Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Η σημασία των ορίων για την εξέλιξη των παιδιών!

 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των «σύγχρονων» γονέων επιδιώκει να βρει ή να μάθει τρόπους προσέγγισης και κατανόησης των παιδιών του. Ο μόνος στόχος αυτής της ανάγκης είναι το «χτίσιμο» μιας γερής σχέσης με το παιδί που θα βασίζεται στην αγάπη και την επικοινωνία.

Η προσπάθεια αυτή για να ευοδώσει χρειάζεται όρια και πειθαρχία με ήρεμο τρόπο προκειμένου να μεγαλώσουμε ένα παιδί με συγκροτημένο χαρακτήρα. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό; Πόσο δύσκολο να οριοθετήσουμε ένα παιδί και ποια είναι η ιδανική ηλικία;

  • Πολλοί γονείς διστάζουν να θέσουν όρια γιατί:
  1. Φοβούνται ότι ταυτόχρονα θα οριοθετήσουν το ελεύθερο πνεύμα του παιδιού.
  2. Θεωρούν πως θα χάσουν μέρος της αγάπης του παιδιού.
  3. Ταυτίζουν τα όρια με την καταπίεση.
  4. Η πολύωρη απουσία τους από το σπίτι δημιουργεί ενοχές απέναντι στο παιδί με αποτέλεσμα να αποφεύγουν την οριοθέτηση για να μην το στενοχωρούν.
  • Γιατί είναι σημαντική η οριοθέτηση στα παιδιά;

Μέσα από έρευνες φαίνεται η σχέση – σύνδεση της οριοθέτησης με την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η σωστή οριοθέτηση και πειθαρχία «εκπαιδεύει» το παιδί να είναι υπεύθυνο για τις πράξεις του χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα περιορίζεται η ελευθερία έκφρασής του. Επιπλέον προσαρμόζονται και αλληλεπιδρούν καλύτερα μέσα σε μία ομάδα (π.χ σχολείο).

Αδιαμφισβήτητα τα όρια επηρεάζουν όλη την οικογένεια καθώς το κάθε μέλος κατανοεί τον ρόλο του. Φυσικά τα όρια – κανόνες θα πρέπει να προσαρμόζονται στην εκάστοτε ηλικία του παιδιού και να είναι λιτά και κατανοητά. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, υπομονή και επιμονή.

  • Ποια είναι η ιδανική ηλικία;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μεταξύ 8ου-9ου μήνα που το μωρό αλληλεπιδρά και ανταποκρίνεται πλήρως στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να εκδηλώνουν με ωραίο και ήρεμο τρόπο τα «πρέπει» και τα «μη». Για παράδειγμα, το μωρό προσπαθώντας να ανακαλύψει τις δυνάμεις του μπορεί να τραβάει τα μαλλιά της μαμάς του. Τότε η μαμά οφείλει να εκφράσει στο μωρό τη δυσαρέσκειά της απομακρύνοντας τα χεράκια του από τα μαλλιά μιλώντας ήρεμα και τρυφερά. Εννοείται πως κανένας γονιός δεν επιθυμεί να μεγαλώνει ένα παιδί – ρομπότ το οποίο θα εκτελεί εντολές. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαμβάνεται και απαιτεί ψυχραιμία και σταθερότητα.

Αργότερα, μετά τον πρώτο χρόνο ζωής όπου το παιδί εξερευνά, διεκδικεί, απαιτεί και αντιδρά ή ξεσπά η οριοθέτηση είναι απαραίτητη για την εξέλιξή του. Εξίσου απαραίτητη είναι και η επιβράβευση!

Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν κοινή πορεία και όχι να διαχωρίζονται στον «καλό» και τον «κακό»! Τα όρια και η πειθαρχία δεν είναι τιμωρία αλλά επένδυση για το μέλλον του παιδιού. Γι’ αυτό τα όρια θα πρέπει να τίθενται με βάση την αγάπη στοχεύοντας στην εξέλιξη ενός παιδιού σε έναν υπεύθυνο ενήλικα που σέβεται τους συνανθρώπους του και πατάει γερά στα πόδια του.

Από συντακτική ομάδα