Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Αϋπνία; Υπάρχουν τρόποι για να απολαύσεις ένα χαλαρωτικό και ξεκούραστο ύπνο!

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που υποφέρουν από αϋπνία ήρθε η ώρα να απαλλαχτείς από το δράμα σου!

 

Οι περισσότεροι καθημερινά ακολουθούμε ένα αρκετά πιεστικό πρόγραμμα τόσο για τον οργανισμό μας όσο και για την ψυχολογία μας. Οι υποχρεώσεις, η εργασιακή και η οικογενειακή πίεση, το άγχος είναι κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν στην αϋπνία. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανακαλύψει ως τρόπο διαχείρισης τον λεγόμενο προσωπικό εσωτερικό τους «διακόπτη», ώστε πέφτοντας στο κρεβάτι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να τον κατεβάσουν και αυτό ήταν! Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων οι οποίοι για αρκετές νύχτες, εάν όχι και καθημερινά, δίνουν μάχη με τα παπλώματα χωρίς αποτέλεσμα. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτό δημιουργεί την αίσθηση μιας μόνιμης κούρασης η οποία επηρεάζει αρχικά την υγεία μας και κατά συνέπεια έχει αντίκτυπο στα επίπεδα διάθεσης, στις αποδόσεις στην επαγγελματική μας ζωή αλλά και στην ποιότητα της ζωής μας γενικότερα.

 

Η αϋπνία μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε διάφορες περιόδους και να έχει διάρκεια από μέρες, μήνα/ες ή και χρόνια, όπου εκεί μιλάμε για χρόνια διαταραχή και χρειάζεται να ανακαλυφθούν με ακρίβεια τα αίτια με σκοπό την βαθύτερη αντιμετώπιση της. 

 

Τα συμπτώματα που κυρίως διακρίνονται είναι:

Δυσκολία χαλάρωσης και αυξημένο χρονικό διάστημα μέχρι να επέλθει ο ύπνος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τα 30 λεπτά.

⇒Ανήσυχος ύπνος με συχνά διαλείμματα.

⇒Ξύπνημα πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα.

⇒Αίσθημα κούρασης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας με τάσεις για υπνηλία.

⇒Πονοκέφαλος ή αίσθηση καταπονημένου μυϊκού συστήματος.

⇒Νευρικότητα, καταθλιπτική διάθεση.

⇒Αδυναμία συγκέντρωσης.

 

Μπορεί σαν φαινόμενο να συναντάται κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες καθώς αλλάζει η σωματική δραστηριότητα και εμφανίζονται διάφορες παθήσεις που μπορεί να την προκαλέσουν, όμως η αϋπνία σε περιπτώσεις αυξημένου άγχους (π.χ. σχολικές εξετάσεις, υπερβολική οικογενειακή πίεση) δεν θα κάνει διακρίσεις και θα εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες ακόμη και σε παιδιά.

 

Ας δούμε ποια είναι τα βασικότερα αίτια της και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

►Άγχος: Είτε αυτό προέρχεται από κάποιο μετατραυματικό στρες, είτε από το γνωστό αλλά κάποιες φορές ακαθόριστο αίσθημα φόβου το οποίο οφείλεται σε εξωτερικό ερέθισμα π.χ. όπως η αλλαγή οικογενειακών συνθηκών ή περιβάλλοντος εργασίας.

►Στρες: Η υπερβολική ανησυχία για θέματα όπως η δουλειά, η οικογένεια, εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, η ασθένεια ενός προσώπου, ένα διαζύγιο, είναι θέματα δύσκολα διαχειρίσιμα και κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση ακόμη και τις ώρες ξεκούρασης.

►Υπερβολική λήψη καφεΐνης, νικοτίνης ή αλκοόλ: Είναι ουσίες οι οποίες αναλόγως τον οργανισμό και την ψυχολογική διάθεση προκαλούν υπερδιέγερση.

►Κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ: Τα γεύματα πριν από τον ύπνο ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες και βαριές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

►Ακατάλληλες συνθήκες ύπνου: Μία από τις συνήθειες αρκετών ανθρώπων όταν ξαπλώσουν είναι το να βρίσκεται σε λειτουργία η τηλεόραση προκειμένου να τους πάρει ο ύπνος. Πρόκειται όμως για μία αρκετά κακή συνήθεια καθώς προκαλεί μία ασυναίσθητη υπερδιέγερση του εγκεφάλου η οποία οδηγεί στον διακεκομμένο ύπνο και δεν επιτρέπει τη βαθιά χαλάρωση.  Σημαντικό επίσης ρόλο παίζουν η ποιότητα του στρώματος και του μαξιλαριού τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή στάση του σώματος.

