ιστορίας, τα κεράσια ήρθαν στην Ελλάδα είτε λόγω της διασποράς των κουκουτσιών τους από τα πουλιά είτε λόγω του εμπορίου και των μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κερασιά κατέχει ιδιαίτερη θέση στην Ιαπωνία καθώς με την άνθισή της σηματοδοτείται η έναρξη της Άνοιξης. Ταυτόχρονα οι Ιάπωνες θεωρούν την κερασιά το δέντρο που συμβολίζει τη φιλία.

Τα κεράσια είναι οι καρποί της κερασιάς (prunus) και υπάρχουν 2 τύποι: το γλυκό κεράσι (prunus avium) και το ξινό κεράσιβύσσινο – prunus cerasus).

  • Που οφείλεται το κόκκινο χρώμα τους;

Τα κεράσια εμφανίζουν αυτό το χαρακτηριστικό τους χρώμα χάριν στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες (χρωστικές ουσίες) οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

  • Ποια είναι η θρεπτική τους αξία;

Ένα φλιτζάνι κεράσια αποδίδει περίπου 80-90 θερμίδες. Όσον αφορά τα θρεπτικά τους συστατικά, τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β (Β1, Β2, Β3, Β9) και C. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν σε μικρότερη ποσότητα σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο.

  • Σε τι μας ωφελούν τα κεράσια;
  1. Έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ανθοκυανίνες και βιταμίνες.
  2. Χάρη στις φυτοστερόλες, τα κεράσια συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης.
  3. Δρουν κατά της δυσκοιλιότητας.
  4. Τα κεράσια προωθούν την έκκριση διαφόρων πεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
  5. Ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία.
  6. Το πλήθος των συστατικών που περιέχουν τα κεράσια έχουν ισχυρή αποτοξινωτική δράση. Έτσι, προάγουν την αποβολή τοξινών από το συκώτι και τα νεφρά.
  7. Η συχνή κατανάλωσή τους περιορίζει την παραγωγή του ουρικού οξέος κι έτσι ανακουφίζουν από πόνους στις αρθρώσεις και την ουρική αρθρίτιδα.
  8. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα κεράσια συμβάλλουν στην αύξηση έκκρισης της ινσουλίνης από το πάγκρεας. Ως εκ τούτου η κατανάλωσή τους σχετίζεται με τον έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα δρώντας κατά της υπεργλυκαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
  9. Είναι πηγή μελατονίνης και έτσι η κατανάλωση των κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της ευερεθιστότητας και της αϋπνίας.
  10. Τα κεράσια είναι πηγή φλαβονοειδών (π.χ β-καροτένιο, λουτεΐνη κ.α.) τα οποία δρουν κατά των ελευθέρων ριζών και της πρόωρης γήρανσης που αυτές προκαλούν. Ταυτόχρονα δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων παθήσεων.
  11. Έχουν μικρή θερμιδική αξία, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και ως εκ τούτου αποτελούν μία σωστή επιλογή φρούτου ιδιαίτερα σε μία δίαιτα.
  • Υποφέρετε από ουρολοιμώξεις;

Βράστε τα κοτσάνια των κερασιών και πιείτε το αφέψημα που προκύπτει πρωί – βράδυ. Το εν λόγω αφέψημα έχει ισχυρή διουρητική δράση συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή τοξινών και στην ύφεση των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος