Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Πανελλήνιες: Οδηγός επιβίωσης από το άγχος τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς!

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το άγχος είναι μία λέξη με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά; Βέβαια δε μπορούμε να παραβλέψουμε τι συνοδεύει το άγχος… Νευρικότητα, ευερεθιστότητα, αίσθημα πίεσης, ανησυχία, φόβος και πολλά άλλα. Ενδέχεται όμως το άγχος να έχει και σωματικές εκδηλώσεις. Μερικές από τις πιο συχνές είναι: ναυτία, εμετός, πονοκέφαλος, διαταραχές ύπνου, διατροφικές διαταραχές, λιποθυμικά επεισόδια κ.α).

Εννοείται πως το άγχος δύναται να είναι και δημιουργικό – παραγωγικό κινητοποιώντας μας έτσι ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να ολοκληρώνουμε κάθε μας προσπάθεια. Με άλλα λόγια, το δημιουργικό άγχος μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας!

Παρ’ όλα αυτά, όσοι γονείς έχουν παιδιά στην Γ’ Λυκείου θα σας πουν (αν όχι όλοι, οι περισσότεροι) πως ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν το άγχος τους! Ουσιαστικά, τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς τους βιώνουν μία από τις δυσκολότερες και πιο αγχώδεις περιόδους. Μα τι άλλο; Αναφερόμαστε στις Πανελλήνιες εξετάσεις!

Αδιαμφισβήτητα, το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους εχθρούς των παιδιών, τα οποία συνοδεύουν αρνητικές σκέψεις. Αυτές με τη σειρά τους αφορούν κυρίως στην ενδεχόμενη αποτυχία στις πανελλήνιες. Έτσι, οι μαθητές – υποψήφιοι ανησυχούν τόσο για τις εξετάσεις όσο και για την απογοήτευση που θα νιώσουν οι γονείς τους σε περίπτωση αποτυχίας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως από μικρή ηλικία μεγαλώνουμε με τη σκέψη πως η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή μας είναι η επαγγελματική καταξίωση (π.χ γιατρός, δικηγόρος). Φυσικά αυτό προϋποθέτει την επιτυχία στις πανελλήνιες!

  • Οδηγός επιβίωσης από το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων – Περίπτωση Έφηβοι:
  1. Η σωστή προετοιμασία όλο τον χρόνο που συνδυάζει διάβασμα, μεθοδικότητα και καλό πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση και στον έλεγχο του άγχους.
  2. Η σωστή – ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει πνευματική διαύγεια και αύξηση της ενεργητικότητας. Συγκεκριμένα θα πρέπει να περιλαμβάνει από όλες τις ομάδες των τροφίμων, ωμούς ξηρούς καρπούς κ.α. Καλό είναι να αποφεύγετε τα λιπαρά, τη ζάχαρη και τις πηγές καφεΐνης που αυξάνουν τη νευρικότητα.
  3. Ο καλός και ποιοτικός ύπνος δρα κατά του άγχους.
  4. Βρείτε λίγο χρόνο να αφιερώσετε στον εαυτό σας, αν όχι μέσα στην εβδομάδα, τουλάχιστον στο σαββατοκύριακο. Με άλλα λόγια το να φορτίζετε τις μπαταρίες σας θα σας βοηθήσει να τονωθείτε και να μειώσετε το άγχος και τις αρνητικές σας σκέψεις.
  5. Λίγα διαλειμματάκια κατά τη διάρκεια του διαβάσματος είναι απαραίτητα και θα σας ανατροφοδοτήσουν με ενέργεια.
  6. «Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως». Δώστε έμφαση στις επαναλήψεις της εκάστοτε ύλης και διαμορφώστε το διάβασμά σας με τρόπο που να σας ευχαριστεί (π.χ επισήμανση με υπογραμμιστικό των καίριων σημείων).
  7. Γνωρίζετε ότι η σωστή στάση σώματος συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στη σωστή αιμάτωση και οξυγόνωση του οργανισμού μας; Τι σημαίνει αυτό; Αυξάνουμε την πνευματική διαύγεια! Άρα τέρμα το σκύψιμο και το καμπούριασμα πάνω από το βιβλίο!
  8. Κάντε έναν περίπατο. Μπορείτε να επιλέξετε η βόλτα σας να γίνεται το βράδυ πριν τον ύπνο. Έτσι θα αποσυμφορίζεστε από την πίεση όλης της ημέρας, θα χαλαρώνετε και η διάθεσή σας θα βελτιώνεται.
  9. Μην σκέφτεστε αρνητικά γιατί έτσι προδιαθέτετε τον εαυτό σας να μην γράψει καλά. Να είστε θετικοί, να έχετε θετικά vibes και θετική ενέργεια!
  10. Εάν νιώθετε λίγο πριν μπείτε στην αίθουσα ότι σας κυριεύει το άγχος, πάρτε βαθιές ανάσες και προσπαθήστε να φτιάξετε στο μυαλό σας όμορφες εικόνες.
  11. Οι συζητήσεις στο προαύλιο σχετικά με το τι πιστεύετε ότι θα πέσει δεν έχουν νόημα. Αντιθέτως σας αγχώνουν περισσότερο.
  12. Διαβάστε με προσοχή τα θέματα και ξεκινήστε από αυτά που γνωρίζετε καλά για να κερδίσετε χρόνο.
  13. Απαιτείται απόλυτη συγκέντρωση στο γραπτό σας!
  14. Μη δώσετε το γραπτό σας εάν δεν ελέγξετε ξανά και ξανά τις απαντήσεις σας.
  • Οδηγός επιβίωσης από το άγχος των Πανελλαδικών εξετάσεων – Περίπτωση Γονείς:

