Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πως να γίνουν παρελθόν οι εποχικές αλλεργίες;

Είναι αλήθεια πως οι εποχικές αλλεργίες εκτοξεύονται την περίοδο της Άνοιξης και όσο πιο ήπιος είναι ο Χειμώνας, τόσο πιο νωρίς ξεκινάει η ανθοφορία. Ως εκ τούτου έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων με πιο συχνά:

  1. Την αλλεργική ρινίτιδα.
  2. Την αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
  3. Το αλλεργικό άσθμα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από φαγούρα, δάκρυσμα ματιών, βήχα, αίσθημα καύσου στο πρόσωπο, καταρροή κ.α.

  • Που οφείλονται οι εποχικές αλλεργίες;

Η γύρη αποτελεί τον πιο δημοφιλή αλλεργιογόνο παράγοντα που εκτοξεύει την εκδήλωση της εποχικής αλλεργίας. Μάλιστα αποτελείται από μικροσκοπικούς κόκκους οι οποίοι αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται με τον αέρα. Έτσι, όταν ένα άτομο που είναι αλλεργικό έρθει σε επαφή με τη γύρη που έχει απελευθερωθεί από λουλούδια και δέντρα και την εισπνεύσει, τότε προκαλείται αντίδραση από το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται από τον οργανισμό αντισώματα τα οποία με τη σειρά τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό», δηλαδή τη γύρη, παράγουν ουσίες τις γνωστές ισταμίνες. Οι ισταμίνες λοιπόν ευθύνονται για τα συμπτώματα όπως είναι η ρινική καταρροή.

  • Πρόληψη εποχικής αλλεργίας:
  1. Υπάρχει τρόπος να προλάβεις την εποχική αλλεργία; Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει απόλυτη απόσταση μεταξύ του αλλεργικού ατόμου και του αλλεργιογόνου παράγοντα. Όμως αυτό πρακτικά δε γίνεται καθώς η γύρη ταξιδεύει ακόμα και με ένα απαλό αεράκι! Γνωρίζεις όμως ότι η έξαρση των αλλεργικών συμπτωμάτων λόγω της αυξημένης παρουσίας της γύρης γίνεται κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα. Έτσι δεν έχεις παρά να μειώσεις τις εξορμήσεις σου!
  2. Μεταξύ των άλλων μην αμελείς να αλλάζεις ρούχα όταν επιστρέφεις απέξω, να αποφεύγεις τους φακούς επαφής όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού κ.α. Οι ειδικοί όμως υποστηρίζουν ότι το μέτρο πρόληψης υψίστης σημασίας είναι η έναρξη προληπτικής λήψης αγωγής (προτού δηλαδή εμφανιστούν τα συμπτώματα).
  3. Ένα ακόμη μέτρο της ιδίας βαρύτητας είναι ο προσδιορισμός του στοιχείου που σου προκαλεί την εκδήλωση της αλλεργίας. Έτσι, είναι απαραίτητη η έναρξη της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής τουλάχιστον 7 ημέρες πριν την πιθανή εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Υπάρχει κίνδυνος από την εποχική αλλεργία;

Μα φυσικά! Η αλλεργία επηρεάζει τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και η πιθανότητα εκδήλωσης βρογχικού άσθματος είναι μεγάλη.

  • Υπάρχει λύση;

Η ανοσοθεραπεία (ή αλλιώς θεραπεία – μέθοδος απευαισθητοποίησης) συμβάλλει στην απαλλαγή από τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας αλλά δε συστήνεται σε όλους τους ασθενείς.

  • 6+1 συμβουλές…
  1. Περιορίζουμε ή αποφεύγουμε τις βόλτες που μας φέρνουν πιο κοντά στη γύρη.
  2. Έβρεξε; Τέλεια! Ώρα για βόλτα καθώς η βροχή ρίχνει κάτω τα αλλεργιογόνα στοιχεία.
  3. Δεν αερίζουμε τους χώρους και αποφεύγουμε τις βόλτες τις πολύ πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα, καθώς η γύρη είναι σε έξαρση.
  4. Θες βόλτα στην εξοχή; Ελπίζω να έχεις εξοπλίσει το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σου με έξτρα φίλτρα για προστασία από γύρη.
  5. Αλλάζουμε ρούχα με το που επιστρέφουμε σπίτι.
  6. Κάνουμε μπάνιο και ξεπλένουμε σχολαστικά τα μαλλιά μας τα οποία μεταφέρουν γύρη.
  7. Εάν βασανιζόμαστε από αλλεργική επιπεφυκίτιδα, δεν αποχωριζόμαστε τα γυαλιά ηλίου στους εξωτερικούς χώρους.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος