Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Η θετική αλληλεπίδραση της σωματικής άσκησης στην ψυχολογία μας!

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της σωματικής άσκησης στο σώμα μας μιας και πρωταρχικός στόχος είναι η αλλαγή και η βελτίωση της εξωτερικής μας εμφάνισης. Τι σημαίνει αυτό; Η πρώτη σκέψη είναι η μείωση του σωματικού μας βάρους και στη συνέχεια η μυϊκή ενδυνάμωση και η αύξηση της αντοχής μας στις καθημερινές απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι οφέλη αποκομίζουμε από την άσκηση σε σχέση με την ψυχική μας υγεία;

Μάθετε λοιπόν πως κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ομάδες πρωτεϊνών, γνωστές ως ενδορφίνες. Η επίδρασή τους στον οργανισμό μας είναι εξαιρετικά ευεργετική αφού η δράση τους ταυτίζονται με εκείνη των φαρμάκων που καταπολεμούν την «πεσμένη» διάθεση, την άσχημη ψυχολογία ενώ ταυτόχρονα μας προκαλούν ευεξία και ηρεμία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδορφίνες αντιμετωπίζουν την υψηλή παραγωγή αδρεναλίνης η οποία ευθύνεται για το έντονο στρες και ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μάλιστα, η δραση των ενδορφινών δεν περιορίζεται μόνο στην ψυχολογική μας κατάσταση καθώς έχει αποδειχθεί πως μιμούνται τη δράση των παυσίπονων. Επίσης, κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνεται η παραγωγή σεροτονίνης ή αλλιώς «ορμόνη της ευφορίας» και της ντοπαμίνης. Τι σημαίνει αυτό;

Ουσιαστικά έχουμε «αύξηση» της ψυχικής διάθεσης, έλεγχο του θυμού, αίσθημα γαλήνης και ευδαιμονίας ενώ ταυτόχρονα απομακρύνονται τα αισθήματα του φόβου και της επιθετικότητας. Όσο για την ντοπαμίνη; Δρα στον εγκέφαλο όπου μας ενεργοποιεί για την παραγωγή έργου και συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση.

Τι αντιμετωπίζουμε – καταπολεμούμε με την άσκηση;

Άγχος – Stress: Η παραγωγή ενδορφινών μέσω της άσκησης συμβάλλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου άγχους και ταυτόχρονα προκαλεί εκτόνωση από την ένταση της καθημερινότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται το αίσθημα της κόπωσης και ταυτόχρονα ο οργανισμός μας γεμίζει ενέργεια αποκτώντας όρεξη για δράση!

Κατάθλιψη: Παρατηρείται πως τα άτομα που υποφέρουν από τα συμπτώματα της κατάθλιψης ως επί το πλείστον απομονώνονται. Συνεπώς, η έλλειψη επικοινωνίας και η μη συναναστροφή με τον «έξω» κόσμο κάνουν το άτομο μη λειτουργικό. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να «παρασύρουμε» το άτομο που ταλαιπωρείται από την κατάθλιψη, στην έναρξη κάποιου είδους σωματικής άσκησης το οποίο θα του προσφέρει χαρά και ευχαρίστηση. Αξίζει να σημειωθεί πως η θετική επίδραση της άσκησης στην ψυχολογία φαίνεται από την πρώτη μέρα και όσο πιο συχνά ασκούμαστε τόσο πιο έντονα είναι τα αποτελέσματα. Επιπλέον, η διαφορά είναι αισθητή ακόμα και στην ποιότητα του ύπνου. Σκεφτείτε πώς νιώθετε όταν ο ύπνος σας είναι ελλιπής, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα! Αλήθεια, γνωρίζετε πως το είδος της άσκησης που σχετίζεται άμεσα με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι η γιόγκα;

Ρύθμιση σωματικού βάρους: Κάνοντας τακτικά άσκηση έχουμε ορατά αποτελέσματα στην εξωτερική μας εμφάνιση. Είτε επιθυμείτε απώλεια βάρους είτε τη διατήρησή του, η άσκηση συμβάλλει θετικά (3-4 φορές την εβδομάδα είναι ιδανικά).

Φοβίες: Οι φοβίες δεν επηρεάζουν μόνο τον εσωτερικό μας κόσμο, αλλά έχουν αντίκτυπο και στην εξωτερική μας εμφάνιση. Συνήθως άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από διάφορα είδη φοβίας καμπουριάζουν νιώθοντας έτσι ότι προστατεύουν τον εαυτό τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση και τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης η οποία είναι το «στήριγμα» του σώματός μας. Έτσι το νευρομυϊκό σύστημα αποδυναμώνεται, η ενέργεια μειώνεται και το αίσθημα της κόπωσης εκτοξεύεται. Μέσω της άσκησης και κατ’ επέκταση της παραγωγής ορμονών, το άτομο πλημμυρίζει από αυτοπεποίθηση και ζωντάνια, απομακρύνοντας τις άσχημες σκέψεις. Επίσης, η δράση των ορμονών που ήδη έχουμε αναφέρει συμβάλλουν στην αύξηση της συγκέντρωσης, της μνήμης και ως εκ τούτου η λειτουργία του εγκεφάλου τονώνεται.

Μην αφήνετε τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τους ρυθμούς της καθημερινότητας να σας απορροφούν από τους στόχους σας, αμελώντας έτσι την προάσπιση της υγείας του οργανισμού σας! Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα προκειμένου να τονώσετε τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας υγεία. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολογος - Διατροφολόγος