Αναμφίβολα ο ρόλος των γονέων την περίοδο των εξετάσεων είναι άκρως σημαντικός καθώς πρέπει να στηρίξουν τα παιδιά τους «κρύβοντας» το δικό τους άγχος.

Κανείς δεν αρνείται ότι οι γονείς κινούνται με γνώμονα το καλό των παιδιών τους. Πολλές φορές όμως οι γονείς γίνονται πιεστικοί και ιδιαίτερα αγχωτικοί. Έτσι, οι συγκρούσεις με τους μαθητές – εφήβους ολοένα και αυξάνονται και αυτό κάθε άλλο παρά βοηθητικό είναι. Έτσι λοιπόν γονείς θα πρέπει:

  1. Να στηρίζετε ψυχολογικά τα παιδιά σας και να είστε διαθέσιμοι να σας μιλήσουν όλες τις ώρες. Το να είσαι καλός ακροατής δεν είναι εύκολο, γι’ αυτό προσπαθήστε.
  2. Να στηρίζετε τις επιλογές τους και να σέβεστε τις επιθυμίες τους ακόμη και αν διαφωνείτε.
  3. Να έχετε υπομονή και να δείχνετε κατανόηση. Τα παιδιά σας βιώνουν έντονο άγχος και τα ξεσπάσματα θυμού είναι πιθανό να εκδηλώνονται συχνά.
  4. Να εξασφαλίσετε στα παιδιά ένα περιβάλλον ηρεμίας και γαλήνης στο σπίτι.
  5. Να αφήσετε στην άκρη τις δικές σας προσδοκίες και τα δικά σας όνειρα και να αφουγκραστείτε τις επιθυμίες των παιδιών σας.
  6. Να είστε αισιόδοξοι.
  7. Μην κάνετε το λάθος να συγκρίνετε το παιδί σας με κανένα άλλο. Ακόμα και τα αδέρφια είναι λάθος να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους.
  8. Βρείτε τρόπους αποσυμφόρησης από το άγχος καθώς δεν πρέπει να το μεταδίδετε στο παιδί σας!

Γονείς! Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στο παιδί σας πως πάντα θα είστε δίπλα του, θα είστε υπερήφανοι και θα το αγαπάτε ό,τι και αν γράψει. Ότι εκτιμάτε και σέβεστε την προσπάθειά του ανεξαρτήτως αποτελέσματος! Ναι μεν η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις αποτελεί το μέσο για ένα καλύτερο μέλλον αλλά δε σημαίνει ότι όλα τελειώνουν εκεί.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε την κλίση και τις δεξιότητες του παιδιού σας. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός…

Καλή επιτυχία!

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος