Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Δυσκολίες με τον ύπνο του παιδιού!

Το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών δυσκολίες όσον αφορά τον βραδινό ύπνο των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Αν και οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ανάγκες του παιδιού τους και αποφασίζουν ποια είναι η κατάλληλη ώρα για ύπνο, εντούτοις το παιδί αντιδρά παρουσιάζοντας πολλές φορές προβλήματα τόσο στην έναρξη όσο και στη διάρκεια του ύπνου. Συγκεκριμένα:

  • Δυσκολία στην έναρξη του ύπνου:

Είναι σύνηθες το φαινόμενο όπου τα παιδιά αρνούνται να κοιμηθούν και χρησιμοποιούν την επιθυμία τους για νερό ή για τουαλέτα ως δικαιολογία για να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Η λύση είναι να μιλήσετε με το παιδί σε ήρεμους τόνους και να του δώσετε να καταλάβει πως οτιδήποτε χρειάζεται πρέπει να το ζητήσει προτού ξαπλώσει στο κρεβάτι του.

  • Αποχωρισμός και «μοναξιά»:

Συνήθως το παιδί αδυνατεί να κοιμηθεί μόνο του και χρειάζεται τον έναν από τους γονείς να μείνει στο δωμάτιό του ή ακόμα καλύτερα να ξαπλώσει δίπλα του. Ο γονιός θα πρέπει να δείχνει κατανόηση στις ανάγκες του παιδιού χωρίς όμως να υποκύπτει σε κάθε απαίτηση. Θα πρέπει λοιπόν σταδιακά μέρα με τη μέρα να αποχωρείτε από το δωμάτιο εκπληρώνοντας βέβαια και την επιθυμία του παιδιού. Δηλαδή, στην αρχή καθίστε δίπλα του έως ότου αποκοιμηθεί, την επόμενη ημέρα καθίστε σε μία καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι και σταδιακά μειώστε τον χρόνο παραμονή σας στο δωμάτιο του παιδιού.

  • Εκδήλωση φόβου στο δωμάτιο:

Συχνά ένα παιδί φοβάται να μείνει το βράδυ στο δωμάτιό του είτε γιατί είναι σκοτεινό είτε γιατι φοβάται τους «δράκους» που μπορεί να βρίσκονται εκεί μέσα. Φροντίστε λοιπόν να τοποθετήσετε ένα διακριτικό φωτάκι είτε στον διάδρομο είτε στο δωμάτιο ώστε το παιδί να εξοικειωθεί και να νιώθει άνετα. Επιπλέον, προτού κοιμηθεί μπείτε μαζί στο δωμάτιο, εξερευνήστε τα σημεία που φοβάται (π.χ ντουλάπα, κάτω από το κρεβάτι) προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν «κρύβεται» τίποτα το τρομακτικό.

  • Εφιάλτες:

Από μελέτες φαίνεται πως ένα παιδί μπορεί να δει κάποιο κακό όνειρο από την ηλικία των δύο χρόνων. Συνήθως αντιδράει με φωνές και έντονο κλάμα αδυνατώντας να ξανακοιμηθεί εύκολα. Ένας εφιάλτης μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος ψυχοσυναισθηματικής φύσεως ή εκδήλωση άγχους που προέρχεται από κάποιο γεγονός στη διάρκεια της ημέρας. Τρέξτε στο παιδί, πάρτε το αγκαλιά και ηρεμήστε το. Όταν νιώσει ασφάλεια θα μπορέσει να αποκοιμηθεί.

  • Νυχτερινός τρόμος:

Το παιδί με ανοιχτά ή κλειστά μάτια κλαίει απαρηγότητα, φωνάζει ή μιλάει και ο λόγος του δεν έχει συνοχή ενώ ταυτόχρονα κάνει έντονες κινήσεις π.χ κλωτσάει και συνήθως δεν αντιδρά στις δικές σας ενέργειες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε μαζί του μέχρι να ηρεμήσει και να απομακρύνετε κάθε αντικείμενο που υπάρχει δίπλα του και είναι πιθανό να τραυματιστεί το παιδί. Συνήθως η εκδήλωση νυχτερινού τρόμου προέρχεται από έντονο άγχος.

  • Υπνολαλία, υπνοβασία ή τρίξιμο δοντιών κ.α.:

Είναι κάποια ακόμα φαινόμενα τα οποία μπορεί ανά διαστήματα να συνοδεύουν το παιδί στον ύπνο του. Εάν όμως είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα τότε είναι φρόνιμο η επίσκεψη σε έναν ειδικό προκειμένου να βρει την αιτία που το προκαλεί.

  • "Επίσκεψη" στο κρεβάτι του μπαμπά και της μαμάς:

Συχνά το παιδί «εισβάλλει» στο δωμάτιο των γονιών του θέλοντας να ξαπλώσει ανάμεσά τους. Αν και είναι δύσκολο να του το αρνηθείτε, εντούτοις θα πρέπει να είστε σταθεροί στην απόφασή σας το παιδί να κοιμάται μόνο του. Με γλυκό και τρυφερό τρόπο επιστρέψτε το παιδί στο κρεβατάκι του. Όταν δει ότι δεν υποχωρείτε θα συμβιβαστεί και θα κοιμάται στο δωμάτιό του.

Τι μπορούμε να κάνουμε για έναν ήρεμο ύπνο;

  1. Η σταθερότητα και η ρουτίνα είναι δύο απαραίτητοι παράγοντες για την εκμάθηση της διαδικασίας του ύπνου. Ορίστε μια ώρα που θεωρείτε ότι το παιδί θα πρέπει να κοιμάται και σχεδιάστε τη διαδικασία που θα επαναλαμβάνετε προτού το πάτε στο δωμάτιό του. Για παράδειγμα ένα μπάνιο, ένα τραγούδι κ.α.
  2. Είναι λογικό πως για να κοιμηθεί κάποιος (παιδί ή ενήλικας) θα πρέπει να έχει αποβάλλει την ένταση της ημέρας. Συνεπώς λέμε αντίο στην τηλεόραση πριν απο τον ύπνο.
  3. Προτού ξεκινήσουμε τη διαδικασία του ύπνου αποφεύγουμε το παιχνίδι μέσα στο δωμάτιό του και περιοριζόμαστε σε χάδια και αγκαλιές.
  4. Η διαδικασία του ύπνου θα πρέπει να γίνεται σε ένα ήρεμο και χαρούμενο περιβάλλον χωρίς άγχος και ένταση.
  5. Εάν το παιδί φοβάται το σκοτάδι φροντίζουμε να τοποθετήσουμε ένα φωτάκι είτε στο διάδρομο είτε στο δωμάτιό του.
  6. Είναι χρήσιμο το παιδί να έχει τον δικό του χώρο και κρεβάτι.
  • Τα παιδιά που δεν κοιμούνται τις απαιτούμενες ώρες βάσει της ηλικίας τους είναι πιθανό να εμφανίζουν ευερεθιστότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, εξασθενημένο ανοσοποιητικό, διαταραχές ανάπτυξης και κόπωση.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος