Σύνδεση στο λογαριασμό σας
Εισάγετε το email και τον κωδικό σας για να συνδεθείτε.
i

Άκυρο email ή κωδικός πρόσβασης. Παρακαλούμε δοκιμάστε ξανά

Δημιουργία νέου λογαριασμού
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 49€.
3 ΑΤΟΚΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ
BRONZE WINNER E-VOLUTION AWARDS 2024
ΒΡΕΣ ΜΑΣ ΕΔΩ!
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ.
{{order.total_quantity}}
ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΜΟΥ!
ΕΧΕΤΕ 1 ΠΡΟΪΟΝ
ΕΧΕΤΕ {{order.total_quantity}} ΠΡΟΪΟΝΤΑ
{{item.category}}
{{item.quantity}}
ΧΑΜ. ΤΙΜΗ 30 ΗΜ. {{ item.price }}
{{ item.discounted_price }}
Προσθέστε προϊόντα αξίας {{order.free_shipping_remaining_cost}} για Δωρεάν Μεταφορικά

Καλή σχολική χρονιά... χωρίς ψείρες!

Το σχολείο ξεκινάει και ένα από τα πιο συχνά προβλήματα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα τα παιδιά είναι η εμφάνιση των ψειρών. Από μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει γίνει γνωστό πως τα παιδιά ηλικίας 1-12 ετών θα κολλήσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους ψείρες. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι ψείρες δεν προτιμούν μόνο τα «βρώμικα» κεφαλάκια, συνεπώς όλοι θα πρέπει να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης.

  • Τι είναι η ψείρα;

Πρόκειται για ένα έντομο το οποίο προσκολλάται στο τριχωτό της κεφαλής, ζει περίπου 40 ημέρες, τρέφεται με αίμα και γεννά κατά μέσο όρο γύρω στα 300 αυγά, τις γνωστές κόνιδες.

  • Πώς θα καταλάβετε ότι οι ψείρες έκαναν την εμφάνισή τους;

Όπως προείπαμε οι ψείρες τρέφονται με αίμα και αυτός είναι ο λόγος που προκαλούν έντονη φαγούρα και κνησμό. Εξετάζοντας λοιπόν σχολαστικά το τριχωτό της κεφαλής είναι πιθανόν να εντοπίσετε ψείρες ή ακόμη και τα αυγά τους. Προσοχή όμως γιατί οι κόνιδες μοιάζουν αρκετά με την πιτυρίδα γι’ αυτό και η απομάκρυνσή τους γίνεται με ένα ειδικό χτενάκι. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καταπολεμηθούν άμεσα προτού ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος γέννησης ψειρών...

  • Που εντοπίζουμε τις ψείρες;

Συνήθως βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής, στο πίσω μέρος των αυτιών και τον αυχένα.

  • Μέτρα προφύλαξης:
  1. Μάθετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί προσωπικά αντικείμενα (όπως χτένες, καπέλα, κορδέλες) που δεν ανήκουν σε αυτά.
  2. Τα παιδιά που έχουν μακρυά μαλλιά είναι φρόνιμο να τα δένουν ψηλά.
  3. Φροντίστε ώστε το κάθε παιδί να έχει το δικό του χώρο όπου θα κρεμάει τη ζακέτα ή το μπουφάν του.
  4. Τα αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, ο ευκάλυπτος, το τεϊόδεντρο και το δεντρολίβανο έχουν απωθητική δράση έναντι των ψειρών. Ρίξτε λίγες σταγόνες στη χτένα την οποία θα χρησιμοποιήσετε στο παιδί και χτενίστε το σχολαστικά. Επιπλέον, μπορείτε να ρίξετε 1-2 σταγόνες στο ρούχο που έρχεται σε επαφή με τον λαιμό του παιδιού.
  5. Προμηθευτείτε ειδικά προϊόντα για πρόληψη και μην αμελείτε το συχνό χτένισμα με το ειδικό χτενάκι. Είναι απαραίτητο ο έλεγχος να γίνεται τούφα τούφα ώστε σε περίπτωση που βρεθούν κόνιδες ή ψείρες να απομακρυνθούν. Μην ξεχνάτε να απολυμαίνετε το χτενάκι μετά από κάθε χρήση!

Ωχ, κόλλησε ψείρες!

Δε χρειάζεται πανικός! Ενημερωθείτε σχετικά με τα κατάλληλα προϊόντα αντιμετώπισης των ψειρών (σαμπουάν, λοσιόν, σπρέϋ). Υπάρχουν είτε φαρμακευτικά είτε φυτικά και χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο κάθε 7-10 ημέρες.

Η εμφάνιση των ψειρών δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που έρχονταις σε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση λοιπόν που κάποιο μέλος της οικογένειας κολλήσει ψείρες, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν όλοι προληπτική αγωγή. Επιπλέον είναι αναγκαία η απολύμανση των προσωπικών αντικειμένων (χτένες, βούρτσες, σεντόνια, μαξιλάρια, ρούχα) καθώς και ο κατάλληλος καθαρισμός των χαλιών.

Κωνσταντίνα Γαζουλέα

Διαιτολογος - Διατροφολόγος