►Παθολογικά αίτια ή φαρμακευτική αγωγή: Ασθένειες οι οποίες μπορεί να είναι παροδικές αλλά και χρόνιες όπως π.χ. οι διαταραχές του θυροειδούς, νυκτουρία, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, αρθρίτιδα, πνευμονοπάθεια είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αϋπνία.

 

Υπάρχουν τρόποι για να απολαύσω ένα χαλαρωτικό και ξεκούραστο ύπνο; Φυσικά!

Αναφορικά με τα παθολογικά αίτια τα οποία προκαλούν αϋπνία, η οποία σε αυτή την περίπτωση φαντάζει ίσως και η πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης σε συζήτηση πάντα με τον προσωπικό σας ιατρό.  Η  αλλαγή θεραπείας σε μία πιο ελαφριάς μορφής αλλά και η συμπληρωματική αγωγή με φάρμακα για την χρόνια ή βαριάς μορφής αϋπνία θα βοηθήσει σημαντικά. 

 

Ως προς τα υπόλοιπα αίτια τα οποία είναι διαχειρίσιμα από το ίδιο το άτομο που πάσχει ας δούμε μερικούς βασικούς τρόπους αντιμετώπισης με σκοπό τη χαλάρωση!

 

♦Βγάλτε το άγχος και το στρες από τη ζωής σας! Όσο ακατόρθωτο και αν ακούγεται είναι κάτι που θα σας προσφέρει ευεξία και έναν ξεκούραστο ύπνο. Αν πιστεύετε πως μόνο η θετική σκέψη και η προσπάθεια δεν αρκούν, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, ο βελονισμός και οι οποίες συνδυάζουν την νοητική με τη σωματική απελευθέρωση από οποιασδήποτε μορφής τοξίνες. Αρκετά βοηθητικά όμως, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με κάποια εναλλακτική θεραπεία, είναι και τα συμπληρώματα βαλεριάνας γνωστά για τις χαλαρωτικές τους ιδιότητες, και  μελατονίνης της ουσίας η οποία βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου.

♦Τροφές που επιτρέπονται πριν από τον ύπνο. Απομακρυνθείτε από την κακή συνήθεια ενός γεύματος λίγο πριν κοιμηθείτε και αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε αποφύγετε κάτι λιπαρό ή δύσκολο στην πέψη. Δοκιμάστε τροφές που ενισχύουν τη σωστή παραγωγή μελατονίνης και ουσίες που βοηθούν στη χαλάρωση όπως: καρύδια, αμύγδαλα, γάλα, μπανάνα, ρύζι jasmine, μέλι, ακτινίδιο.

♦Ασκηθείτε! Η σωστή άσκηση μέσα στην ημέρα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού αλλά και στην τόνωση της διάθεσης, δοκιμάστε όμως και το τρέξιμο για 15-20 λεπτά καμιά ώρα πριν ξαπλώσετε. Έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως έπειτα από ελαφριά άσκηση το σώμα έχει ανάγκη τη  χαλάρωση με αποτέλεσμα έναν ποιοτικό ύπνο.

♦Χαλαρωτικά ροφήματα. Αρκετά βότανα είναι από τη φύση τους χαλαρωτικά και προάγουν τον καλό ύπνο. Βάλτε λοιπόν στην βραδινή σας ρουτίνα ζεστά ροφήματα όπως:  χαμομήλι, βαλεριάνα, πασιφλόρα, λεβάντα, λυκίσκο.

 

Όσο δύσκολο και αν μοιάζει αυτό που μας ταλαιπωρεί το σημαντικότερο όλων είναι η διάθεση για αλλαγή, διότι για κάθε πρόβλημα υπάρχει και η λύση!

 

Μην επιτρέπεις λοιπόν στην αυπνία να ρουφάει την ενέργεια σου, ακολούθησε τα κατάλληλα για εσένα βήματα που θα μετατρέψουν την κουραστική σου πλέον συνήθεια σε βαθιά χαλάρωση, η οποία θα σε οδηγήσει στην αγκαλιά του Μορφέα και.....

.....Όνειρα γλυκά!!!!!!!!!

 

Φωτεινή Αγγέλη

Συντάκτρια 2happy.gr – 2happyblog