Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Ποιες είναι οι αιτίες που μελανιάζεις εύκολα και πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

Μήπως ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που με το παραμικρό χτύπημα ή σκούντηγμα σε κάποιο αντικείμενο μελανιάζεις; Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι συνηθισμένο φαινόμενο ορισμένοι άνθρωποι να εμφανίζουν εύκολα τις γνωστές μελανιές σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (π.χ γόνατα, πόδια, χέρια κ.α). Τι γίνεται όμως όταν αντικρύζεις μία μελανιά αλλά δε θυμάσαι να έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα;

  • Τι είναι η μελανιά (ή μώλωπας);

Το σπάσιμο των αιμοφόρων αγγείων (π.χ έπειτα από ένα χτύπημα) που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση μικρής ποσότητας αίματος στους ιστούς κοντά στο δέρμα. Αυτό το αίμα προκαλεί τη γνωστή μελανιά η οποία μπορεί να έχει μαύρο ή μπλε ή μωβ ή κίτρινο χρώμα το οποίο με το πέρασμα των ημερών εξασθενεί και υποχωρεί.

  • Που μπορεί να οφείλονται οι «ανεξήγητες» μελανιές;
  1. Ανεπάρκεια βιταμινών: Η έλλειψη βιταμινών και συγκεκριμένα Β12 (συμβάλλει στην παραγωγή αίματος) C (συμμετέχει στη δημιουργία νέων ιστών) και Κ (παίζει καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος) ενδέχεται να είναι μία αιτία που εμφανίζεις μελανιές με το παραμικρό.
  2. Ηλιακή ακτινοβολία: Η πολύωρη και συχνή έκθεση στον ήλιο χωρίς μάλιστα την απαραίτητη αντηλιακή προστασία έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων κάτω από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω μελανιές δεν πονάνε αλλά καθυστερούν να φύγουν.
  3. Άσκηση – έντονη φυσική δραστηριότητα: Τα μικρά αιμοφόρα αγγεία πολλές φορές καταπονούνται από την έντονη άσκηση με αποτέλεσμα τη διάρευση μικρής ποσότητας αίματος στους ιστούς.
  4. Φαρμακευτική αγωγή: Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα (π.χ στεροειδή, ασπιρίνες κ.α) που επηρεάζουν την πήξη του αίματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύκολα μελανιές. Σε καμία περίπτωση αυτός δεν είναι λόγος να διακόψεις τη θεραπεία αυτοβούλως. Αντιθέτως, οφείλεις να συμβουλευτείς τον θεράποντα ιατρό σου σε περίπτωση που όντως παρατηρήσεις μία μεγαλύτερη ευαισθησία στο δέρμα σου μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής.
  5. Ορμονικά προβλήματα: Η εμμηνόπαυση ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που προκαλεί ορμονικές διαταραχές (π.χ έλλειψη οιστρογόνων) ενδέχεται να προκαλεί φθορά στα αιμοφόρα αγγεία κάνοντάς τα επιρρεπή στις μελανιές.
  6. Ηλικία: Με την πάροδο των χρόνων, το δέρμα λεπταίνει και ταυτόχρονα χάνει την ελαστικότητά του. Ως εκ τούτου τα αιμοφόρα αγγεία είναι πιο εκτεθειμένα και η εμφάνιση μελανιών είναι όλο και συχνότερη.
  7. Παθολογικές καταστάσεις: Ο σακχαρώδης διαβήτης που επηρεάζει το κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς είναι μία συχνή αιτία για την εμφάνιση μωλώπων (με το παραμικρό). Επίσης, ασθένειες του αίματος (π.χ θρομβοπενία, λευχαιμία κ.α) αποτελούν αιτίες δημιουργίας μελανιών.
  • Πως να εξαφανίσεις γρήγορα τη μελανιά;
  1. Εάν έχει προηγηθεί χτύπημα, η χρήση της άρνικας συμβάλλει στην άμεση ανακούφιση από τον πόνο ή το πρήξιμο και τη μελανιά.
  2. Κάνε κομπρέσα με κρύο νερό ή βάλε στην πάσχουσα περιοχή παγάκια (τυλιγμένα σε πετσέτα ώστε να αποφύγεις το ψυχρό έγκαυμα).
  • Πότε να ανησυχήσεις;

Μία μελανιά ενδέχεται να είναι ανησυχητική και να υποδηλώνει κάποια παθολογική κατάσταση όταν:

  • Συνοδεύεται από πόνο – πρήξιμο πάνω από 2-3 ημέρες.
  • Εμφανίζεται στην πλάτη ή το πρόσωπο χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο χτύπημα.
  • Όταν παρατηρείτε εμφάνιση μελανιών ξαφνικά χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο ιστορικό.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος