Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Κατεχίνες: Πράσινο τσάι και Υγεία!

Οι κατεχίνες είναι ενώσεις οι οποίες ανήκουν στα φλαβονοειδή, μία εξαιρετική ομάδα αντιοξειδωτικών. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι πως οι κατεχίνες περιέχονται στα φύλλα του φυτού Camellia sinensis από το οποίο προέρχεται το γνωστό σε όλους μας πράσινο τσάι.

Οι κατεχίνες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες έχοντας συγκεκριμένες ιδιότητες:

  1. Κατεχίνη (C): Αντιβιοτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
  2. Επικατεχίνη (EC): Προάγει την καλή λειτουργία και την υγεία της καρδιάς.
  3. Επιγαλλοκατεχίνη (EGC): Αντικαρκινική δράση.
  4. Επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG): Προάγει την υγεία του προστάτη.
  5. Επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG): Συμβάλλει στη διατήρηση σωστού σωματικού βάρους, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η τελευταία κατηγορία κατεχινών είναι αυτή που περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στο πράσινο τσάι, καθιστώντας το ένα ευεργετικό ρόφημα για τον οργανισμό μας. Άλλες τροφές πλούσιες σε κατεχίνες είναι το κακάο, η μαύρη σοκολάτα, τα σταφύλια, τα μήλα, το κόκκινο κρασί και το μαύρο τσάι.

  • Γενικά...
  • Η πλούσια αντιοξειδωτική δράση των κατεχινών συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για πληθώρα ασθενειών. Επιπλέον, προστατεύουν τα αγγεία προάγοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος και αποτρέπουν τη δημιουργία θρόμβων. Μεταξύ των άλλων προλαμβάνουν την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης και ενισχύουν την πνευματική διαύγεια. Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιοξειδωτική δράση των κατεχινών μιμείται τη δράση των οιστρογόνων, τα οποία μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση.
  • Μειώνουν την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων.
  • Προάγουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά .
  • Προκαλούν θερμογένεση και αύξηση καύσεων, με αποτέλεσμα την καύση λίπους και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Προσοχή!

  • Οι κατεχίνες μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τα τρόφιμα. Συνεπώς μην ξεχνάτε να αποφεύγετε την κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
  • Το πράσινο τσάι δε θα πρέπει να καταναλώνεται όταν είστε νηστικοί, διότι οι τανίνες που περιέχει μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού απαιτείται η κατανάλωση πράσινου τσαγιού να γίνεται με μέτρο. Αυτό γιατί περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει προβήματα στο έμβρυο και στο μωρό.
  • Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή (για προβλήματα στο νευρικό σύστημα, αρτηριακή πίεση κ.α.) οφείλουν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για την ποσότητα πράσινου τσαγιού που μπορούν να καταναλώσουν.
  • Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού εμποδίζει την αξιοποίηση του ασβεστίου από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να απορρίπτεται το ασβέστιο και να αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

*Οι παραπάνω ανεπιθύμητες παρενέργειες αφορούν άτομα τα οποία κάνουν υπερβολική κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε κατεχίνες (κυρίως πράσινου τσαγιού).

 

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος