Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Γκρίζα ή άσπρα μαλλιά από νωρίς; Τι φταίει;

Μόλις έκανες το μπάνιο σου και στέκεσαι μπροστά από τον καθρέφτη για να ολοκληρώσεις τις τελευταίες πινελιές της περιποίησής σου… και ξαφνικά τι βλέπεις; Ανάμεσα στα μαλλιά σου ξεπηδούν γκρίζες τρίχες! Αδύνατον σκέφτεσαι! Ταυτόχρονα παρατηρείς τις γκρίζες τρίχες να δίνουν το παρόν και στα γένια σου. Σε εκείνο το σημείο βομβαρδίζεσαι από σκέψεις του τύπου «γερνάω» ή «πώς γίνεται σε τόσο μικρή ηλικία να έχω γκρίζες τρίχες»;

Αφού λοιπόν περάσει το πρώτο στάδιο υστερίας, αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις. Εδώ θα βρεις τόσο τις αιτίες όσο και τους τρόπους αντιμετώπισης που τόσο επιθυμείς!

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά και γένια είναι μία φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει με την πάροδο των χρόνων. Τα μελανινοκύτταρα που περιέχονται στις τρίχες είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης και την απόδοση του χρώματος σε μαλλιά και γένια. Όπως είναι φυσικό, όσο μεγαλώνεις τόσο μειώνεται η συγκέντρωση και η δραστικότητα των μελανινοκυττάρων και ως εκ τούτου το χρώμα αλλάζει. Ωραία όλα αυτά σκέφτεσαι, αλλά εγώ ανήκω στην ομάδα των νεαρών ατόμων. Τι φταίει και έχω γκρίζα μαλλιά;

  • Κληρονομικότητα: Ποιος μπορεί να τα βάλει με τα γονίδια και το DNA του; Εάν λοιπόν οι πρόγονοί σου (γονείς, παππούδες) άρχισαν να έχουν από νωρίς γκρίζα ή άσπρα μαλλιά, τότε είναι πιθανό να αποκτήσεις και εσύ άλλο χρώμα μαλλιών στην αντίστοιχη ηλικία.
  • Κακή – Μη ισορροπημένη διατροφή: Σίγουρα θα έχεις ακούσει αμέτρητες φορές τη φράση «είμαστε ό,τι τρώμε»! Κάτι τέτοιο μπορεί και να ισχύει για την εμφάνιση των γκρίζων μαλλιών. Η διατροφή που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και φτωχή σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά μειώνει τη δραστικότητα των μελανινοκυττάρων. Το αποτέλεσμα; Τα μαλλιά σου γίνονται γκρίζα!
  • Ανεπάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, κυρίως αμινοξέα, βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη): Έρευνες αποδεικνύουν ότι σε άτομα που ξεκίνησαν συμπληρωματική λήψη βιταμίνης Β9 και Β12, τα γκρίζα μαλλιά τους άρχισαν να αποκτούν και πάλι το φυσικό τους χρώμα!
  • Κάπνισμα: Είναι γνωστό σε όλους πως το κάπνισμα ευθύνεται για μία πληθώρα ασθενειών. Γνώριζες όμως ότι ενοχοποιείται και για το πρόωρο γκριζάρισμα-άσπρισμα των μαλλιών; Να άλλος ένας λόγος να το κόψεις!
  • Αυτοάνοσα νοσήματα – Θυρεοειδοπάθεια: Συγκεκριμένα η λεύκη όπου τόσο τα μαλλιά όσο και το δέρμα χάνουν το χρώμα τους λόγω της μειωμένης παραγωγής μελανίνης. Μάλιστα, το αμινοξύ που ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος είναι η τυροσίνη. Μάθε λοιπόν πως όταν δεν παράγεται επαρκώς έως και καθόλου μελανίνη, υπεύθυνη για τον αποχρωματισμό των μαλλιών και του δέρματός σου είναι η τυροσίνη.
  • Άγχος – Οξειδωτικό στρες: Οι έρευνες μίλησαν και για άλλη μία φορά επιβεβαίωσαν ότι το άγχος είναι εχθρός σου! Συγκεκριμένα, το πολύ άγχος αυξάνει την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου το οποίο καταστρέφει τα μελανινοκύτταρα. Έτσι, αποκτάς πιο εύκολα γκρίζα ή άσπρα μαλλιά.
  • Ατμοσφαιρικοί ρύποι: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί ελεύθερες ρίζες. Μία από τις πολλές αρνητικές συνέπειες αυτού του γεγονότος είναι το πρόωρο γκριζάρισμα ή άσπρισμα των μαλλιών εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής μελανίνης.
  • Μη ελεγμένα προϊόντα μαλλιών και styling – Παρεμβάσεις (π.χ ντεκαπάζ): Γνωρίζεις ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για την περιποίηση των μαλλιών σου (π.χ σαμπουάν, μάσκα, κρέμα) περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου; Το όλο θέμα αφορά στη συγκέντρωση του υπεροξειδίου του υδρογόνου. Γι’ αυτό καλό είναι να επιλέγεις προϊόντα που είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα.
  • Λεύκανση δοντιών: Αναρωτιέσαι τι σχέση έχει η λεύκανση των δοντιών σου με τα γκρίζα – άσπρα μαλλιά; Μάθε λοιπόν πως τα προϊόντα που χρησιμοποιείς για να έχεις ένα αστραφτερό χαμόγελο περιέχουν ως βασικό συστατικό το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτό επηρεάζει άμεσα την παραγωγή μελανινοκυττάρων.
  • Ηλιακή ακτινοβολία: Η έκθεση στον ήλιο χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης έχει ως συνέπεια και το πρόωρο γκριζάρισμα ή άσπρισμα μαλλιών. Γνωρίζεις ότι η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί φωτογήρανση στο τριχωτό της κεφαλής; Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς αντηλιακό μαλλιών;

5 τρόποι αντιμετώπισης:

  1. Ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η συμπληρωματική λήψη αντιοξειδωτικών και βιταμινών Β9, Β12, C και Ε ενισχύει τη δράση των μελανινοκυττάρων και τον χρόνο ζωής τους.
  2. Μελέτες δείχνουν πως η λήψη συμπληρώματος που περιέχει καταλάση (αντιοξειδωτικό) προάγει την παραγωγή μελανίνης και ως εκ τούτου τη διατήρηση του χρώματος.
  3. Διακοπή καπνίσματος.
  4. Χρήση αντηλιακών προϊόντων για τα μαλλιά.
  5. Χρήση εξειδικευμένων προϊόντων για την περιποίηση και το styling των γκρίζων και άσπρων μαλλιών.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος